468x60

SON YAZILAR

latest

2016 Üniversite Ek Yerleştirmeden Kimler Yararlanabilir, Kimler Yararlanamaz?

2016 Üniversite Ek Yerleştirmeden Kimler Yararlanabilir, Kimler Yararlanamaz?
2016-2017 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan ve yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre ek yerleştirme yapacak.Adaylar, 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 26-30 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

Ek yerleştirme için tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih süresi içinde (26-30 Ağustos tarihleri arasında) tercih işleminden önce yatırılmış olması gerekmektedir. Adaylar ek yerleştirme tercih ücretini, T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı, T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı veya Tüm PTT İş Yerleri aracılığıyla yatırabileceklerdir. Ek Yerleştirme tercih ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmeye ilişkin bilgiler, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacaktır. Adaylar, 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzuna yularıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Ek yerleştirme için başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Kılavuz basılı olarak dağıtılmayacağından adayların ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri yararlarına olacaktır.
Ek yerleştirme işlemleri, 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2016) Kılavuzu, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından kimler yararlanabiliyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2016-ÖSYS İlk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilecek. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar da yararlanabilecek.
2. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından kimler yararlanamaz?
2016-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2016-ÖSYS’ye hiç başvurmamış olan ya da başvurduğu halde, herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan adaylar yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar ise yararlanabilecek.
3. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından ilk yerleştirmede bir yere yerleşen adaylar da yararlanabiliyor mu?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2016-ÖSYS’de, herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan adaylar, kayıt yaptırmış olsun ya da olmasın, yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar ise yararlanabilecek.
4. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından ilk yerleştirmede bir yere yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar için de bir fırsat oluşturuyor mu?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2016-ÖSYS’de, herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan adaylar, kayıt yaptırmış olsun ya da olmasın, yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar ise yararlanabilecek.
5. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından ilk yerleştirmede AÖF’e yerleşen adaylar da yararlanabiliyor mu?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2016-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) de olsa, kontenjanı olan lisans/önlisans programlarına yerleşen adaylar yararlanamayacak.
6. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede hangi programlara öğrenci alınıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2016-ÖSYS İlk Yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlara öğrenci alınıyor.
7. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınacağı, 26-30 Ağustos'da www.osym.gov.tr adresinde yayımlanmış olan 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alıyor.
8. Adaylar 2016-ÖSYS EK Yerleştirme Kılavuzuna nasıl temin edebiliyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu basılmayacak ve dağıtılmayacak. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu:
9. 2016-ÖSYS EK Yerleştirme Kılavuzunda hangi bilgiler yer alıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme başvuru tarihleri, başvuru ilkeleri, tercih kuralları, üniversitelere göre kontenjanı bulunan lisans/önlisans programlarına ilişkin tablolar, programların puan türleri, programların varsa özel koşulları, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler yer alıyor.
10. 2016-ÖSYS EK Yerleştirme başvuruları ne zaman yapılıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme başvuruları, 26-30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
11. 2016-ÖSYS EK Yerleştirme tercihleri ne zaman yapılıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihleri başvuruları ile aynı anda 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.
12. 2016-ÖSYS EK Yerleştirme başvuruları nasıl yapılıyor?
Başvurular internetten bireysel olarak yapılabilecek.
13. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede programların minimum puanları nasıl oluşuyor?
Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar aday yerleştirilmiş ve açık, kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle oluşmuşsa, bu program için minimum puan oluşmuş demektir.
14. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede hangi program kaç puanla öğrenci alıyor?
Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alıyor:
Lisans:
Ön Lisans (3A):
Ön Lisans (3B):
15. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede sadece İlk Yerleştirmede dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar mı olacak?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede sadece, ilk yerleştirmeden dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle açık kalan kontenjanlar olacak.
16. Adaylar, 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede programları minimum puanlarına bakarak mı tercih ediyor?
Ek yerleştirmede minimum puan açısından 2 (iki) tür program yer alacak.
İlk yerleştirmeden dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar.İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar
17. Adaylar, 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede bu 2 tür programı neye göre nasıl tercih ediyor?
İlk yerleştirmede dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programları, 2016-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 150 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.
İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programları, 2016-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 150 ya da daha yüksek puan almış olan adaylardan aynı zamanda programın oluşan minimum puanı ile aynı ya da daha yüksek Yerleştirme (Y) puanı almış olan adaylar tercih edebilecek.
Güncel: Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı aldı."Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması, başarı beklentisinin yüzde 10'dan yüzde 12,5'a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımaktadır" ifadesi kullanıldı.
18. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede minimum puana bakılmayan programlar da bulunuyor mu?
Tablo 3a’da yer alan önlisans programları için minimum puan önkoşulu olmayacaktır. 2016-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak 150 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.
19. 2016-ÖSYS EK Yerleştirmede programlar kılavuzda hangi tablolarda yer alıyor?
Ek yerleştirme kontenjanı olan ve öncelik sınavsız geçiş hakkına sahip olanlarda olan ön lisans programları Tablo 3a’da; sadece YGS puanı ile alan ön lisans programları Tablo3b’de ve lisans programları ise Tablo 4’te yer alacak.
Lisans:
Ön Lisans (3A):
Ön Lisans (3B):
20. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede programlar için LYS mi YGS mi puanları geçerli oluyor?
İlk yerleştirmede olduğu gibi ve daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak.
21. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede programlar için herhangi bir LYS ya da YGS barem puanları bulunuyor mu?
LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS ham puanının 180 ya da daha yüksek olması, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanının 180 ya da daha yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programları için ise ilgili YGS puanının 150 ya da daha yüksek olması gerekiyor.
22. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş bulunuyor mu?
Sınavsız Geçiş hakkı 2016-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek.
23. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş için ön koşul bulunuyor mu?
2016-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS/LYS’ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih edebilecek.
24. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş için öncelikler bulunuyor mu?
2016-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları, mezun oldukları yıl, okul türü, kendi bölgelerinde tercih ve OBP gibi önceliklere göre yerleştirilecek.
25. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede kaç tercih hakkı bulunuyor?
Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacak.
26. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede lisans-önlisans ya da sınavsız geçiş haklarını ayrı ayrı mı tercih ediyor?
Adaylar tercihlerini koşullarını taşıdığı sürece yalnızca lisans, yalnızca önlisans, yalnızca sınavsız geçiş ya da karma yapabilecek. Sadece bir puan türünden ya da farklı puan türlerinden karma yapabilecek.
27. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede tercihlerde nelere dikkat edilmeli?
İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:
Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanır ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde, gözden geçirilir. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla iyice irdelenir.
İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Kimilerince sanal olarak oluşturulan “ölü ya da hasta tercih” kavramları gerçek değildir. Tercihin, yani bir bölümü ve üniversiteyi, başka bir bölüm ya da üniversiteden daha çok istemenin hastalık ya da ölümle hiçbir ilgisi yoktur.
Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece adayın önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önemlidir.
28. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme sonuçlarının 26-30 Ağustos’a kadar açıklanması bekleniyor.
29. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme kayıtları ne zaman yapılıyor?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirme kayıtları sonuçların açıklanmasından sonra 5 gün içinde yapılacak.
30. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede yerleştirilen adaylar da yurt ve kredi-burs için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurabiliyor mu?
2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede yerleşen adaylar için yurt ve kredi-burs için ek başvuru hakkı verilecek.
31. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede yerleşen adaylar, ilk yerleştirmede yerleşen adaylarla birlikte mi öğrenim görüyor?
Ek yerleştirmede yerleşen adaylar için ayrı program uygulanmıyor, adaylar ilk yerleştirmede yerleşen ve kayıt yaptıran adayların başlamış oldukları programlara katılıyor.
32. 2016-ÖSYS Ek Yerleştirmede yerleşen adayların, ilk yerleştirmede yerleşen adaylarla birlikte mi öğrenim görmeleri bir eksiklik doğuruyor mu?
Ek yerleştirmede yerleşen adaylar ilk yerleştirmede yerleşen ve kayıt yaptıran adayların başlamış oldukları programlara katılıyor ve kısa sürede öğretim üyelerinin de desteği ile aradaki çok az olan açığı kapatarak yükseköğrenimlerine devam edebiliyor. Hem üniversite yaşamının doğası gereği, lise gibi olmadığı için, tutulmuş ders notları ve öğretim üyelerinin yönlendirmesi ile adaylar fazla zorluk yaşamıyorlar.
33. Ek yerleştirmeden yararlanmak mı doğru yoksa ertesi yıl tekrar hazırlanarak YGS/LYS’lere tekrar girmek mi?
Eğer adayların istedikleri, girince başarılı olabilecekleri ve bitirdiklerinde onlara genel ve iş yaşamında işlerine yarayacağını düşündükleri programlar varsa şanslarını denemelerinde yarar var. Yoksa yapacak bir şey yok zaten. İstemediği, yapamayacağı ve ileride işe yaramayacak bir programda öğrenim görmenin hiçbir faydası yok. Ancak, tekrar hazırlanmanın da kolay olmayacağı en azından motive olmak konusunda adayların sıkıntı çekebilecekleri de unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo