7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 30. Sayfa Cevapları Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
1.ÜNİTE: Vücudumuzdaki Sistemler
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 30. Sayfa Cevapları Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler
Hazırlık Soruları
1- Heyecanlandığınızda, sinirlendiğinizde ve seslendiğinizde vücudumuzda meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Sinirlendiğimizde vücudumuzun bize verdiği tepkiler
Sinirlendiğiniz andan itibaren, vücut adrenalin salgılamaya başlar. Adrenalin o anki stres durumunu ifade eder. Adrenalin salgıları kalbe ve diğer organlara farklı dozlarda etki eder.
Nabız Hızlanır - Adrenalinle beraber nabız atışı da hızlanmaya başlar ve vücut ısında yükselme meydana gelir.
Gözde Pupillalar Genişler - Sinirlenme anında gözde bulunan pupillalar genişlemeye başlar.
Muhakeme Yeteneği Azalır - Muhakeme yeteneği azalır. Vücut strese girdiğinde düşünmek yerine hamle yapmaya yönelir. Yani ‘savaş veya kaç’ durumuna geçilir.
Kan Dolaşımı Hızlanır - Vücuttaki kan dolaşımı bir anda hızlanmaya başlar.
Kandaki Glikoz Oranı Artar - Kandaki glikoz oranı artar ve kaslara daha fazla glikoz göndermeye başlar.
Beynin Çalışma Şekli Değişir - Beyin, vücut stres durumuna geçtiği için normal çalışma yapısını değiştirir. Bu durum, trafikte yaşanan bir kaza sonrası, trafiğin akışının değişmesine benzetilebilir.
Kronik Hastalığa Dönüşebilir - Sinirlilik durumu eğer sıkça yaşanmaya başlarsa, kronik hastalıkları tetikleyip kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir
2- Sinir sistemi dendiğinde aklınıza gelenler nelerdir?
Cevresel sinir sistemi
- Noronlardan (sinir hucreleri) olusur.
Merkezi Sinir Sistemi
-Beyin
-Beyincik
-Omurilik
-Omurilik Sogani'ndan olusur.
3- Beyinciğin görevi ile alkol ve uyuşturucunun insan vücuduna olumsuz etkileri arasında nasıl bir ilişki vardır?
Beyincik sinir sisteminde denge unsuru oluşturan kilit organdır. Beyincik alkol gibi maddelerden direkt olarak etkilenir. Beyincik alkolün yüzünden vücudun dengesini sağlayamaz. Alkolün etkisi beyinciğin işlevlerini bozar, kişinin dengesiz olmasına neden olur. Kas hareketleri, denge kontrol edilemez. Bu nedenle insanlar sarhoş olduğunda yürüme, denge bozukluğu ortaya çıkar.
4- Korkma ve sevinme durumlarında vücudumuzda meydana gelen değişikler nelerdir?
Korktuğumuzda ya da heyecanlandığımızda kalp atım hızımız ve solunumumuz hızlanır ve yüzeyselleşir, ağzımız kurur, kaslarımız gerginleşir ve avuç içlerimiz terler
Beynimizin stres ve rahatlamayla ilgili olan bölümü adrenalin bezlerine kimyasal bir sinyal gönderiyor ve adrenalin hormonlarını harekete geçirerek tehlikeyi daha rahat göğüsleyebilmemiz için vücudumuzu hazır hale getiriyor. Bu hormonlar aynı zamanda gözbebeklerini büyültüyor, terlemeyi artırıyor, kalp hızını yükseltiyor ve her şeyden önemlisi kasların kasılmasına neden oluyor.
Tehlike durumlarında adrenalinin en önemli etkisi de kaslar üzerinde oluyor. Normal zamanlardan çok daha fazla kasılan kaslar aşırı birr kuvvet kazanıyor. Uzmanların araştırmalarına göre bir örnek verecek olursak: Çocuğunun bir arabanın altında gören bir ebeveyn 1.5 tonluk bir arabayı bile kaldırabileceği açıklanmıştır.
BÖBREK ÜSTÜ BEZİ (ADRENAL BEZ)
– Adrenalin salgısı;
– Göz bebeğinin büyütüp küçülmesini sağlar
– Kalp atışlarını hızlandırır,kan basıncını artırır.
– Diğer salgılarıyla vücut sıvısında mineral dengesini düzenler.
– Korktuğumuzda ve heyecanlandığımızda çok salgılanır.
5- Şeker hastalığının nedenleri nedir?
Tip I diyabetin bilinen nedeni otoimmunitedir. Diğer bir deyişle vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan savunma sistemi, birtakım nedenlerle vücudun normal hücrelerini tanımayıp saldırmakta ve tahrip etmektedir. Diyabet ortaya çıkmadan önce pankreasta otoimmün olaylar başlar. İnsülin yapan hücrelere ve insüline karşı antikor denen maddelerin varlığı (Bunlara adacık hücre antikoru ve insülin oto antikoru denmektedir.) ilerideki yıllarda şeker hastalığının ortaya çıkacağını gösterebilen göstergelerdir.
Tip II diyabette ise aşırı kilo ve irsiyet en başta gelen etkenlerdir. Hastaların çoğunun ailesinde diyabet hastası vardır. Genetik yatkınlığa ek olarak hastalığın ortaya çıkmasında aşırı kilo, dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam şekli, sık gebelikler, gebelikte diyabet saptanması, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserid denen kan yağlarının yüksekliği gibi nedenler de önemlidir. Özellikle kortizonlu romatizma ilaçları, doğum kontrol hapları ve idrar söktürücü türü tansiyon ilaçları da bu yönden önem taşır. Genetik meyil yanında bahsedilen bu dış faktörlerin ciddiliğine veya hafifliğine göre şeker hastalığı erken veya daha geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ailesinde Tip II diyabet hastası olanlar, diyabet olma yönünden daha fazla risk taşıdıklarından yılda 2 kez açlık ve tokluk şekeri kontrolü ile kendilerini izlemelidirler.
Yorum Gönder
1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR