wb_sunny

LGS'de Hiç Bir Öğrenci İstemdiği Okula Yerleşmeyecek!

LGS'de Hiç Bir Öğrenci İstemdiği Okula Yerleşmeyecek!


MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, canlı yayında LGS ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tekin, sistem değişikliğinin öğrenciler üzerindeki sınav baskısını kaldırmak için yapıldığını belirterek tercih süresiyle ilgili, “Hiçbir öğrenci istemediği, tercih etmediği okul türüne yerleştirilmeyecek. Böyle bir zorlamayla karşı karşıya kalmayacaklar” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf TekinLiselere Geçiş Sınavı (LGStercih süresiyle ilgili A Haber’de canlı yayında açıklamalarda bulundu. Sınav sisteminde yapılan değişikliğin gerekçesi ve tercih süreciyle ilgili bilgi veren Tekin’in açıklamaları özetle şöyle:
LGS'de Hiç Bir Öğrenci İstemdiği Okula Yerleşmeyecekmiş

SINAV BASKISINI HAFİFLETECEK TEDBİRLER ALACAĞIZ DEMİŞTİK
5 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) değiştirip yeni model başlattığımızda demiştik ki, ortaokul 8’inci sınıfta olan öğrencilerin sınav baskısıyla hareket etmeleri doğru değil. Bunu hafifletecek tedbirler alacağız. Sınavsız kısmın daha önemli olacağı bir düzenleme hayata geçireceğiz demiştik. 5 yılda uyguladığımız TEOG’la beraber, 5 yıl boyunca çocuklarımızın ortaokul çağından itibaren akademik becerilerini izleyebileceğimiz altyapı oluşturduk. Bütün çocuklarımızın zorunlu eğitim çağı içindeki akademik gelişimlerini sürekli izleyeceğimiz bir mekanizmamız var. Çocuklarımız arasında mesleki ve teknik eğitime yönlendirebileceklerimiz için farklı seçenekler getirdik. İlave olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla protokol yaptık, sanat alanındaki yetkinliklerini tanımlayabileceği bir tarama testi oluşturduk. Gençlik ve Spor Bakanlığıyla da işbirliği yaptık. Ardından da çocukları bu liselere yönlendirebileceğimiz bir altyapı kurduk. Artık tüm çocukları sınavla alacağımız bir ortama ihtiyacımız yok dedik.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR DİĞERLERİNDEN FARKLI DEĞİL
Bu yıl sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullar diye bir uygulama yaptık. Dünyaya baktık, dünyada farklı uygulamalar var. Bazı ülkelerde bütün liseler sınavla öğrenci alıyor. Bazılarında hiç sınav yok. Bazılarında da belli oranda sınavla öğrenci alınıyor, diğerleri sınavsız öğrenci alıyor. Biz de küçük bir grubu sınavla öğrenci alacak şekilde ayırdık. Geriye kalan çocuklarımızın yeteneklerini takip edip yönlendireceğimiz bir sistem kurguladık. O okullarımız da, bizim aynı şekilde eğitim verdiğimiz okullar. Sınavla öğrenci alan okullarımız fiziksel anlamda diğerlerinden farklı değil, öğretmenlerimiz farklı değil. Dolayısıyla o okul daha nitelikli eğitim veriyor, daha başarılı profili var demek ciddi bir haksızlıktır.

ÇOCUKLARIN TERCİHİNE BAKTIK
Geçen yıl yüksek puanla öğrenci alan Anadolu lisesini bu sene sınavla öğrenci alacak okullar listesine koymadılar. O zaman biz başarılı, başarısız okullar diye mi ayırmış oluyoruz? Okulları ayırırken çocuklarımızın tercihlerine baktık. İlk 5’te hangi okul türlerini seçmişler çocuklar diye baktık. Oradaki tercihleri veri olarak aldık ve ona göre davrandık.

ÖZEL OKUL KAYITLARI BAŞLADI
Hiçbir öğrenci istemediği, tercih etmediği okul türüne yerleştirilmeyecek. Böyle bir zorlamayla karşı karşıya kalmayacaklar. Kılavuzda detaylarını açıkladığımız gibi sunduğumuz alternatiflerden okullar seçecekler. Herhangi bir okul türü yazmadılarsa, ona yerleştirilmeleri kesinlikle söz konusu değil. Şu anda özel okullar kayıtlarını yapabiliyor. Onların kayıt ekranı açıldı. Çünkü herhangi bir veli, çocuğun resmi liseye göndermek istemiyorsa, özel okula devam edeceğim diyorsa, şu anda kayıtları başladı. Çocuğunun kaydını yaptırabilir. Kesin kayıt yaptırdığı için o artık 9’uncu sınıf öğrencisidir.

REHBER ÖĞRETMENLER GÖREVDE 
Tüm ortaokullarda rehber öğretmenlerimiz mesai yapıyor. 13 Temmuz’a kadar bu sürecek. 2 Temmuz’da çocuğun karşısına tercih ekranı açılacak. Bütün öğrencilerimiz önce adrese dayalı yerleştirme ekranından tercih yapmak durumunda. Orada da üç seçeneği var çocuğun. İkamet ettiği yerleri, hala okudukları ortaokulları bir liseyle eşleştirdik. Sizin çocuğunuz, oturduğunuz mahalle itibariyle hangi liseyle ilişkilendirildiyse, karşısına onlar çıkacak seçenek olarak. Her okul türünden lise var. Anadolu lisesi seçmek istiyorsa onu tıklayacak, kendi kayıt alanındaki Anadolu liselerini yakından uzağa doğru sunduğumuz seçenekleri görecek. Liseleri, adresler ve ortaokullar üzerinden ilişkilendirdiğimiz için bütün öğrencilerimizi yerleştirecek kadar kontenjan ürettik. 

YÜZDE 20’YE YAKIN KONTENJAN ÜRETTİK Geçtiğimiz yılki yerleştirmede boş kalan okullarımızı da tam kapasiteyle çalışacak şekilde yeniden düzenledik. Yan yana iki meslek lisesi var, yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor, ikisini birleştirdik. Orada hangi okul türüne ihtiyaç varsa, ona dönüştürdük. Yüzde 20’ye yakın fazladan kontenjan üretmiş olduk. Çocuklarımız orada kayıt ekranından gördüklerinde okul türünü tıklayıp, kayıt bölgesinden seçenekleri görünce rahatlıkla tercih yapacak. Okul türünü seçiyor, kendi kayıt alanı diye bir bölüm var, ona tıklıyor. Beğendiklerini işaretliyor. Sonra ikinci seçeneğe geçiyor. Komşu kayıt alanı diye bir bölüm var. Daha önce çember diye tanımlamıştık bunları. Geniş bir çemberde kayıt alanlarını tanımladık. İlk tanımlamada kaç okul olduğu, illere göre değişiyor.

KENDİ KAYIT ALANINDAN 3 TERCİH YAPILACAK 
Çok okul olanlarda çocuğun karşısına 20, bazısında 10 lise çıkıyor. Diyelim ki, başka mahalledeki okulu seçmek istiyorum. Komşu kayıt alanı çıkıyor bu sefer de. Size ikinci en uzak okulların listesi. Bunu da seçebilecekler ama kendi bölgesindeki okulda kayıt önceliği var. Komşu kayıt alanında ise, orada oturanlar için kayıt önceliği var. Dolayısıyla orada ikinci sırada olacak. Bir de, diğer kayıt alanı var, il genelinde bütün okulların açıldığı ekran var. Toplumda 5 tercih alacağız. Ancak 5 tercihin 3’ünün kendi kayıt alanı içinde olmasını öngörüyoruz, bu zorunluluk. Çünkü, sistemin mantığı bu zaten. Ondan sonra diğer iki tercihini yapacak. 5 tercihi doldurmak zorunda değilsiniz. Bir tercih de yapabilirsiniz. Ancak yerleşemezseniz eğer, dört nakil döneminde sizi biz yerleştireceğiz. Belki tercih etmeyeceğiniz başka okula yerleşmeniz gerekecek. O yüzden tercih yaptıklarında kendilerini sınırlandırdıklarını bilmelerini istiyoruz. İmam hatip, meslek lisesi tercihi yapmazsa bu okullara gitme ihtimali kesinlikle yok. Hangi okulu yazdıysa o okul türüne gidecek. Veli öğrencisiyle beraber taslak listesini oluşturduktan sonra, okuluna gittiğinde “biz böyle bir taslak liste oluşturduk, öneriniz var mı” diye listelerini tekrar gözden geçirebilirler. Onayladıktan sonra, okul müdürü üzerinden bu listenin bir çıktısını alıp onaylamalarını istiyoruz. O bizim için resmi evrak. Veli, okul müdürüyle beraber ekrandan bakıyorlar, çıktısını alıyorlar; tekrar inceleyip, sonra onaylıyorlar.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR