468x60

SON YAZILAR

latest

2014 LYS- Sayısal Alandaki Bölümlerin Puanları Düşer mi Yükselir mi?

6/19/2014

/ by okulsoru
Her yıl tercihler öncesinde öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında bölümlerin puanları gelmektedir. Bölüm puanlarının düşüş ve yükselişleri bir anlamda adayların amaçlarına ulaşmada etkili olacaktır.

Öncelikle bu yıl sorular yayınlanmadığı için zorluk derecelerini net bir şekilde bilemiyoruz. Bu yüzden de pek çok aday yaptığı netler konusunda emin olamıyor.  Bölüm puanlarıyla ilgili değerlendirme yaparken de net bir kanaat oluşturamıyoruz.
2013 yılında LYS'nin zor olması ve kontenjan artışları puanların da oldukça fazla düşmesine neden olmuştu. 2014 yılında sayısal bölüm puanlarıyla ilgili ilk değerlendirmemiz şöyle:

1. Bölümlerin puanların artışının 1.nedeni YGS ve LYS'lerin zorluk derecesidir. Hem YGS hem de LYS-1 geçen yıla göre daha zor değildi. Hatta LYS-1 matematik ve geometri sorularının geçen yıla göre az da olsa daha kolay olduğu söyleniyor. Bu duruma göre bölüm puanlarında çok fazla değişiklik görünmüyor. LYS-2 fen testinin kolaylığı ve zorluğu belirleyici olacaktır.

2. Bölümlerin puanlarının bir diğer şartı kontenjan artışlarıdır. Her yıl bölüm kontenjanları ortalama %5 civarında arttırlıyor. %5'ten fazla yapılan artışlar doğrudan puan ve sıralamarı etkiler. Kontenjanlar henüz netleşmediği için bu konuda bir öngörüde bulunamıyoruz.

3. Bir bölümü tercih edenlerin sayısı ve puan aralığı da bölüm puanlarını etkiler. bir bölümü kontenjanından çok daha fazla kişi tercih ederse puanı yükselir, kontenjanına yakın veya daha az kişi tercih ederse puanı düşer.

Sonuç olarak puanlarında artı eksi 10, sıralamalarda %10 civarındaki artış ve yükselişler olasıdır. Bu sayıların üstündeki artma ve yükselmeler önemlidir. Ayrıca tercihlerde sıralamanın daha önemli olduğunu belirtelim.
BURHAN DEMİR/2014 LYS
( Hide )
  1. zeynep;hocam mf 3 sıralamam 21.349 erzurum 19900 ile aldı geçen yıl girme ihtimalim var mı
    birde kontenjanların % 10 artması demek her bölümün kontenjanının %10 artmış olması demek yoksa toplamda mı % 10 attı yani mesala toplam kontenjanı 10bin olan bir mühendislik bölümünün kontenjanı 11 bin olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ZEYNEP;
      Yaklaşık 1500 civarındaki fark rahatlıkla kapanabilir. Yüzde 10 artış mühendislik örneğinde verdiğin örnek gibi

      Sil
    2. Hocam merhaba,yanlış anlamazsanız birşey sormak istiyorum.yukarıda zeynep arkadaşımızın sıralamasına yakın bir arkadaşn hürriyet eğitim adlı sayfada sorduğu soruya ordaki adam van diş hekimliği bile çok zor demişti.siz ise erzurum için gayet rahat kapanabilir diyorsunuz.Haliyle bizim de kafamız karışıyor.Çünkü ben de hemen hemen aynı durumdayım bu arkadaşlarla.Ne yapmalıyız?Bu sene 19binlerdeyim gaziantep,malatya gelme ihtimali nelerdir?

      Sil
    3. Sevgili arkadaşım herkes tahmni olarak yorum yapıyor. Zaten bu puanlar da tahmni. Burası gelmez yazma demek bir çok öğrencinin hayatıyla oynamak anlamına gelebilir. Ben gelebileceğini düşünüyorum. Yazıp şansını deneyeceksin. Zaten size önerimiz birkaç tercihe bağlı kalmayın. Tercih aralığını genişletin. Sizden düşük bir kaç bölüm yazın.

      Sil
  2. hocam van veya yakındoğu üniversitesi diş hekimliği hakkında ne düşünüyorsunuz sizce iyi okullar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ZEYNEP;
      Yakındoğu kıbrısta olan bir ünivesite. Rektörü epey özvdü ama daha iyi bilgi almak için internet adresine bakmanı öneririm. Yüzüncüyıl köklü bir üniversite. Daha iyi bir ihtimalin yoksa yazmanı öneririm.

      Sil
  3. hocam bn tmde 30 bindeyim hukuk gelme ihtimali var mı varsa hangi üniversitelerde olabilir duyduğuma göre hukuk kontenjanları bu senede çok artmış sizce şansım var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ZEYNEP;
      Atatürk, erzincan, kırıkkale gibi üniversiteler olabilir.

      Sil
  4. hocam ben gülbahar 32 bindeyim moleküler biyoloji ve genetik yazmak istiyorum.ODTÜ ya da İYTE nin gelme ihtimali nedir? ayrıca ODTÜ önceki yıl 12 binden alırken bu yıl 21 bine düşmesi nedeni nerdir ? sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GÜLBAHAR;
      İzmir yüksek teknolojiye yerleşirsin. 2013 sınavlarının zor olması ve konten artışları geçen yılın sıralamalrını düşürdü. Bu yıl çok fazla değişiklik olmaz

      Sil

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo