468x60

SON YAZILAR

latest

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 33.Sayfa Cevapları Fiziğin Diğer Disiplinlerle İlişkisi (Yeni Müfredat)

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 33.Sayfa Cevapları Fiziğin Diğer Disiplinlerle İlişkisi (Yeni Müfredat)
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ (1.Ünite)Güncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 2017-2018 Lise ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları (Yeni Müfredat 2018-2019)

FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ (1.Ünite)
Fizik Bilimi
9.Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı 33.Sayfa Cevapları Fiziğin Diğer Disiplinlerle İlişkisi (Yeni Müfredat)

ARAŞTIRINIZ
•  Klasik Türk müziği sazlarından kanunda nota tellerinin üzerinde yer alan mandalların hangi amaçlarla kullanıldığını araştırınız.
CEVAP: Her kanun imalatçısının mandal diziliş sayısı(şekli)farklıdır.Müzik aletleri satan bir mağazanın vitrininde süslü püslü bir kanun gördünüz.Güzelliğine bakıp,imrenip almaya karar verirsiniz;aman dikkat!..Bu kanun özel yapılmış bir kanun olmaya bilir.Kaplama kanun dediğimiz,ucuz olması için göğsü ve diğer kısımları hakiki ağaç yerine,kontraplaktan yapılmış olabilir.İç çatısı,takozları zımparalanmadan odun gibi yerleştirilmiş olabilir.Bunlar ses vermeyen sağır kanunlardır.Mandalları eksiktir.Transpoze yaptığınız zaman diyez ve bemoller eksik gelir.Burguları akord tutmaz.
Özel ve güzel yapılmış kanunlarda kimi üretici 5,kimi 6,7,8,9 mandal koyar.Diyez mandalları da her üreticiye göre değişir.Bemollerde genellikle her mandal bir koma olarak ayarlanır.Makamlarda en büyük bemol 5 koma olduğu için 5 mandal yeterli gelir.Bazıları diyez mandalların yüksekliğini arttırıp mandal sayısını 2-3 mandala kadar düşürürler.Tıpkı tanbur perde düzeninde olduğu gibi...
Bir olay anlatayım:Yiğenimin müzik bilgisi yok.Sazcıya bir tanbur yaptırdı.Sazcı makamlara göre,her ses aralığına en az koma olarak 5 perde taktı.Yiğenim bukadar çok perdeyi görünce afalladı.Ben bukadar perde ile nasıl çalacağım diyerek;perdeleri söktürüp,azalttırdı.Sazcı aynı bağlama gibi her ses aralığına iki perde taktı.Çoğu tanburlar da böyledir.Fazla perdeliyi çalmak için makam bilgisinin olması lazım.Hangi makamda hangi perdeyi(sesi)kaç koma basacağınızı bilmeniz gerekir.
Kanun'da da durum böyledir.Kimi imalatçı fazla,kimi az mandal takar.Türkiyenin en meşhur kanun imalatçısı İzmir'de "Ejder"dir.Mandal sayısı fazladır,fiyatı da ağız uçuklatır.

• İşitme cihazlarının yapısını ve fizik bilimi ile ilişkisini araştırınız.
CEVAP: Temel olarak, gelen sesi arttırır diyebiliriz. Dışarıdan aldığı seslerin şiddetini arttırarak kulak içine veren bir sistemdir. Kulak içi kısmında hoparlör tarzı bulunan yapı, sesi yükselterek kulak içine verir ve duymayı kolaylaştırır.
Ses ortamı ayarlamasına göre iki farklı çeşidi vardır. Birisi manuel olarak kullanıcı tarafından ayarlanırken, diğeri bilgisayar tarafından otomatik olarak ayarlanır. Bulunulan ortama göre sesin yükseltilme şekli değiştirilebilir.
Görünüm olarak da üç farklı yapıdadırlar. Birincisi kulak dışına takılır ve görülebilir. Görüntü olarak pek kullanılmak istenmeyen türdür. İkincisi kulak içine yerleştirilir. Dikkatli bakınca görülebilir. Üçüncü ise kulak kanalı içerisine yerleştirilir ve görülmez. 
Bu cihaz ses ile ilgili işlemler yaptığı için, fiziğin akustik dalı ile ilgilidir.




• Renkleri canlandıran deterjanların nasıl bu etkiyi sağladığını ve bu işlemde kullanılan tekniklerin fiziğin hangi alt dalları ile ilişkili olabileceğini araştırınız.
CEVAP: Bildiğiniz gibi 2 türlü deterjan vardır. Beyazlar için ve renkliler için kullanılan. 
Deterjanlar içeriğinde sabun dışında beyazlatıcı ve optik parlaklaştırıcı ürünler de bulundururlar. 
Beyazlatıcılar adından da anlaşabileceği üzere beyazları yıkamak için kullandığımız deterjanlarda daha çok bulunur, bu ürünler renklerin soluklaşmasını sağlarlar. Çamaşır suyu örnek verilebilir.
Optik parlaklaştırıcı ürünler ise mavi ışığın daha çok yansıtılmasını sağlar ve bu sayede çamaşırlar daha az sarı ve daha çok beyaz görünür. 
Bu yüzden beyaz çamaşırları yıkamak için kullandığımız deterjanlarda beyazlatıcı ürünler ve Optik parlaklaştırıcı ürünler daha fazla bulunur. 
Aynı şekilde, renkli çamaşırları yıkadığımız deterjanların içerisinde ise bu ürünler daha az bulunur onun yerine renklerin daha canlı yansıtılmasını sağlayan ürünler bulunmaktadır. 
Bu durum fiziğin alt dalı olan "Optik" ile ilgilidir. Optik ışık hareketlerini inceler, ışığın diğer maddelerle etkileşimini açıklar. 
Deterjanlarda kullanılan bu ürünlerde kısmen ışığın farklı yansıtılması ile ilgilidir. 


MEB Yayınları 5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları9.SINIF FİZİK MEB YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI  DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo