468x60

SON YAZILAR

latest

Yeni (Güncellenen) Türkçe Müfredatı İnceleme Raporu

Yeni (Güncellenen) Türkçe Müfredatı İnceleme Raporu

9/05/2017

/ by okulsoru
............................... Ortaokulu Türkçe Zümresi Yeni Müfredat İncelemesi
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında yürürlüğe girmesi planlanan müfredatın ortaokul 5. sınıf Türkçe dersi incelemesidir:
İncelenen taslak metne göre yeni dönem müfredatında temele, okuduğunu anlama ve kendini ifade etme prensibi yerleştirilmiştir. Bu nedenle dört yıllık ilkokul kısmında bulunan tüm dilbilgisi konuları kaldırılmıştır. Öğrenciler dilbilgisi konuları ile ilk kez 5.sınıfta karşılaşacaklardır. Verilen bu karar, soyut konuların uygun yaşta öğretilmesi prensibine uygundur ancak önceki yıllarda hiç öğretilmemiş bilgi sayısının fazlalığı öğrencileri etkileyecektir.
Hal böyleyken dilbilgisi konuları dağıtımında da bir takım eksiklikler göze çarpmaktadır. En belirgin olanı “Kelime Türleri” konusunun 5.sınıf müfredatında gözükmemesidir ve ilerleyen sınıf düzeylerinde de yeterli içeriğe sahip değildir.
Örneğin, 5.sınıf kazanımlarından biri “Kök ve Eki fark eder.”kazanımının hakkaniyetle anlatılabilmesi için öğrencilere öncelikle “İsim” konusunun anlatılması gerekmektedir. Ancak taslak metinde bu konunun müfredatta sonraki yıla aktarıldığı görülmüştür. Yine “Ek” konusu anlatılırken “İsimlere ve Fiillere getirilen ekler” konusundan bahsetmemiz gerekir ancak taslak metinde bu sıralama uygun değildir.

Tüm ortaokul Türkçe kazanımları gözlemlendiğinde ise “Kelime Türleri” konusunun bir parçasının kazanım olarak verildiği belirlenmiştir. Oysa 8.sınıf Fiilimsiler konusu ve Cümlenin Ögeleri konusunun anlaşılabilmesi için Kelime Türleri konusunun eksiksiz anlatılması gerekmektedir.
Yeni (Güncellenen) Türkçe Müfredatı İnceleme RaporuDilbilginde hal böyleyken ve 5.sınıflarda konu sayısındaki azalışa rağmen okunan ve dinlenen metin sayısı, haftalık ders sayısı ve ders içeriğine oranla az kalmıştır. Metin sayısı çoğaltılmalı, dilbilgisinin bazı konuları hiç değilse bu metinler içinde sezdirilmelidir.
Programın “Anlama ve Anlatabilme” temelini benimsemesi çok olumludur. Bu sayede toplum içinde kendini ifade edebilen bireyler yetişecektir. Ancak yaşadığımız devirde göz önünde bulundurularak bakanlığın interaktif eğitimin de temellerini yavaş yavaş atması gerekmektedir.
Özetle; hazırlanmış yeni program benimsediği felsefe olarak oldukça olumlu ancak gerek ilkokuldan kaldırılmış dilbilgisi konuları gerekse 5.sınıftan ötelenmiş İsim-isim tamlaması/sıfat-sıfat tamlaması konuları diğer sınıflarda öğrencilere ayrıca bir ders yükü olarak geri dönecektir. Ortaokulun diğer kademelerindeki değişikliklerde göz önüne alındığında -ki sarmal eğitim sistemi de bunu söyler- dilbilgisi konularının tekrar planlanması gerekmektedir.
Saygılarımla…
Türkçe Öğretmeni

..........................

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo