wb_sunny

2018 TYT Matematik Soruları Çok Kolay, Türkçe Soruları Zorladı

2018 TYT Matematik Soruları Çok Kolay, Türkçe Soruları Zorladı


2018 TYT Matematik Sınavı YÖK’ün açıkladığı sınav ve test içeriklerine uygun bir çerçevede hazırlanmış ancak ÖSYM tarihinin bugüne kadar yaptığı en kolay Matematik sınavı olmuştur.
tyt


Matematik sınav soruları MEB öğretim programına uygun bir şekilde hazırlanmış olup sorularda herhangi bir bilimsel hata yoktur. Ayrıca müfredat dışı soru sorulmamıştır.

Matematik sınav sorularının ÖSYM’nin yayınladığı örnek TYT Sorularına benzer ve hatta zorluk seviyesi olarak bu sorulardan daha kolay olduğu söylenebilir.

Sınavda % 10 oranında olması beklenen çok zor sorulara ve % 20 oranında olması beklenen zor sorulara yer verilmemiştir. Bu nedenle ayırt edicilik ve sıralama özelliği bakımından çok yeterli olmayan bir sınavdır. Bu yönüyle Matematik sınav sorularının tamamını doğru yapan aday sayısının oldukça fazla ‘ binlerce aday ’ şeklinde olacağını düşünmekteyiz.

ÖSYM’nin YÖK’ün açıkladığı Temel Yeterlilik Testinin YGS den farkını sınav sorularına aktardığı ve buna uygun sorular hazırladığını ancak üst sıralarda yer alabilecek adayları sıralayabilecek soruların TYT de sorulmadığı görülmüştür. Buna bağlı olarak TYT sınavı heyecanını kontrol edebilen ve çok temel matematiksel ilişkileri bilen adayların yapabileceği bir sınav olarak karşımıza gelmiştir. Bu durum sınava ciddi bir şekilde hazırlanan adaylarda sınavda emeğinin karşılığını alamadığı hissini uyandırmıştır.

Sınavda Matematik testinde 30 tane Matematik , 10 tane Geometri sorusu yer almıştır. 1 tane Matematik sorusunda istatistik konusunda yer alan mod ve medyan kavramlarının tanımı üst metinde verilmiştir. 4 tane Geometri sorusunda da çok temel formüller olan (dairenin alanı , silindirin hacmi , düzgün çokgenlerde açı, iki nokta arası uzaklık) formülleri üst metinde yer almıştır.

Sorular incelendiğinde dili anlaşılır, soru içerisinde görsellerin çoğaldığı, doğrudan bilgi gerektirmeyen, işlem yükü olmayan ancak birbirine yakın soru senaryolarının aynı sınav içinde biraz fazla tekrar ettiği bu yönleriyle sınavda süreyi doğru kullanan adayların zorlanmadığı bir sınav olmuştur. TYT Matematik Sınavı Liselere Giriş Sınavında ( LGS ) sorulan matematik sorularından daha kolay ve daha kısa sürede yapılabilecek zorluk seviyesindedir. Bu anlamda bakıldığında adayların TYT de değil AYT de sıralanacağı , kısaca sınavın Pazar günü yapılacak Alan sınavlarına kaldığı söylenebilir.

ÖĞRENCİ YORUMLARI:


YKS’nin ilk oturumu olan TYT’nin tamamlanmasıyla gözler adaylardan gelecek soru yorumlarına çevrildi. Marmara Üniversitesi’nde sınava katılan öğrenciler, genel olarak soruların kolay olduğunu ama uzun sorular nedeniyle zaman problemi yaşadıklarını söylediler. Ortak görüşleri ise Türkçe ve matematik testlerinin zor olduğu.
Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. İlk kez uygulanan sınavda soruların nasıl olacağı mereka ediliyordu. Marmara Üniversitesi’nde sınava giren adaylar, sorular uzun olduğu için sürenin yetmediğini söylediler. Türkçe ve matematik testlerinin de zor olduğunu belirttiler.

Kutay Erol: Sorular kolay ama uzundu. Yetiştirmekte zorlandım. Geometri soruları uzun geldi.

Tuana Çakır: En çok matematik ve coğrafyada zorlandım. Fende ise kimya soruları zordu. İçeri girerken kimlik kontrolü sırasında görevliler, “saçını mı kestin, kilo mu verdin” diye sordular. Sonra inceleyip içeri aldılar.

Güvenç Cinay: Türkçe’de paragraf, fende kimya soruları zordu. Geometriye çok çalıştığım için zor mu, kolay mı diye yorum yapamıyorum. Genel olarak ise Türkçe ve matematik zor geldi bana. Din kültürü sorularının da gereksiz biçimde zor olduğunu düşünüyorum.

Ali Asil: İlk kez girdim üniversite sınavına. Genel olarak iyi geçti ama felsefe zordu, matematik zaman aldı. Türkçe’de bir iki tane ilginç soru vadı. Fen ve sosyal de kolaydı. Geometri orta zorluktaydı. Bence belirleyici matematik olacak.

Yağmur Ergül: Sınav genel kolaydı ama Türkçe’de paragraf soruları uzun olduğu için zorlandım. Felsefe soruları da zordu. Matematik dersim iyi olmadığı için sınavım da kötü geçti. Bence sınavın belirleyicisi sözel alanda Türkçe olacak.

Beyza Akyıldız: Türkçe’de çok oyalandım, sorular zordu. Seçenekler arasında kaldım. Matematik ve geometriyi yetiştiremedim. Felsefe soruları yorum ağırlıklıydı. Din kültüründe de zorlandım.

Ozan Bakırdaş: Bir vakıf üniversitesinde Rus dili ve edebiyatı okuyorum. Sorular genel olarak kolaydı ama süre yetmedi.

Bilge Tokat: Vakıf üniversitesinde Türk dile ve edebiyatı 4’üncü sınıf öğrencisiyim. Bu, sınava 4’üncü girişim. Edebiyat ve Türkçe kolaydı, tarih ve coğrafya ise bilgisi olana kolaydı. Matematik soruları orta zorluktaydı ama geometri zordu. Yüksek puan alarak başka bir üniversiteye gitmek istiyorum.

Görkem Göğer: Sorular orta düzeydi. Matematik dersim iyi olmadığı için beni zorladı, ilginç bir soru yoktu. Grafik tasarım okumak istiyorum.

Zeynep Subaşı: İlk kez üniversite sınavına katıldım. Sıkı çalıştım, özel ders aldım. Sınav sistemi değişikliği beni etkiledi, çünkü yeni sistemin neler getireceğini bilmiyordum, endişelerim vardı. Sınavda süre sıkıntısı yaşadım, Türkçe’de 3-soruda paragraflar uzundu, sınavın belirleyicisi matematik olacak bence.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR