wb_sunny Mayıs, 15 2025

İktisat Bölümünü Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

İktisat Bölümünü Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

Devlet ile vakıf üniversitelerinin taban puanları arasındaki dengesizlik, üçüncü dünya ülkelerindeki iktisadi duruma ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe benziyor. 

Türkçe-matematik alanında TM-2 puan türüyle öğrenci alan iktisat-ekonomi bölümleri, 19 bin 320 kontenjan ile lisans programları arasında kontenjan büyüklüğü bakımından ikinci sırada. Bu alanda eğitim almak için hem örgün hem uzaktan hem de açık-öğretimde seçenekler mevcut. Türkiye’de iktisat-ekonomi bölümlerinde yaklaşık 75 bin öğrenci öğrenim görüyor. Açık öğretimde ise bu rakam 128 bin.
İktisat-ekonomi okumak için yükseköğretim sistemi puan anlamında çok sayıda seçenek sunuyor. Büyük şehirlerdeki devlet üniversitelerine ya da tam burslu olarak vakıf üniversitelerine gitmek isteyenler için yüksek YGS-LYS performansı göstermek şart. Anadolu şehirlerinde eğitim görmek içinse vasat puanlar yeterli olabiliyor. Taban puanlardaki bu dağınıklık, üçüncü dünya ülkelerindeki iktisadi duruma ve gelir dağılımlarındaki uçuruma benziyor.
Bugün iktisat-ekonomi bölümleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.


VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DOLMUYOR
- 2013 ÖSYS’de iktisat-ekonomi tercihi yapan adaylar 89’u devlet, 32’si vakıf ve 4’ü de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 125 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. İlk yerleştirmelerde devlet üniversitelerinde 371 kontenjan boş kaldı. Bu programların tamamı ikinci öğretimdi. Vakıflarda ise ciddi yerleştirme problemleri gözlemlendi. Türkiye’de 74 farklı şehirde eğitim almak mümkün.  Bu alanda uzaktan eğitim de mümkün.
- Vakıfların bölümlerindeki bin 835 kontenjanın bursluluk dağılımı oldukça ilginç. 238 ücretli kontenjanın yanında 224 tam burslu, 47 yüzde 75 burslu, 967 yüzde 50 burslu ve 369 yüzde 25 burslu kontenjanın bulunduğunun altını çizmek isterim. Kısmi burslu oranının bu kadar yüksek olmasına rağmen vakıf iktisat-ekonomi kontenjanlarının boş kalması vakıf üniversitesi yönetimlerinin çözmesi gereken önemli bir soruna işaret ediyor.

GALATASARAY, BOĞAZİÇİ’NİN ARDINDA
- Bölümlerin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul ve Ankara’nın önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi’nin yıllardır süren liderliği kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor. Fransızca eğitim yapılan ve 20 kontenjanıyla butik bir bölüm olarak karşımıza çıkan Galatasaray Üniversitesi ikinci sırada yer alıyor. 2013’te ilk kez öğrenci almaya başlayan İTÜ Ekonomi bölümü ODTÜ’nün ardından dördüncü durumda.
-  Vakıf üniversitelerinin taban puanlarına bakıldığında, akademik seviyesi çok iyi ve çok düşük öğrencileri bir araya getiren çarpık bir tablo yine karşımıza çıkıyor. Başta Koç, Bilkent ve TOBB Üniversiteleri olmak üzere tam burslu programların taban puanları yüksek seviyede iken 48 vakıf programının kontenjanın dolmamış ve taban puanın oluşmamış olması düşündürücü.

TEKNİK ÜNİVERSİTE YİNE DEVRİM YAPTI
2013’e kadar sadece MF puan türleri ile öğrenci alan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 2013’te Ekonomi Bölümü açarak öğrenci alması, devrim niteliğinde büyük bir açılım. 250 yıllık geçmişi ile ülkemizin en köklü mühendislik okulu niteliğindeki İTÜ’nün bu hamlesiyle hem mevcut hem de potansiyel öğrencilere sunduğu seçenekleri  artırma kararlılığında olduğu anlaşılıyor.


Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

7 Post a Comment

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

  1. hocam ben betül ygs 5 ten 221 yaptım iktisat işletme istiyorum lys'de kaç net yaparsam iyibir üniverste kazanabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MESELA GAZİ ÜNİVERSİTESİ İÇİN YAKLAŞIK100 NET YAPMALISIN

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EĞER MATEMATİKTE 20 NET YAPARSAN EDB+COĞ 75 NET CİVARI YAPMALISIN.
      BİREYSEL BİR ÇOK SORU GELİYOR VE CEVAP VEREMİYIRUM. ÇÜNKÜ AMACIM HEM SİZİN SORULARINIZA CEVAP VERMEK HEM DE BU CEVPLARDAN DİĞER ADAYLARIN DA YARARLANMASI SAĞLAMAKTIR

      Sil
  3. çok teşekkürler hocam sene boyunca yardımlarınız olmasa kafamızda bir çok soru işareti olacaktı yardımlarınız için çok teşekkürler son bir sorum olucak size matematik 20 net için türev integral polinom logaritma tirgonometri yeterli olur dimi bu konularım tam ve yeni konuya gecmeden bunları tam anlamıyla oturtmak istiyorum ama yeterli olmaz derseniz birkaç konuya daha bakacagm ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MATEMATİKTE NE KADAR FAZLA NET YAPARSAN YERLEŞME ŞANSIN O KADAR ARTAR. LYS-3 TE 75 NET YAPMAK BİRAZ ZOR OLABİLİR. EĞER MATEMATİK NETLERİNİ 25-30 CİVARINI YÜKSELTİRSEN DAHA İYİ OLUR

      Sil
  4. teşekkürler hocam

    YanıtlaSil