wb_sunny

Din Kültürü Müfredatında Alevilik Konuları Arttırıldı

Din Kültürü Müfredatında Alevilik Konuları Arttırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, 'din kültürü ve ahlak bilgisi' dersinin müfredatını askıya çıkardı. Yeni taslakta Alevilik-Bektaşilik düşüncesi, 'Tasavvufi Yorumlar' konusu altında geniş bir şekilde yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, alan uzmanları ve akademisyen görüşleri doğrultusunda yeniden hazırlanan ilköğretim ve ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin taslaklarını 'Din, Ahlak ve Değerler' adıyla resmi internet sitesinden askıya çıkardı. 31 Temmuz tarihine kadar sürecek askı sürecine katkıda bulunmak isteyenlerin, öğretim programları kategorisinde bulunan görüş bildirme formunu kullanarak görüş, öneri ve katkılarını bakanlığa ulaştırabilecek.

Müfredat taslağında önemli değişiklikler göze çarpıyor. Alevilik ve Bektaşilik konularına genişçe yer verildiği görülüyor. 7. sınıf öğrencilerine yönelik ünitelerde, İslam düşüncesindeki yorumlara değinilerek din anlayışındaki farklılıkların bir zenginlik kaynağı olduğu vurgulanıyor. 'Tasavvufi Yorumlar' konusu altında 'Yesevilik', 'Kadirilik', 'Mevlevilik', 'Nakşibendilik', 'Alevilik-Bektaşilik' anlatılıyor. Aleviliğin detaylı şekilde işlendiği ünitede, 'Cem ve Cemevi', 'Razılık ve Kul Hakkının Sorulması', 'On İki Hizmet', 'Semah', 'Musahiplik', 'Gülbanklar', 'Hızır ve Muharrem Orucu' başlıkları var. Alevi-Bektaşi geleneğinde ocak kültürüne değinilen taslakta, 'el ele el hakka ikrarı'nın Alevilikte önemli bir yer tuttuğunun altı da çiziliyor. 
okulsoru

Cemevi; ayin-i cem erkanının yapıldığı, 'yol, adap ve erkan yeri' olarak nitelendiriliyor. Bektaşilikte cemevi yerine 'meydan evi' ifadesinin kullanıldığı görülüyor. Ayrıca, ayin-i cem ve cemevi ile ilgili görsellere yer veriliyor. 'Ayin-i cem erkanı', görgü cemi, ikrar cemi ve Abdal Musa cemi ile sınırlandırılıyor. Bektaşilikte Musahiplik kavramına 'ikrar ve nasip alma' anlamı da verildiğine değinilerek, ayrıca bu kavramın İslam tarihindeki muhacir-ensar kardeşliğine dayandırıldığına dikkat çekildi. Hızır orucunun bazı Alevi ocaklarınca tutulduğuna vurgu yapılacak. 'Gülbank' konusunda 'Lokma duasına' da yer verildi.

GÖNÜL ERİ HACI BEKTAŞ-I VELİ
8. sınıflara yönelik öğretim programında ise Türk milletinin İslam anlayışının oluşmasında etkili olan 'gönül erleri'nden bahsediliyor. Bu kapsamda Ebu'l-Hasan el-Harakani, Ahmet Yesevi, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Sarı Saltuk, Hacı Bayram-ı Veli, Aziz Mahmud Hüdayi ve Mevlana Halid-i Bağdadi'nin hayatı anlatılıyor.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR