wb_sunny

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 134.Sayfa Cevapları 3. Ünite (Yeni Müfredat)

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 134.Sayfa Cevapları 3. Ünite (Yeni Müfredat)

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders KitabıGüncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 9. Sınıf Fizik Ders Kitabı MEB Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Cevapları sayfa 108, 110, 111, 112, 114, 115, 116, 117, 122, 124, 125, 128, 132, 134, 136, 138, 139, 142, 143, 144, 146, 148, 149, 153, 155, 156, 157, 158, 159, 160 161. ve diğer sayfalara buradan çözümleri görebilirsiniz.  

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

HAREKET VE KUVVET  (3.Ünite)


9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 134.Sayfa Cevapları 3. Ünite  (Yeni Müfredat)

1. Tabloda verilen kuvvetlerin temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvet olduğuna karar vererek ilgili kutucuğa √ (tik) atınız. 

1. Kapıyı açmak için kapı koluna uygulanan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap: Temas gerektirir. Çünkü kapıyı açmak için kapı kolunu çevirmek, yani temas etmek gerekir.



2. Yukarıya doğru zıplayan çocuğu aşağıya doğru çeken kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap:  Zıplayan çocuğun aşağı düşmesine neden olan şey yer çekimidir. Yer çekimi kuvveti, temas gerektirmeyen bir kuvvettir. 


3. Gezegenlerin Güneş’in etrafında dolanmasını sağlayan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap: Temas gerektirmeyen kuvvettir. Gezegenler arasında kütlesel çekim vardır. Gezegenler birbirlerinden çok uzakta olsalar dahi bu kuvvet vardır.


4. Okun yaydan ayrılmasını sağlayan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap: Okun yaydan ayrılması için okun yaya temas etmesi, sonra da yayın gerginleştirilmesi gerekir. Bu yüzden temas gerektiren kuvvettir.


5. Yüksek atlama yapan sporcunun zıplamasını sağlayan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap: Temas gerektiren kuvvettir. Çünkü zemine basarak ve oradan güç alarak kendini yukarı doğru iter. 

----

6. Buzdolaplarının kapısının kapanmasını sağlayan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?
Cevap: Temas gerektirmeyen kuvvettir çünkü buzdolabı kapaklarında mıknatıs vardır. Mıknatıs kuvveti ise temas gerektirmez.


7. Uçurtmaların havada uçmalarını sağlayan kuvvet temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvettir. Çünkü?Cevap: Temas gerektirir. Uçurtmaların havada uçması için hava ile temas etmesi gerekir. 


Tabloda verilen kuvvetlerin temas gerektiren/temas gerektirmeyen kuvvet olduğuna karar vererek ilgili kutucuğa √ (tik) atınız.
Fizikte en genel anlamıyla kuvvetleri temas gerektiren ve gerektirmeyen olarak ikiye ayırırız. Adından da anlayacağımız üzere temas gerektiren kuvvetleri uygulamak için fiziksel bir temas gereklidir. Yüzeyler birbirine dokunarak kuvvet aktarımı gerçekleştirirler. Temas gerektirmeyen kuvvetlerde ise cisimler genellikl içerisinde bulundukları manyetik alandan etkilenirler.

1- Kapıyı açmak için kapı koluna uygulanan kuvvet, temas gerektiren kuvvettir. Çünkü uygulanan kuvvette mutlaka yüzeyler birbirine dokunmalıdır.

2- 
Yukarıya doğru zıplayan çocuğu aşağıya doğru çeken kuvvet, temas gerektirmeyen kuvvettir. Yer çekimi sırasında cisimlere etki eden kuvvet temas gerektirmeyen kuvvetlere örnektir.

3- 
Gezegenlerin Güneş’in etrafında dolanmasını sağlayan kuvvet, temas gerektirmeyen kuvvettir. Güneş'in, gezegenleri çekmesi için herhangi bir yüzeyine dokunmasına ihtiyacı yoktur. Kendi kuvveti ile bir çekim alanı oluşturur.

4- 
Okun yaydan ayrılmasını sağlayan kuvvet temas gerektiren kuvvettir. Okun yaydan ayrılması için yüzey ile temasa ihtiyacı vardır.

5- 
Yüksek atlama yapan sporcunun zıplamasını sağlayan kuvvet temas gerektirmeyen kuvvettir. Sporcunun zıplaması, yer çekimine karşı yapılan bir iştir.

6- 
Buzdolaplarının kapısının kapanmasını sağlayan kuvvet, temas gerektiren kuvvettir. Buzdolabını iterek kapatırız.

7- 
Uçurtmaların havada uçmalarını sağlayan kuvvet, temas gerektiren kuvvettir. Rüzgarın uyguladığı kuvvet temas gerektiren kuvvetler kategorisine girer.



Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR