wb_sunny

TEOG'da Açık Liseye Yerleşenlerin ve Boş Kontenjanların Durumu

TEOG'da Açık Liseye Yerleşenlerin ve Boş Kontenjanların Durumu

TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte örgün eğitim dışına çıkarılan öğrenci sayısı da ortaya çıktı. 257 binden fazla öğrenci şu anda açık liseye kaydedilmiş durumda. Bu öğrencilerin 84 bini tercih yaptığı halde bir okula yerleşemeyen öğrenciler. TEOG yerleştirmelerinin en fazla tartışılan ve eleştirilen noktalarından birini açık lise uygulaması oluşturuyor. Çünkü tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için zorunlu adres açık lise oluyor. Tıpkı bu yıl olduğu gibi. Gelin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı TEOG yerleştirme verilerine bakalım:

Bakanlığın açıklamasına göre 1 milyon 192 bin 660 öğrenciden 1 milyon 19 bin 577’si tercih yaptı. Tercih yapmayan öğrenci sayısı 173 bin 83 oldu. Yani bu 173 binin üzerindeki öğrenci en başta açık liseye yerleştirilmiş oldu.

Tercih yapan 1 milyon 19 bin 577 öğrenciden 935 bin 241’i ise 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullardan birine yerleştirildi. Tercih listesi hazırladığı halde 25 okuldan birine giremeyen öğrenci sayısı ise 84 bin 336 oldu. Bunlar otomatik olarak bakanlık tarafından açık öğretim kurumlarına kaydedildi. Tercih yapmayan 173 bin 83 öğrenci de otomatik açık liseye alındı. Bu durumda da hem tercih yapıp açıkta kalan hem de tercih yapmayan toplam 257 bin 419 öğrenci örgün eğitim sistemi dışına atılmış oldu.

Peki bu öğrenciler için açık liseden kurtuluş var mı? Eğer açık lisede kalan öğrencilerin tercihleri Anadolu, fen, sosyal bilimler liseleri olursa zor. Çünkü her yıl olduğu gibi bu liselerin kontenjanları dolarken, meslek ve imam hatip liselerinde daha fazla kontenjan var. Bu yüzden de ailelerin tercihleri bu iki okul türü ya da özel okul olmadığı takdirde örgün eğitim kurumlarına geçmeleri çok zor.
TEOG yerleştirmelerinde ailelerin yine en çok merak ettiği konulardan biri de nakil uygulaması. 3 kez yapılacak nakil uygulamasına açık liseye kaydedilen öğrenciler gibi bir örgün eğitim kurumuna yerleşen öğrencilerin de katılma hakları bulunuyor. Ayrıca özel okula kesin kayıt yaptırmış öğrenciler de nakil uygulamasına başvurabilecek. Özel okul öğrencileri nakile girmek isterlerse okullarına dilekçe ile başvuruda bulunacak ve işlemleri kayıtlı okullarından yapacak. Özel okullarda kayıtlar ise 21 Ağustos’tan itibaren tekrar başlayacak.

14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde 3 kez yapılacak nakil uygulamasında veliler 3 okul tercih edecek. Her nakil döneminde 3 okulu değiştirme hakları olacak. Eğer nakil uygulamasında tercihlerindeki 3 okuldan birine yerleşirlerse kayıtları otomatik olarak o okullara alınacak. Nakilde bir okula yerleşemeyen öğrenci ise ilk yerleştiği okulda kalacak. Bazı aileler nakil uygulamasında bir okula yerleşemezlerse yerleştikleri okuldaki haklarını kaybedeceklerine ilişkin endişe taşıyor. Ancak bu endişe yersiz. Çünkü nakilde bir okula yerleşemeyen öğrenci yerleştiği okulda kalacak. Yani kayıtlı olduğu okuldaki hakkını yitirmeyecek. Bu yüzden tavsiyem nakil uygulamasına başvurmanız olacak.

TABAN PUANLAR VE BOŞ KONTENJANLAR
TEOG yerleştirme sonuçları açıklandı ancak okullardaki boş kontenjanlar ile o okula en son giren öğrencinin puanı henüz bilinmiyor. MEB ile görüştüğümüzde bu bilgilere nakil uygulamasının başladığı 14 Ağustos’tan itibaren ulaşılacağı belirtildi. Nakil uygulaması başladığında okullarda kaç boş kontenjan olduğu ve okullara en son hangi puandan öğrenci yerleştiği ancak bu tarihte görülebilecek.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR