2017 Üniversite Tercih Süreci Sona Eriyor
Üniversite tercihleri 26 Temmuz'a
kadar sürüyor. Baraj puanını geçen adaylar, istedikleri üniversite programları
için tercih listesi hazırlayacak. Tercihler, ÖSYM kılavuzuna göre
yapılacak. Üniversite tercih işlemi yapılır? Adayların tercih listesinde dikkat
etmesi gerekenler nelerdir?
Üniversite hayali kuran binlerce aday için başvuru süreci, 18 Temmuz tarihinde başladı. Sınavlardan alınan puanlara göre, aday işlemleri sisteminden tercih işlemi yapılacak. 26 Temmuz tarihinde saat 23.59’da sona erecek olan tercih süresince adaylar, tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. 26 Temmuz’dan sonra adaylar tercihleri için bir işlem yapamayacaklar.
ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Üniversite tercihleri, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi kullanılarak yapılacak. Adaylar tercih listelerini oluşturmadan önce başvuru kılavuzunu incelemeli ve kılavuza göre tercih işleminde bulunmalıdırlar. LYS puanı ile tercih yapabilmek için belirlenen 180 baraj puanına ulaşmak gerekiyor. 180 puan altında olanlar LYS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programlarına başvuramazlar. 180 puan ve üzerinde puana sahip olan adaylar, lisans programları ve ön lisans programları için tercih yapabilecekler. Puan türlerinde 180 puana ulaşamayan adaylar, ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercih işlemi yapabilecekler.
Tercih işlemi ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile girilerek yapılacaktır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sol tarafında yer alan menü üzerinden gerekli başvuru işlemleri yapılabilir. Başvuru için adayların 24 adet üniversite programını tercih listesine ekleme hakkı bulunuyor.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Adaylar tercih listesi oluştururken ilk olarak üniversite programlarının başarı sıralamasını dikkate almalıdırlar. Tercih listesine eklenecek olan programların geçmiş yıla ait puanlarından çok başarı sıralaması önemlidir. ÖSYM başarı sıralamasını dikkate alarak yerleştirme işlemi gerçekleştirir.
Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu incelenmeli ve tercih işlemleri yapılmalıdır.
Aday puanı yettiği için bir üniversite programı seçmek yerine, hedefine yönelik olarak bir tercih işlemi yapmalıdır.
Üniversitelerin yeni açılan bölümleri için başarı sıralamaları, kılavuzda yer almaz. Yeni açılan bölümleri tercih edecek olan adayların, yakın puana sahip bölümler ve benzer düzeyde olan üniversiteler ile kıyas yapması gereklidir.
Üniversite tercih listesi için adaya tanınan hakların tümü doldurulmak zorunda değildir. Adaya tanınan tercih hakkı sayısından daha az tercihte de bulunulabilir.
Aday tarafından tercih edilecek olan bölüm doğrultusunda sahip olunacak olan meslek bir ömür boyunca yapılacaktır. Bu nedenle aday, hedefleri doğrultusunda olan ve istediği üniversite programlarını tercih listesine eklemelidir.
Tercih işlemini tamamlayan adaylar, son tercih gününe kadar tercihleri üzerinde istediği değişikliği yapabilmek hakkına sahiptir.
Yorum Gönder
1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR