wb_sunny

2018 TYT Sosyal Bilimler: Tarih Kolay, Coğrafya Açık, Felsefe ve Din Kültürü Yoruma Dayalı

2018 TYT Sosyal Bilimler: Tarih Kolay, Coğrafya Açık, Felsefe ve Din Kültürü Yoruma Dayalı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. Bu yıl ilk defa uygulanan sınavda çıkacak soruların nasıl olacağı merak ediliyordu. Sınavdan çıkan öğrencilerden aldıkları bilgilerle ders ders TYT değerlendirmesi:
2018 TYT Sosyal Bilimler: Tarih Kolay, Coğrafya Açık, Felsefe ve Din Kültürü Yoruma Dayalı


UĞUR OKULLARI UZMANLARI:

Coğrafya: Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı görülüyor. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf konularını kapsayacak şekilde dağıtılmış. Coğrafyanın çözüm ortalaması oldukça yüksek olacaktır ve ayrıca tartışmalı herhangi bir soru da bulunmadığı anlaşılıyor.

Tarih: Tarih soruları müfredata uygun. Öğrencinin yorum gücünü ölçen sorular ön plana çıkarılmış. Harita yorumlama, tarihi anekdotlarla bilgiyi kullanma gücü ve yorum yapma yeteneği ölçülmüş. Özellikle TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersine ait sorular bilgi ağırlıklı gelmiş. Sorular açık, net ve anlaşılır bir dille yazılmış. Sınav bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt etme amacına yönelik hazırlanmış. Konuyu bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınav. Zorluk derecesi orta düzeyde.

Felsefe: Sorular11’inci sınıf Milli Eğitim Bakanlığı felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygun. Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği ve bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı belirtiliyor öğrenciler tarafından. Genel anlamda, felsefe sorularının orta derecede zor olduğu görülüyor. 

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ:

Coğrafya: Coğrafya soruları açık, anlaşılır ve beklendiği gibi TYT kazanımlarına uygun 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından oluşuyor. Nüfus, iç kuvvetler, coğrafyanın bölümleri, Türkiye’nin iklimi ve doğal afetler konularından soru geldi. Grafik yorumlama, harita bilgisini sorgulayan ve bilginin yorumlanmasına dayalı soruların ağırlıkta olduğu görüldü. Müfredat dışı ya da beklenmeyen bir soru tipiyle karşılaşılmadı. YGS’ye göre daha ayırt edici bir sınav olmuş. Genel olarak orta düzeyde, bilgiyi yorumlama gücüne dayalı bir sınav. Düzenli bir çalışma programına sahip öğrencilerin yapabileceği bir sınav.

Tarih: Tarih soruları, öğrencilerin kolaylıkla yapabilecekleri sorulardan oluşmuş. Müfredat dışı kazanıma rastlanmamış. Genel olarak sınavda okuduğunu anlamaya, yorumlamaya dayalı soruların ollduğu görüldü. Zorlayıcı bir soru yer almamış. Yapılabilirliği yüksek olacaktır.

Felsefe: Felsefe testi müfredata uygun, öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama ve analiz becerisini ölçen sorulardan oluşuyor. Felsefe tarihinde sıkça karşımıza çıkan filozoflar yer almış. Önceki yıllarda olduğu gibi filozof-akım eşleşmesi, ahlak felsefesi, bilgi felsefesi, varlık felsefesinden sorular gelmiş. Soruların yapılabilirliği orta düzeyde olup yorumlama ve akıl yürütme becerisi yüksek olan öğrenciler tarafından rahatlıkla yapılabilecek tarzda. 

DOĞA KOLEJİ UZMANLARI:

Tarih: Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, bu yılki TYT soruları beklendiği gibi zor değildi. Geçen yıllardaki YGS soru tipinde geldi. Müfredat dışı soru yok. Az soru olduğu için bazı kazanımlar birleştirilmiş. Anlaşıldığı kadarıyla bu yılki sınavda hatalı soru yok, cevaplar oldukça net. Bu yılki sınavda, daha önceki yıllarda çok sık sorulmayan harita sorusu yer aldı. Fakat çok zor bir soru değildi. Tarihten 5 soru 9, 10 ve 11’inci sınıf konularından gelmiş.

Coğrafya: Coğrafya testi 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından. ÖSYM tarafından daha önce yayınlanan TYT formatını kapsayacak şekilde hazırlanmış ve müfredat dışı soru yok. Verilen bilgilerle, yorum yaparak rahat çözülebilecek sorular çıkmış. Dünya haritası üzerinde sorulan ‘bölge kavramı’ ve ‘iklim grafiği’ sorularının belirleyici olacağı düşünülüyor.

Felsefe: Soruların YGS’ye benzer fakat ağırlıklı olarak paragraf yorumlamaya dayalı olduğu görülüyor. Öğrenciler soruların kolay olduğunu söylüyor.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Bir bilgi sorusu dışında, genel olarak din kültürü testinin, öğrencilerin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte olduğu anlaşılıyor. Sorumluluğun bireyselliği ve aklı kullanmaya vurgu yapan ayet yorumlaması, Hz. Muhammed’in insani özelliğiyle güzel ahlaka vurgu yapılması ve taassup konusu soruların ana gövdesini oluşturduğu görülüyor. Müfredat dışında sorunun gelmediği sınavda “Taassup” ile ilgili soruda öğrencilerin zorlandığı anlaşıldı. Din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir.

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI




Tarih: YGS’de çıkan soru tarzlarıyla benzerlik gösteriyor. Görsellik üzerinden yorum yapmayı gerektiren bir soru çıkmış. İki soru paragraf üzerinden yorum yapılarak çözülebilir. İki inkılap tarihi sorusu basit bilgiye dayalı hazırlanmış. Tarih sorularında genel olarak öğrencilerin zorlanmadığını söyleyebiliriz.

Coğrafya: Bir mekan olarak dünyayı tanıma soruları çıkmış. Müfredata uygun ve yapılabilir nitelikte sorular. Daha önceki sınavlara benzer. Çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği bir sınav. 

Felsefe: Bilgiyi ölçen bir soru olmakla birlikte genel olarak yoruma dayalı sorular yer almış felsefede. Sorularda geçen kişi isimleri ve kavramlar ön yargı oluşturup zor olarak algılanmasına sebep olacak nitelikteydi. Paragraflar çok uzun değildi. Felsefe bilgisi çok iyi olmayan öğrencilerin zorlanacağı tarzda sorulardı.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR