wb_sunny

2017 TEOG'da Mucizevi Başarılar

2017 TEOG'da Mucizevi Başarılar

Kimi sınava hazırlanırken yetim kaldı kimi hastalığını yendi. Tarlada çalışan da var, çobanlık yapan da. Onlar TEOG sınavlarında zorlu koşullarına, maddi imkânsızlıklara rağmen tüm sorulara doğru yanıt vererek 1 milyon 185 bin 328 öğrenci arasından büyük bir başarı gösterdiler. “Bazı arkadaşlara göre imkânlarımız az olsa da çok çalıştık, başaracağımıza inandık” diyorlar.

DUVARA 'BAŞARACAĞIM' YAZDI
Şırnak Beytüşşebap’ta Atatürk Ortaokulu’na giden İbrahim Timur’un üç kardeşi var. Annesi ev hanımı, babası 6 aylığına bir kamu kurumunda temizlik görevlisi olarak çalışıyor. İbrahim duygularını şöyle ifade ediyor: “Çok mutluyum, sabahlara kadar çok çalıştım. Başarmak için inanmak gerekiyor. Odamın duvarlarına ‘Başaracağım’ yazdım. Şimdiye kadar denizi, yakından bir gemiyi görmedim. Bilgisayarımın olmasını çok isterdim. Bazı arkadaşlarıma göre imkânlarımız az olsa da beyin cerrahı olup insanların hayatlarını kurtarmak istiyorum.”

HASTALIĞI YENDİ BİRİNCİ OLDU
Geçtiğimiz yıl babasını kanserden kaybeden Hatay Dörtyol’daki Yeniyurt Ortaokulu öğrencisi Ahmet Can Dinleyici, yedi yaşından beri kemik hastalığıyla mücadele ediyor. Ahmet, gururla anlatıyor: “Çok çalıştım, okula gidemediğim için zorlandım ama başardım. Hep başaracağıma inandım. Ailemin ve arkadaşlarımın desteğiyle hastalığın ve zorlu sürecin üstesinden geldim. Mimar olmak istiyorum. Birincilik için çok mutluyum, zoru başardım, gururluyum.”

ANNESİ KOMŞULARA ELBİSE DİKİYOR
Mardin Mazıdağı Yunus Emre Ortaokulu’nda okuyan Yusuf’un babası Abdülaziz Tentik, asgari ücretle şantiyede işçi olarak çalışıyor. Annesi komşulara elbise dikiyor. 4 kardeşler. Boş zamanlarında tarlada çalışan Yusuf’a göre başarısının sırrı, dersi derste dinlemek ve konu tekrarı. “Zor koşullara rağmen çok çalıştığım için başarılı oldum. Fen lisesine gideceğim, astronot olmak istiyorum” diyerek hayallerini anlatıyor.
ARKADAŞLARI OYUNDA O TARLADA
Hüseyin Tunçağ, Siirt Şirvan’a bağlı Ormanbağı Köyü’nde 7 kardeşli ailenin ortanca çocuğu. Annesi ev hanımı, babası köy korucusu. “Okul sonrası tarlada üzüm, fıstık yetiştiriyorum. İnek otlatıyorum” diyerek anlatıyor hayatını, “Evdeki gürültü yüzünden tarlada ders çalıştım. Çok mutluyum. Arkadaşlarım top oynarken ben tarladaydım. İlkokuldan beri hayalim İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği.”

17 KİŞİLİK AİLEDE BÜYÜDÜ
Siirt Şırvan’ın Yarımtepe Köyü’nde 3 odalı bir evde yaşayan ve 13 kardeşi olan Esma Açıkça, Maden Köyü Park Ortaokulu’nda okuyor. Babası Aydın Açıkça köy korucusu, annesi ev hanımı. Kalabalıkta zorlandığı için herkes uyuyup da evin sessizleştiği geceleri ders çalıştığını söylüyor. “Okuldan sonra aileme yardım ediyorum, tarlaya gidiyor, koyun otlatıyorum” diyor. Hedefi, fen lisesi kazanıp doktor olmak.
HAYVANLARI OTLATIRKEN TEST ÇÖZDÜ
Berdan Karataş, Tunceli Çemişgezek’teki İstiklal Ortaokulu’na gidiyor. İnşaatta çalışan babası Yoldaş Karataş, şu an çiftçilik yapıyor. Berdan, “Okuldan sonra hayvan otlatıyordum. Sıcakta bazen çok zor oluyordu. Ama bu zamanlarda hep kitap okudum, test çözdüm. Kabataş veya Galatasaray Lisesi’ni istiyorum” diyor.
'AZİZ SANCAR AMCA'DAN ETKİLENDİ
Berivan Demir, 7 kişilik bir ailenin 5 çocuğundan biri. Babası, annesi ve 4 kardeşi geçen ay gittikleri Muş’ta mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Dedesiyle Mardin Derik’te yaşayan Tepebağ Ortaokulu öğrencisi Berivan, şunları söylüyor: “Aziz Sancar amcadan etkilendim. Ben de insanlığa faydalı olmak istiyorum. Birçok hayalim var ama en ağır basanı bilim kadını olmak. Özellikle NASA’da çalışıp ülkemi ve insanlarımızı en iyi şekilde temsil etmeyi istiyorum.”

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR