wb_sunny

Bakan Yılmaz'dan LGS Soruları ve Sınavsız Liseler Hakkında Açıklama

Bakan Yılmaz'dan LGS Soruları ve Sınavsız Liseler Hakkında Açıklama


Sınavda kesinlikle ezbere dayalı sorular çıkmayacağını belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Öğrencilerin kazanımları ne kadar benimsediğini, anladığını ölçmek istiyoruz” dedi. 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber canlı yayınında katıldığı programda, eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Bakan Yılmaz’ın açıklamaları özetle şöyle:
Bakan Yılmaz'dan LGS Soruları ve Sınavsız Liseler Hakkında Açıklama

EZBERE YER YOK
Liselere yerleştirmelerle ilgili kılavuz muhtemelen nisan ayının son haftasında ilan edilecek. 3-4 il hariç geri kalan bütün illerde sınavla öğrenci alacak liseleri belirledik. Merkezi sınavda sayısal ve sözel sorular yöneltilecek. Bu sorularda kesinlikle ezber istemiyoruz. Öğrenciler, öğretim programlarında verilen kazanımları benimsedi mi içselleştirdi mi bununla ilgili analiz yapabiliyor mu, eleştirel düşünme kabiliyeti var mı okuduğunu anlayabiliyor mu ve bunlardan sonuç çıkarıyor mu gibi sorular soracağız. Kesinlikle ezberci olmayacak, öğrencilerin kazanımları ne kadar benimsediğini anladığını ölçmek istiyoruz.

YAŞI KÜÇÜK OLANA ÖNCELİK
Öğrenciler, puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek. Puanların eşit olması halinde, ortaokul başarı puanını dikkate alacağız, bu puan aynı ise yaşı küçük olana öncelik vereceğiz, bu da eşit ise o zaman 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanını alacağız. Bu da eşit ise okula mazeretsiz olarak en az devamsızlık yapanı tercih edeceğiz. En sonunda da tercih önceliğini de dikkati alacağız. Öğrencilerimiz, her gün düzenli olarak okullarınıza gidin. Dersi derste öğrenin. Evde tekrar yaparsanız başka hiçbir şeye ihtiyacınız kalmaz.

SINAVSIZ GİRİLECEK OKULLAR DA BELİRLENDİ
Sınavsız yerleştirmede, ortaöğretim kayıt alanı dikkate alınacak. Her ortaokul, o alan içinde gidebileceği ortaöğretim kurumları ile eşleştirildi. Dolayısıyla da kendi evlerine en yakın ve ortaokula da en yakın okullar eşleştirildi. Bundan sonra çok daha iyi akademik çeşitliği de olan bir eğitimi verelim istiyoruz. Öğrencilerin ikametgahları, okula devam durumu, tercihleri, okul başarı puanları ve yaş kriterleri de dikkate alınarak bir yerleştirme yapılacak.

ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA GİTMEYECEK
Öğrenciler istemediği bir okula yerleştirilmeyecek. Yeteri kadar kapasite hatta üzerinde de kapasite var. Özel okullarımız da var. Hiçbir öğrencimizi, velimizi, istemediği bir bölüme yönlendirme yok. Meslek lisesini, açık liseyi, imam hatip lisesini istemiyorsa oralara gönderme yok. Gönülsüz aş ya karın ağrıtır ya baş. Evlatlarımızın, ailelerinin istemediği bir okula evlatlarımızı nasıl göndeririz, çocuğun ondan sonraki sürecini kendisi için olumsuz bir yola nasıl iteriz.

120 BİN ÖĞRENCİ SINAVLA YERLEŞECEK
Merkezi sınavla öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelen 120 bin öğrenci fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile meslek liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilecek. Bu okullar dışında kalan tüm liseler sınavsız öğrenci alacak.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR