wb_sunny

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 48. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 48. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme

10. Sınıf Açılım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları
10. Sınıf Açılım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


1. Ünite: ÜREME

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 48. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. I. Çekirdek zarı ve çekirdekçiğin kaybolması
II. İğ ipliklerinin oluşması
III. DNA’nın kendini eşlemesi
IV. Kardeş kromatitlerin zıt kutuplara çekilmesi

olaylarının meydana geliş sırası nedir?
CEVAP:

2. 2n = 4 kromozomla mitoz bölünme geçiren bir hayvan hücresinde profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evresinde gerçekleşen olayları aşağıda belirtilen yerlere çiziniz.
CEVAP: PROFAZ: Hücre, profaz sırasında çekirdeğini iki kromozom takımının kritik önemi olan iki kardeş hücreye ayırmak işi için hazırlanır. Kromatinler kısalıp kalınlaşarak kromozom hâlini alır. Çekirdekçik kaybolur, çekirdek zarı parçalanır.
METAFAZ: Bu safhada silindirler şeklinde görülen kromozomlar en kısa ve en kalın hâllerinde olur ve tipik şekillerini gösterir. Kısalıp kalınlaşan kromozomlar ekvatoral düzleme yerleşir. Her kromozomdaki kardeş kromatitlerin kinetokorları, zıt kutuplardan gelen kinetokor mikrotübüllerine tutunur.
ANAFAZ: Birbiriyle aynı özelliklere sahip kardeş kromatitlerin ayrılması bu evrede gerçekleşir.
TELOFAZ: Profazdaki olaylarIn tersi gerçekleşir. Kutuplara ulaşmış olan iki kromozom seti yeni çekirdek zarları ile çevrilir. iğ iplikleri kaybolurken
kromozomlar çözülmeye başlar ve tekrar interfaz evresindeki birimlerine döner. Çekirdekçik görünür hâle gelir ve çekirdek zarı yeniden oluşur. Kromozomlar, kromatin hâlini alır

3. Aşağıdaki canlılarda görülen eşeysiz üreme çeşitlerini noktalı yerlere yazınız.
Maya mantarı: 
Patates: 
Denizyıldizi: 
Eğreli otu: 
CEVAP:
Maya mantarı spotatif üreme
Patates tomurcuklanarak ureme
Deniz yıldızı yenilenme(rejenerasyon)
Eğrelti otu tomurcuklanarak üreme


4. Kanser hastalığında erken teşhisin önemi nedir? Açıklayınız.
CEVAP: Kanserde erken tanı çok önemli. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanması hedeflenmektedir. Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri  üzerine yoğunlaşmaktır. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem kadınlarda ise  kalın barsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir. Akciğer kanseri  en sık görülen kanser türüdür, ama akciğer kanseri erken dönemde tanısı konulduğunda bile tedavisi diğer kanserler kadar başarılı değildir. Akciğer kanserinde erken tanı kavramı yoktur. Akciğer kanserinde önemli olan korunmadır. Korunmanın yolu da sigara içmemekten geçmektedir.


5. İnterfazda gerçekleşen olayları açıklayınız.
CEVAP: Hücrenin bölünmeye başlamadan önce geçirdiği evreye interfaz ismi verilir. Bölünmenin esas evresi olmayan interfaz anlının normal yaşam evresidir.İnterfazda beslenme;büyüme,biyokimyasal tepkimeler gibi olaylar gerçekleştirilir.
Ancak hücre bölünmesine kadar verdiği andan itibaren bölünmeye ait olaylar başlar.
Bu evrede görülen başlıca değişiklikler şunlardır:
– Kromozomlar kendisini eşler.Kalıtsal madde miktarı iki katına çıkar.
– Kromozomun eşlenmesi ile iki iplikli hale gelen kromozomun her bir ipliğine kromatit denir.Kromatitler birbirlerine sentromerlerle bağlıdır.
– Sentroiller kendisini eşler.
– Hücrede ATP sentezi,RNA,protein sentezi,büyüme gibi metabolik faaliyetler çok hızlıdır.


10.SINIF BİYOLOJİ DERSİ AÇILIM YAYINLARI DERS  KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR