468x60

SON YAZILAR

latest

Nüfus Dağılımının İklim Tiplerine Göre Değişiklik Göstermesinin Nedeni Nedir?

10/11/2015

/ by okulsoru
SORU: Nüfus dağılımının iklim tiplerine göre değişiklik göstermesinin nedeni nedir?

CEVAP:  İklim elemanlarından SICAKLIK ve YAĞIŞ nüfus dağılışında en etkili olanlardır. Ilıman ve yeterli yağış alan yerler sık nüfusludur. Dünya nüfusunun zaten çoğu ılıman iklim kuşağında yaşar. İklim koşullarının insan yaşamına uygun olmadığı soğuk iklim, çöl iklimi, karasal iklim, çok aşırı sıcak ve yağışlı ekvatoral iklimle kutup altı iklim bölgeleri seyrek nüfusludur.
Ülkemizde nüfusun yoğun olduğu yerlerin, genelde kıyı bölgeler olmasında ılıman iklimin büyük etkisi vardır. Kurak ve kışları aşırı soğuk geçen yerlerde nüfus fazla yoğun değildir.

İklim tipleri nüfus dağılımında etkilidir. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz iklimleri daha ılıman ancak Karasal iklim sert şartlara sahiptir. Akdeniz ve Karadeniz iklimleri tarım, hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlere ve yerleşmeye uygunken, Karasal iklimde tarım faaliyetleri ve yerleşme daha zordur. Karasal iklimde kış ayları sert, soğuk ve uzun geçer. Bu sebepler Karasal iklimin etkili olduğu yerlerde nüfusun az yoğunlaşmasına sebep olurken, Akdeniz ve Karadeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde nüfusun daha çok yoğunlaşmasına sebep olmuştur.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo