wb_sunny Mayıs, 13 2025

Okul Öncesi Öğretmenliğini Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan Durumu

Okul Öncesi Öğretmenliğini Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan Durumu

Okul Öncesi Öğretmenliği, gençlerin arasında çok tercih edilen bir meslek haline geldi. Yeni eğitim sistemiyle birlikte artık birçok üniversitede bu bölüm dikkat çekmeye başladı.


4+4+4 yasası ve uygulamasında en çok tartışılan konulardan biri de okula başlama yaşıydı. Her ne kadar şu anda anasınıfı zorunlu olmasa da bakanlığın uygulamaları ile dolaylı olarak okul çağına gelen her çocuğun anasınıfına devam etmesi hedefleniyor. Bunun yanında, büyük şehirlerde hem baba hem de annenin çalıştığı aile sayısı oldukça yüksek. Hâl böyle olunca, daha küçük yaşlarda çocuğunu okula göndermeyi tercih eden aile sayısı gün geçtikçe artıyor. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında okul öncesi öğretmenlerine olan ihtiyacın yakın gelecekte hızla artması bekleniyor.

KONTENJANLARIN NEREDEYSE TAMAMI DOLDU 
2013 ÖSYS’de Okul Öncesi Öğretmenliği tercihi yapan adaylar 49 devlet, 10 vakıf ve 5 Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 64 farklı üniversite içinden tercih yaptı. Bu üniversitelerdeki toplam 6 bin 361 kontenjanın %83’ü devlet üniversitelerinde bulunuyordu. Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki kontenjanların neredeyse tamamı doldu. Vakıf üniversitelerindeki kontenjanlarda da doluluk oranı oldukça yüksekti (%97). Kıbrıs’taki özel üniversitelerde ise çok büyük boşluklar kaldığı görüldü. Ayrıca geçen sene vakıf üniversiteleri arasında dolmayan tek programın Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki ücretli İngilizce Okul Öncesi Programı olduğunu belirtmek isterim.

 44 ŞEHİRDE EĞİTİM ALMAK MÜMKÜN 
Kesin kayıt yaptırma oranları incelendiğinde devlete yerleşen her 100 öğrenciden 95’inin kesin kayıt yaptırdığını görüyoruz. Bu öğrencilerin devlet üniversitelerini bilinçli ve kararlı şekilde tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Vakıf üniversitelerindeki durum ise oldukça dikkat çekici. Vakıflara yerleşen her yüz kişiden 21’i daha sonra kesin kayıt yaptırmamış. Okul öncesi öğretmenlere ihtiyacın artacağı öngörüsyle olsa gerek, 2013 ek yerleştirme döneminde üç devlet üniversitesinde yeni açılan ve ilk kez öğrenci alan programlar olduğunu görüyoruz. Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye’de 44 farklı şehirde eğitim alınabiliyor. Vakıf üniversitelerinde için seçenekler Ankara, Gaziantep, İstanbul ve Konya. Kıbrıs’ta Gazi Mağusa, Girne, Lefke ve Lefkoşa’daki KKTC üniversitelerinde bu bölüm bulunuyor.
UZAKTAN EĞİTİM SEÇENEĞİ
Okul Öncesi Öğretmenliği okumak isteyen adaylar için ikinci öğretim seçenekleri oldukça geniş. İkinci öğretim olan üniversiteler Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Giresun, İzmir, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon, Yozgat illerinde bulunuyor. İkinci öğretim kontenjanları (1.892) toplamın %30’unu oluşturuyor. İngilizce Öğretmenliği okumak isteyen adaylar için ayrıca uzaktan öğretim seçeneği bulunmuyor.
PAMUKKALE LİSTENİN BAŞINDA
Okul Öncesi Öğretmenliği kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde devlet üniversitelerinde listenin başında 226 kontenjanı olan ve ikinci öğretim programları da bulunan Pamukkale ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteleri geliyor. Devlet üniversiteleri içinde en düşük kontenjanı olan program Aksaray Üniversitesi’nin (41 kont) Okul Öncesi Öğretmenliği programı. Bu alanda en başarılı öğrencilerin gözdesi olan Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği programının kontenjanı 62. 
ÖZEL OKULDA BURS İMKANI
Vakıf üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri geniş bir aralıkta yer alıyor. Listenin başında yıllık ücreti 25.000 TL üzerinde olan Bahçeşehir ve Okan Üniversiteleri bulunuyor. En hesaplı eğitim ise yıllık 15.000 TL ile Mevlana Üniversitesi’nde. Vakıf, bu bölümdü bulunan 594 kontenjanın bursluluk dağılımı öğrenciler için önemli fırsatlara işaret ediyor. Bursluluk oranı %26.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

14 Post a Comment

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

  1. merhaba ben nur, ygs puanım 254 ve okul puanım 73 toplamda 327 puan oluyor ve ben okul öncesi öğretmenliğini istiyorum meslek lisesi çıkışlıyım bölüm puanları yüksek acaba bu puanla Kastamonu yada Zonguldak ikinci öğretim tutar mı ? devlette 2. öğretim yada 1. öğretim tutar mı ? olmazsa özelde yazmayı düşünüyorum aydın üniversitesi yada kültür acaba oralar tutar mı aydının puanı 332. sıralamam okul puanı ve ek puan eklenmeden 400 binlerde eklenince ne kadar olur tahmini ? bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EN DÜŞÜK OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ 355 PUNLA ALMIŞ. BU DURUMA GÖRE GİRMEN ÇOK ZOR GÖRÜNÜYOR. ŞANSIN YÜKSEK OLMASA DA ÖZEL ÜNİVERSİTELERE YERLEŞME İHTİMALİN VAR

      Sil
  2. hocam ben beyza meslek lisesi çıkışlıyım okul birinciliyim var YGS 5 yerleştirme sıralamam 330000 binlerde ek puan yerleştirme sıralamam 35000 lerde hocam acaba gelir mi kaç binlerde tercihimi kaç binlerde başlatmalıyım kafam çok karışık yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BEYZA;
      Ek puanlı en düşük 28500 sıralamyla almış. Hem okul birinciliğin hem de 5 yeni üniversitede açılması şansını arttırıyor. Ek puanlı olarak 15 binden başlamanı öneririm.

      Sil
  3. Hocam öncelikle merhaba. Ben sümeyye. ygs 5 puanım 331 ek puanlı sıralamam 39 bin okul öncesi yada çocuk gelişimine yeleşme olasılığım nedir.Karabük ikinci öğrenim 357 puan istiyor bunu tercih listeme almalımıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SÜMEYYE,
      Okulöncesi ek puanlı olarak 28500 e kadar almış. Yeni açılanalrı da var. Okulöncesi için kesin konuşamıyoruz ama tüm ihtimaller değelendirmek gerekir

      Sil
  4. Merhabalar ben kübra öğretmen liesesi mezunuyum ygs 5 ek puanlı sıralamam 9. Boğaziçi okul öncesi geçen sene 8 binle Almış yerleşme ihtimalm nedir ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KÜBRA;
      Hedef boğaziçi olunca ulaşmak zorlaşabiliyor.

      Sil
  5. hocam merhaba ben ruveyda ek puanli ygs5 siralamam 20.000 ankarada devlet universitesi gelir mi bu sefer cevap verirseniz sevinecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RÜVEYDA;
      Okulönesi ek puanlı olarak 28 bine kadar almış. Bu sıralamaya göre yerleşirsin

      Sil
  6. mrb hocam ben ayşe ygs 5 sıralamam 131 bin okul öncesinde kaç bine kadar yazmalıyım ve de tm 3 38 bin sizce okul öncesi mi sosyal hizmet mi yazmaalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AYŞE;
      Okulöncesi öğretmenliğine yerleşme şansın var. 70 binden başlayabilirsin. Yoğun olarak 120-150 bin arasını yazmanı öneririm

      Sil
  7. hocam ben elif benim sıralamam 30231 sıralaması 28100 olan karabük ikinci öğretim gelme ihtimali varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HATİP;
      Okulöncesi öğretmenliklerinin düşeceğini pek sanmam. Bu yüzden ihtimali yüksek görmüyorum

      Sil