468x60

SON YAZILAR

latest

LGS'de Hangi Tür Liseyi Neden Tercih Etmeliyiz?

LGS'de Hangi Tür Liseyi Neden Tercih Etmeliyiz? Okul seçimi yapılırken öğrencilerin sorması gereken ilk soru hangi tür liseye gitmeliyim olmalıdır.

7/03/2020

/ by okulsoru
LGS'de Hangi Tür Liseyi Neden Tercih Etmeliyiz? Okul seçimi yapılırken öğrencilerin sorması gereken ilk soru hangi tür liseye gitmeliyim olmalıdır. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Liseler vb. lise türleri bulunmaktadır. Bu lise türlerinden önce kendisi için en uygun olanın seçilmesi ve daha sonra diğer kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca özel okul – devlet okulu ayrımı da yapılmalıdır.
Fen Liseleri:
Fen liseleri eğitimi 4 yıl olan yatılı ve karma okullardır. Amacı matematik ve fen alanlarında yeteneği yüksek olan öğrencileri yüksek öğrenime hazırlamaktır. Yani matematik ve fen derslerinden hoşlanıyor ve puanınız da yetiyorsa fen liseleri birinci sınıf okullardır. Ayrıca ülkemizde en gözde okullar olduğunu söylemeliyiz.

  • Matematik ve fen bilimleri alanlarında bilim adamı yetiştirilmesine kaynaklık eder.
  • Matematik ve fen derslerine ağırlık verilir.
  • Sadece sayısal bölümü bulunmaktadır.
  • Yatılı ve karma okullardır.
  • Birinci yabancı dili İngilizce’dir.
  • Öğrenim süresi 4 yıldır.
  • Mezunlar üniversitelerin daha çok TIP, MÜHENDİSLİK ve temel bilimleri (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK) bölümlerinde okumaktadır.
  • Gelecekte tıp, diş hekimliği, eczacılık ya da mühendislik gibi alanlarda eğitim görmek isteyen adayların Fen liselerine ve Anadolu liselerinin fen ve matematik ağırlıklı derslerinin olduğu programlara yönelmelerinin daha uygun olacağı belirtiliyor.

Anadolu Liseleri:

Anadolu liseleri hazırılık sınıfı kaldırılmasına rağmen yabancı dili İngilizce olan ve matematik fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır. 

Anadolu liselerinin pek azı nitelikli veya sınavlı liseler olduğu için merkezi yerleştirmeyle öğrenci alırken büyük bir kısmı sınavsız olarak yerel yerleştirmele öğrenci almaktadır.

  • Öğrenim süresi 4 yıldır.
  • Sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil bölümleri bulunmaktadır.
  • Anadolu lisesinden mezun olan öğrenciler sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil bölümlerinden öğrenci alan programlara yerleşebilmektedir.
  • İktisat, işletme, hukuk, psikoloji ve uluslararası ilişkiler gibi programlara giriştei avantajlı liseler. Anadolu liselerinin Türkçe ve matematik ağırlıklı derslerinin olduğu programların da bu bölümlere girişte adayları destekleyici nitelikte bir eğitim sunuyor.

Sosyal Bilimler Liseleri:

Sosyal Bilimler Liseleri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında bilim adamı yetiştirecek üniversite bölümlerine  kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Kısacası edebiyat,tarih,coğrafya, inkılap tarihi, Osmanlı tarihi gibi derslerden hoşlanıyor ve üniversite eğitiminizi de bu alanlardan birinde almak istiyorsanız Sosyal Bilimler Liseleri tam size göre. bir nevi Fen lisesinin Sözeli diyebiliriz. 
  • Sosyal bilimler alanında ilgi ve yeteneği olan öğrencileri üst öğrenime hazırlar.
  • Öğrenim süresi Hazırlık + 4 = 5 yıl
  • Birinci yabancı dili İngilizce’dir.
  • En az 2 yabancı dil öğretilir.
  • Sözel, eşit ağırlık, yabancı dil programları uygulanır.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri:
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri,  genel kültür dersleri yanında okul türüne ve öğrencinin tercihine göre bir mesleğe ve çalışma hayatına hazırlayan kurumlardır. Bu kurumlarda eğitim alan öğrenciler kazandığı mesleği icra edebileceği gibi, üniversite de başka bir bölüm veya meslek tercih edebilir illa bu bölüm üzerine eğitimine devam etmek zorunda değildir. Çok merak edilen bir husus da Sağlık Liseleridir. Anadolu Sağlık Liseleri de Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisinde yer almaktadır. Tercihlerde Sağlık Lisesi yazmak isteyen öğrenciler Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisine bakmalıdırlar. Şimdi Mesleki Liseler hakkında merak edilen bazı hususları açıklayalım.

Lise eğitiminin ilk 2 yılında Meslek ile Anadolu liselerinin içerik ve müfredat bakımından önemli bir farkı yok. Ancak son 2 yılda mesleki liselerde okunan meslek alanına ilişkin derslerin ağırlık kazanıyor. Henüz lise döneminde iş dünyasının kapılarını aralayan meslek liselerinin son yıllarda yıldızı oldukça parladı.

En önemli husus da, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrenciler illa bölümleri üzerine eğitim almak zorunda değildirler. Üniversite sınavlarına girerek (YKS) istediği bölümü kazanabilir ve okuyabilir. Örneğin Bilişim Bölümü mezunu bir öğrenci Üniversite sınavından yüksek puan alarak TIP fakültesine gidebilir. Okul istediğiniz bölümü okumanızda bağlayıcı değildir.

Anadolu Sağlık Liseleri,Adalet Meslek Liseleri, Tarım Meslek Liseleri, Anadolu Ticaret Meslek liseleri, Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri vb okullar Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisinde yer almaktadır.

  • Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesi
  • Kız Teknik ve Meslek Liseleri
  • Anadolu Sağlık Meslek Liseleri
  • Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri
  • Spor Liseleri
  • Tarım Meslek Liseleri
  • Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri

Anadolu İmam Hatip Liseleri:

Anadolu İmam Hatip Liseleri, ülkemizde İmam,Müezzin,Hatip,Vaiz,Kuran Kursu Öğreticisi ve Din Kültürü Öğretmeni  yetiştirmek üzere kurulmuş liselerdir. Genel derslerin yanında İslam dinine ilişkin meslek dersleri eğitimi de verilmektedir. Bu dersler Kuran-ı Kerim, siyer,fıkıh,arapça vb derslerdir. Ayrıca yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. Peki Anadolu İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrenciler mezun olunca ne yapabilirler ?

1.İmam Hatip Okulları nedir?
İmam Hatip Okulları ortaokul ve lise bölümlerinden oluşmaktadır. Normal ortaokul ve lise müfredatına ek olarak dini ve ahlaki eğitim veren, mesleğe ve üniversiteye öğrenci yetiştiren, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen resmi devlet okullarıdır.

2. İmam Hatip Okullarının temel gayesi nedir?
İmam Hatip Okullarının temel gayesi kendisi ve yaşadığı toplum için bilgili, kültürlü, başarılı, kendine güvenen, inançlı gençler yetiştirmek; 21. yüzyılda gelişen ihtiyaçlara cevap verecek bireyler olarak onları hayata hazırlamak; insana değer veren, problemlere çözüm üretebilen milli ve manevi değerlerini koruyan ve geliştiren kişilikli insanlar olarak onları yetiştirmektir.

3. İmam Hatip Okullarındaki öğretmenler pedagojik formasyona sahip midir?
Evet, sahiptir.

4. İmam Hatip Okulları nasıl bir programa sahiptir?
İmam Hatip Okulları sosyal, beşeri, fen bilimleri ile birlikte İslami ilimleri aynı müfredat altında göstermesi bakımından Türkiye'ye özgü bir tecrübedir.

5. Normal ortaokullarda ve liselerde görülen zorunlu derslerin tamamı İmam Hatip Okullarında var mıdır?
Evet, zorunlu derslerin tamamı İmam Hatip Okullarında mevcuttur. Öğrencilerimiz diğer ortaokul ve lise öğrencilerinin sahip oldukları bilginin yanısıra İslam dininin temel kaynaklarını ve yöntemlerini doğru kaynaklardan ve formasyon sahibi eğitimcilerden edinmektedirler.

6. İmam Hatip okullarında yabancı dil eğitim var mıdır?
Evet, İmam Hatip Okullarında İngilizce'nin yanısıra Arapça da öğrenilebilmektedir.

7. Aileler niçin İmam Hatip Okullarını tercih etmeli?
Kurumlarımız manevi değerlerine bağlı, topluma faydalı, düşünen ve düşündüğünü söylemekten çekinmeyen, hitabeti kuvvetli, araştırmayı seven aktif gençler yetiştirmeyi ilke edinmesiyle ailelerin ve öğrencilerin tercih sebebidir.

8. İmam Hatip Okullarından nasıl insanlar yetişir?
Okullardan hemen her mesleğe yönelmiş saygın kişiler mezun olmuştur. Bilim, kültür, sanat, eğitim, siyaset ve iş dünyasında önde gelen birçok kişi İmam Hatip mezunudur.

9. İmam Hatip Okullarında kötü alışkanlıklar ve suç oranları nasıldır?
Gençlerimize bu okullarda değerler eğitimi verildiği için kötü alışkanlıklar yok denecek kadar azdır.

10. Normal ortaokullarla İmam Hatip Ortaokulu arasında ders saati farkı var mı?
Normal okullarda haftalık ders saati 35, İmam Hatip Ortaokullarında 36´dır.

11. Normal ortaokullardan farklı olarak İmam Hatip Ortaokullarında ek olarak ne gibi dersler vardır?
Arapça, Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed´in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler gibi ek dersler verilmektedir.

12. İmam Hatip Ortaokullarında Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim derslerinin içeriği nasıl olacak?
Kur'an-ı Kerimi yüzünden kurallarına uygun bir şekilde öğrenmenin yanında, Kur'an´ın mesajlarını anlamak ve hayata geçirmek için gerekli eğitim ve öğretim verilmektedir.

13. İmam Hatip Ortaokulu mezunları Anadolu ve Fen Liselerine girişte herhangi bir sorunla karşılaşacak mı?
İmam Hatip Ortaokullarında normal okullardaki kadar matematik ve fen dersleri vardır. Herhangi bir katsayı ve buna benzer uygulamalarla karşılaşılmadan istenilen Anadolu ve Fen Liselerine gidebileceklerdir.

14. İmam Hatip Ortaokullarından İmam Hatip Liselerine geçiş mümkün müdür?
Evet, mümkündür. Bunun yanısıra istedikleri meslek, spor, sanat, sosyal bilimler gibi lise bölümlerine gidebilirler.

15. İmam Hatip Ortaokulları mezunları Askeri Liselere gidebilecek mi?
Evet, gidebiliyorlar.

16. İmam Hatip Lisesi mezunları Polis Okullarına gidebiliyor mu?
Evet, gidebiliyorlar.

17. İmam Hatip Ortaokuluna kayıt için ne yapmalıyım?
İlköğretim dördüncü sınıfı bitiren öğrenci velisi aracılığıyla kendisine en yakın İmam Hatip Ortaokuluna başvurmak suretiyle kaydını yaptırabilir.

18. İmam Hatip Lisesi mezunları üniversitede istediği bölüme girebiliyor mu?
Evet, mezunlar hiçbir (katsayı vs.) sorunla karşılaşmadan yeterli puanı aldıkları takdirde sözel veya sayısal istedikleri her bölüme girebilmektedirler.

19.İmam Hatip Lisesi mezunlarının üniversite mezunu olmadan görev almaları mümkün müdür?
Evet, mümkündür. İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.

Özel Okullar:

Özel okullar malumunuz üzere paralı eğitim veren kurumlardır. Bu kurumlar içerinde;


·     Özel Fen Liseleri
·     Özel Sosyal Bilimler Liseleri
·    Özel Anadolu Sağlık Lİseleri
·    Özel Anadolu Liseleri yer almaktadır.

Bu okulların Burslu olarak da kazanmanız mümkündür. Kontenjan çok kısıtlı olsa da başarılı öğrenciler burslu tercihte bulunabilirler.
Bu liseleri kontenjan ve eğitim ücretlerini aşağıdaki adresten öğrenebilirsiniz.
https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08002.ASPX

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo