468x60

SON YAZILAR

latest

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatım

OKULSORU.COM olarak üniversite yerleştirme sürecinde 7.yıldır size yardımcı oluyoruz. Bu yıl da tüm sorularınıza cevap vereceğimizi gibi size yol gösterecek yazılar yayınlamaya devam edeceğiz. Bu yazımızda üniversite tercih işlemlerinin adım adım nasıl yapılacağını anlatacağız

7/17/2017

/ by okulsoru
OKULSORU.COM olarak üniversite yerleştirme sürecinde 7.yıldır size yardımcı oluyoruz. Bu yıl da tüm sorularınıza cevap vereceğimizi gibi size yol gösterecek yazılar yayınlamaya devam edeceğiz.
Bu yazımızda üniversite tercih işlemlerinin adım adım nasıl yapılacağını anlatacağız:

1. Öncelikle sınav sonuç belgesindeki sıralamalarımızı öğrenmemiz gerekir. Sonuç belgesinin '' Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıralamaları'' başlığı altında Y- ile başlayan sıralamaları baz almalıyız. Bu konu hakkında daha geniş bilgi için LYS Sonuç Belgesindeki Hangi Bilgiye Göre Tercih Yapılır? başlıklı yazıyı okuyunuz.

2. Şimdi sıra geldi hangi bölümü tercih edeceğimize. Bu aşamada üniversite önemli olsa da bölüm daha önemli olduğunu hatırlatalım. Bölüm seçmede öncelikle istek daha sonra sıralama/puan önemlidir. İsteklerimize ve puanımıza göre tercih edeceğimiz bölümleri belirleriz.

3. Bu aşamada tercih listesini hazırlıyoruz. Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmayalım. Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabiki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz. Tercihler için sıralamanızın ne kadar yukarısını veya aşağısını yazmanız gerektiği ile ilgili İdeal Tercih Aralığı Nasıl Olmalı? İşte Sıralamalara Göre Liste başlıklı yazımızı okuyunuz.
4. Tercih listesini oluşturduktan sonra www.osym.gov.tr adresindeki Aday İşlemleri Sistemine girerek 2017 ÖSYS'yi tıklayın. Kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak sisteme girdikten sonra tercih ettiğiniz bölümlerin kodlarını istek sırasına göre yazın ve kaydedin. Unutmayın ki tercih başvurularının sona ereceği 14 Temmuz tarihine kadar tercihlerinizi değiştirme hakkına sahipsiniz.

5. Tercih işlemi bittikten sonra yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceğiz. Yerleştirme yapılırken önce puan üstünlüğü daha sonra tercih sırasına dikkat edilir.
BURHAN DEMİR/OKULSORU.COM

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo