468x60

SON YAZILAR

latest

Yeni Açılan Bölümleri Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her yıl üniversitelerde var olan bazı programlar kapatılırken, yeni programlar da eğitim hayatına başlar.Yeni Açılan Bölümleri Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

7/20/2017

/ by okulsoru
Her yıl üniversitelerde var olan bazı programlar kapatılırken, yeni programlar da eğitim hayatına başlar. Bu nedenle doğru tercih yapabilmek için ÖSYM tarafından her yıl yenilenen ve yayınlanan güncel tercih kılavuzunu kullanmalı. Var olan programlarda puan ve sıra gibi geçmiş yıla ait değerleri görerek bir referans noktası belirlenir. Ama yeni programlarda daha önceden öğrenci alınmadığı için bu bilgiler boş gelir. Yıl içinde puan türü değişen programların da önceki yıla ait yerleşme bilgisi boş olur. Bunları tercih listesine alırken aynı programların eşdeğer üniversitelerdeki benzerlerine bakmakta yarar var. Coğrafi yakınlık eşdeğerlik belirlemede en temel kriterlerden biri.




Merak ettikleriniz

- Sınavsız geçiş kaldırıldığı için 2 yıllık MYO’larda puanlar düşer mi, yükselir mi?
2017 sınav döneminin bir yeniliği de 10 yılı aşkın bir süredir devam eden meslek yüksekokullarına (MYO) meslek liselerinden sınavsız geçiş uygulaması sonlandırıldı. Bu yıl 2 yıllık ön lisans programlarına tüm adaylar YGS puanlarıyla alınacak. Geçtiğimiz yıllarda kontenjanların yarısının YGS puanları ile diğer yarısının da sınavsız geçişle dolduğunu varsaydığımızda tamamının puana göre alınması kontenjanların yüzde 50 oranında arttığı anlamına da gelir. Her kontenjan artışı yerleşme şansını kolaylaştırır. Bu yıl 2 yıllık programlara yerleşmek, önceki yıllara göre daha kolay olabilir.

- Tercih bildirimi ÖSYM başvuru merkezlerinde mi yapılmalı?
Adaylar tercihlerini genel olarak bireysel bilgisayarlarından istedikleri yerde yapabilirler. ÖSYM bu iş ve işlemler için Aday İşlemleri Sistemi diye dijital bir sistem çalıştırır. Tercih döneminde adaylar bu sisteme seçtikleri programları girerler, değiştirirler, hatta silebilirler. Tercih süreci boyunca bu işlemlere sistem açık olur, ancak süreç tamamlandığında sistem kapanır. Bunları yapamayan adayların ÖSYM bürolarından yardım alması önerilir ancak burası da doğrudan bir tercih hizmeti vermez.

- Tercih işlemi için bir ücret ödemek gerekir mi?
Genel tercihlerde adaylardan herhangi bir ücret alınmaz. Ancak ek bir hizmet olduğundan dolayı ek yerleştirme tercihleri için adayların ÖSYM hesabına 15 TL tercih ücreti ödemesi gerekir.

- Özel yetenekle girilen programlar tercih listesine yazılır mı?
Konservatuvar, güzel sanatlar fakültesi ile beden eğitimi ve spor yüksekokulu gibi eğitim kurumlarının programlarına girişte özel yetenek sınavı uygulanır. Bu sınava girebilmek için YGS’de belirlenen baraj veya barajları geçmek yeterli. Bu barajı geçen adayların doğrudan bu fakülte veya yüksekokullara başvurarak özel yetenek sınavına girmeleri gerekir. Dolayısıyla bu programlara normal tercihlerde yer verilmez.

TERCİHTE EN ÇOK YAPILAN HATALAR
- Vakıf üniversitenin burs ve ücretlerini dikkate almamak
- Tercihleri sisteme girerken yanlış kod yazmak
- İkinci öğretim programlarının harç ve zaman farkını okumamak
- Açıköğretim programlarına yerleştiğinde puanının seneye kırılmayacağını düşünmek
- Ek yerleştirmede şansının daha yüksek olacağını düşünerek genel yerleştirmede tercih yapmaktan vazgeçmek
- Bazı bölümlerin çok istenmesine rağmen anlamsız önyargıların esiri olup, bunları yazmamak
- Tercihlerini kendisinin yapması gerekirken bu görevi tamamen bir başkasına devretmek
( Hide )
  1. hocam merhaba ben mf4 de 150.000deyim yeni açılan bölümlerde istanbul iç mimarlık inşaat bilgisayar tam burslu yazdım, mf3 de de sıralamam ayni tam burslu beslenme ve ftr yazdım. mf1 de 144.000deyim istanbulda yeni açılan ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü falan yazdım. en alta yine de sıralamamın yettiği bölümleri matematik vb yazdım fakat tabiki beslenme iç mimarlık ftr çok istiyorum gelme şansı var mı
    adım asena adanadan yazıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ASENA/ADANA:
      Sıralamanın yaklaşık yüzde 10 daha yüksek bir yere yerleşme şansın var. Yerleşme aralığın 140-170 bin arası. Yeni açılan bölümlerin sıralamasını bilmek zor. 180 binlere kadar yazmanı öneririm

      Sil

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo