wb_sunny Mayıs, 15 2025

Mimarlık Bölümünü Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

Mimarlık Bölümünü Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

Vakıf üniversitelerinin açtığı yeni bölümlerle mimarlık fakültelerinde kontenjan 6 bini buldu. Devlet üniversitelerinin mimarlık bölümleri dolarken, vakıf üniversiteleri kontenjanlarını dolduramadı.

Yükseköğretim ile ilgili istatistikler mimarlığın gençler arasında en popüler mesleklerden biri olduğunu gösteriyor. Bu popülariteyi fark eden vakıf üniversitelerinin açtığı fakülteler ile toplam mimarlık kontenjan 6000’e varmış durumda. Bu parlak tabloya rağmen geçen yıl vakıflarda görülen boşluklar yakın gelecekte durumun değişebileceğine işaret ediyor. Vakıf üniversitelerinin garanti öğrenci alma konusunda amiral gemisi olan mimarlık fakültelerinin 2014’te doluluk problemi yaşaması uzak bir senaryo değil. Bunun önüne geçmek isteyen vakıf üniversitelerinin bursluluk oranlarının öğrenci lehine değiştirmesi bekleyebiliriz.
2013 ÖSYS’de mimarlık tercih eden adaylar 34’ü devlet, 41’i vakıf ve 5’i de KKTC üniversitesi olmak üzere toplam 80 farklı üniversite içinden seçim yaptılar.

İLK ÜÇ: YILDIZ, İTÜ, DİCLE 
Yerleşme istatistikleri mimarlık fakültelerine devlet üniversitelerinde büyük rağbet olduğunu gösteriyor. Temmuz 2013’te açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerinde tek bir boş kontenjan kalmadı. Oransal olarak bakarsak vakıf üniversitelerindeki kontenjanların %8’inin boş kaldığını anlaşılıyor.
Her ne kadar doluluk oranları alarm vermeye başlamış olsa da vakıf üniversitelerinin hızla yeni mimarlık programları açtıklarını görüyoruz. 2013 ek yerleştirme döneminde ilk kez öğrenci alan vakıf programları Fatih, İstanbul Esenyurt, Özyeğin (İngilizce), Işık (Türkçe), İstanbul Gelişim (İngilizce) üniversitelerinde bulunuyor. Mimarlık kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde devlet üniversitelerinde listenin başında Yıldız Teknik, İstanbul Teknik ve Dicle üniversiteleri yer alıyor. Vakıf üniversitelerinde ise 100 ve üzerinde kontenjanı olan 8 üniversite bulunuyor.  Maltepe, İstanbul Kültür, Okan üniversiteleri ilk üçte dikkat çeken üniversiteler.

ÜCRETLER 15 BİN TL’DEN BAŞLIYOR 
Vakıf Üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri geniş bir aralıkta değişiyor. Listenin başında yıllık 34.560 TL ile Özyeğin Üniversitesi yer alırken bazı üniversitelerde yıllık ücret 15 bin liradan başlıyor. Vakıf üniversitelerinin mimarlık fakültelerinde 1.835 kontenjanın bursluluk dağılımı oldukça ilginç. 1744 ücretli kontenjanın yanında 304 tam burslu, 9 %75 burslu, 529 %50 burslu ve 313 %25 burslu kontenjanın bulunduğunun altını çizmek isterim.
EN ÇOK KIZ ÖĞRENCİLER TERCİH ETTİ
Şimdi gelelim hali hazırda mimarlık fakültelerinde okuyan öğrencilere.  Her sene ÖSYM web sitesinde yayınlanan Yükseköğretim İstatistiklerine göre (2012-2013 öğretim yılı) mimarlık fakültelerinde 10.555 öğrenci okuyor. Öğrenciler arasında kızlar sayı olarak önde (%58) . Ülkemizdeki mimarlık alanındaki akademik kadroya göz atacak olursak, üniversitelerimizde 169 profesör, 100Doçent ve 374 yardımcı doçentin görev yaptığını görüyoruz. Kariyer olarak akademik yaşamı seçmiş olan araştırma görevlilerinin sayısı 390. Lisans ve lisansüstü seviyede görülen kadın üstünlüğü akademik kadroda .

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR