wb_sunny

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 47. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 47. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme

10. Sınıf Açılım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları10. Sınıf Açılım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

1. Ünite: ÜREME

10. Sınıf Açılım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 47. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme


10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 47 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları
7. Bazı hücreler neden bölünmek zorundadır? Açıklayınız.
CEVAP: Tıpkı vücudumuz ve çevremizde gördüğümüz diğer her şey gibi hücreler de zamanla büyüme ve gelişme gösterirler. 
Hücreler, diğer bütün canlı varlıklar gibi büyüme ve gelişme gösterirler. Yeterli büyüklüğe ulaşan hücreler ise sayısını çoğaltmak ve belki de hasarlı hücrelerin yerine sağlıklı olanların geçmesi amacıyla bölünmeye başlarlar.
Hücrelerin bölünmesi öncelikle organellerin eşlenmesi, bazı durumlarda ikinci bir çekirdek zarı oluşturulması ile gerçekleşir. Böylece birbirinin aynısı iki hücre oluşur. 
Bütün hücreler aynı şekilde bölünmez. Her hücre tipinin kendine göre bölünme şekli vardır. Burada anlattığımız vücut hücrelerimizin bölünme şekline örnek olabilir.

8. Çekirdeksiz üzüm ve muz gibi bitkilerin eşeysiz üreme yöntemleri ile üretilmesinin sebebi ne olabilir?
CEVAP: Tohum oluşturma yeteneğini kaybettiğinden eşeysiz üreme ile çoğalır 

9. Mitoz ve çok hücrelilerde gerçekleşen büyüme arasındaki ilişki nasıldır? Açıklayınız.
CEVAP: Mitoz bölünme bir hücrenin tüm özelliklerini koruyarak ikiye bölünmesidir. Mitoz sonucu birbirleriyle aynı olan iki hücre oluşur. Çok hücreli organizmalarda büyüme sırasında da bu bölünme çeşidi gerçekleşir. Vücudumuzda da mitoz bölünme sürekli olarak gerçekleşmektedir.
Büyüme olayı için mitoz çok önemlidir. Yani büyüme sırasında aynı özellikli hücreler oluşmalıdır. Eğer yeni hücreler farklı olsaydı o zaman hücreler arası bir dengesizlik olurdu ve organizma ölebilirdi.
Mitoz çok hücreli canlılarda büyümeyi ve yenilenmeyi sağlar. Aynı zamanda tek hücreli canlılarda çoğalmayı sağlar.

10. Kontrolsüz hücre bölünmesi olayı ve bölünmenin etkileri nelerdir? Açıklayınız.
CEVAP: Kontrolsüz hücre bölünmesi, yani daha bilinen bir anlamda kanser birçok insanın hayatındaki en büyük sorundur. Tıbbi olarak net bir çözümü olmayan kontrolsüz hücre bölünmesi çoğunlukla sonu ölümle biten bir hastalıktır.
Kontrolsüz hücre bölünmesinin en büyük nedeni günümüzde oldukça yayınlaşmış olan sigara ve alkol kullanımıdır. Özellikle yaşı ilerlemiş kişiler gençliklerinden beri tükettikleri bu tür insan vücuduna zararlı maddelerden dolayı bu sorunu yaşayabilmektedirler.
•Yine günümüzde araçların egzozları ve diğer nedenlerden dolayı oluşmuş olan hava kirliliğidir.
•İş gereği sürekli olarak kişinin radyasyona maruz kalması ile kontrolsüz hücre bölünmeleri kişilerde baş gösterebilmektedir.
•Son olarak yine işi gereği sürekli olarak kimyasal maddeler içerisinde çalışan kişilerde kontrolsüz hücre bölünmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. 

11. Eşeysiz üreme ile kalıtsal farklılık oluşmamasını nasıl açıklarsınız?
CEVAP: Canlilar çoğalabılmek ve farlılık yaratabilmek adına ürerler. Üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üreme 2 farklı canlının hücrelerinin birleşmesiyle meydana gelir ki bu mayoz bölünme şeklidir.
Eşeysiz üremede ise sadece 1 ata vardır ve mitoz bölünmeyle gerçekleşir. Kısa zaman aralıklarıyla yavru sayısı hızla artar ve çevre şartlarına dayanıksız yavrular meydana gelir. Aynı zamanda yavrular atanın aynısıdır ve bu sebeple kalıtsal çeşitlilik sağlanmaz.

12. 2n=46 kromozomlu bir canlının vücut hücresi art arda beş kez mitoz geçirdiğinde kaç hücre oluşur? Her bir hücrede kaç kromozom bulunur ?
CEVAP: 2n formulunu kullanalım 
2 üssü 5 = 32 hücre oluşur
Mitozda kromozom sayısı değişmez
32 hücre 46 kromozom  


10.SINIF BİYOLOJİ DERSİ AÇILIM YAYINLARI DERS  KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR