wb_sunny

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 122. Sayfa Cevapları Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 122. Sayfa Cevapları Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


2. Ünite: KALITIMIN GENEL İLKELERİ

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 122. Sayfa Cevapları Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik

Problem Çözelim

Aşağıda verilen problemleri çözünüz.

1. Bezelyelerde düz tohumluluk buruşuk tohumluluğa baskındır. Buna göre aşağıda fenotipleri verilen çaprazlamaları yaparak sonuçları gösteriniz.

CEVAP: Mendel, bir karakter bakımından farklı homozigot genlere sahip iki bireyin çaprazlandığında F1 dölünün ata genlerden sadece birinin fenotipini taşıdığını kanıtlamıştır. F1 dölü bu sebeple heterozigot özellik taşımaktadır. Bir karakter bakımından heterozigot bireyler monohibrit, bu bireylerin kendi aralarında çaprazlanması ise monohibrit çaprazlama olarak tanımlanmaktadır.
S: Baskın, s: Çekinik
Heterozigot düz x Heterozigot düz
Ss x Ss
SS, Ss, Ss, ss --> %75 Düz, %25 Buruşuk

Heterozigot düz x Buruşuk
Ss x ss
Ss, Ss, ss, ss --> %50 Düz, %50 Buruşuk

Heterozigot düz x Homozigot düz
Ss x SS
SS, SS, Ss, Ss --> %75 Düz, %25 Buruşuk

Buruşuk x Buruşukss x ss

ss, ss, ss, ss %100 Buruşuk


2. Sığırlarda uzun kuyrukluluğun çekinik olduğunu varsayalım. Beyaz, uzun kuyruklu bir inek ile kırmızı kısa kuyruklu bir boğayı çiftleştirdiğimizde F1 ve F2’nin fenotip ve genotipleri ne olabilir? (Beyaz ve kırmızı renk arasında eksik baskınlık bulunmaktadır.)

CEVAP:  Mendel kanunları monohibrit çaprazlama, dihibrit çaprazlama, kontrol çaprazlama gibi kanunları açıklarken; eksik baskınlık, eş baskınlık ve çok alellilik gibi kavramları açıklamamaktadır. Allellerden birinin diğeri üzerinde tam baskı kuramadığı ve iki allellin de özelliğini gösterdiği durumlara eksik baskınlık durumu adı verilmektedir. Heterozigot genlerde fenotipte ortaya çıkmaktadır.
Uzun kuyruk: s, kısa kuyruk: S; TB: Beyaz, TK: Kırmızı
F1a: TBss x TKSS ya da F1b: TBss x TKSs
F2a: TBTKSs, TBTKSs, TBTKSs, TBTKSs
%100 Pembe, %100 Kısa kuyruk
F2b: TBTKSs, TBTKSs, TBTKss, TBTKss
%100 Pembe, %50 Kısa kuyruk, %50 Uzun kuyruk


10.SINIF BİYOLOJİ DERSİ AÇILIM YAYINLARI DERS  KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR