wb_sunny Mayıs, 7 2025

Hukuk Fakültesini Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

Hukuk Fakültesini Neden Tercih Etmeliyiz? İşte Puan ve Kontenjan Durumu

Hukuk fakülteleri başarılı adayların en çok tercih ettiği bölümlerden biri. 27’si devlet, 37’si vakıf ve 5’i KKTC’de olmak üzere toplam 69 üniversitenin hukuk fakültesi var. Bu fakültelerdeki 15.235 kontenjanın tamamı doldu.
Adalet gibi kutsal bir kavrama hizmet etmenin en temel yolu hukuk fakültelerinden geçer.  Ülkemizdeki hukuk fakültelerine de her geçen yıl yenileri ekleniyor. Ancak hukuk mesleği her dönem cazip bir meslek olduğu için hukuk fakülteleri yine en fazla tercih edilen bölümlerin başında geliyor.  Çok değil, birkaç yıl öncesine kadar hukuk fakültelerini hedeflemek pek çok aday için gerçekçi değildi. Bunun nedeni farklı lise türlerine farklı katsayı uygulamasıydı. Hukuk fakültelerini liselerin sadece Türkçe-matematik alanından mezun olanlar yüksek katsayıyla tercih edilebiliyordu. 2010’daki sistem değişikliğine kadar fen, imam hatip ve meslek liseleri mezunlarının yanı sıra Anadolu ve düz liselerin sayısal bölüm mezunlarının pratikte hukuk fakültelerine girmesi imkansız olmasa da çok düşük bir ihtimaldi. Katsayı farkının kalkması sayesinde herkesin hukuk fakültesine girme şansı eşitlendi.
Bugün ülkemizdeki hukuk fakülteleriyle ilgili detay bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
22 İLDE HUKUK EĞİTİMİ 
2013 ÖSYS’de hukuk tercihi yapan adayların önünde 27’si devlet, 37’si vakıf ve 5’i Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 69 farklı üniversite vardı. Bu üniversitelerdeki toplam 15.235 kontenjanın %58’i devlet üniversitelerinde idi. Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde hukuk kontenjanlarının tamamı doldu. Kazananlardan 328 kişi daha sonra kesin kayıt yaptırmayınca ek yerleştirme döneminde hukuk hedefleyenler için ikinci bir şans doğdu. 328 ek kontenjanın tamamı ek yerleşmenin sonunda doldu. Türkiye’de 22 farklı şehirde hukuk eğitimi almak mümkün. Hukuk eğitimini saat 17’den sonra almayı tercih eden adaylar için Erzurum, İstanbul, Kırıkkale ve Konya’daki fakülteler ikinci öğretim fırsatları sunuyor. Toplam 1360 hukukçu adayı ikinci öğretim görüyor.
GALATASARAY AÇIK ARA 
Hukuk kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde, hukuk dünyasında ekol olarak kabul edilen üniversitelerin kontenjanlarının oldukça yüksek olduğu görülüyor, örneğin İstanbul Üniversite Hukuk Fakültesi’nin gündüz öğretim kontenjanı 820, ikinci öğretim ise 410. Marmara ve Ankara Üniversiteleri’nin de kontenjanları oldukça yüksek (800 genel, 20 okul birincisi). Başarılı öğrenciler arasında oldukça gözde olan Galatasaray Üniversitesi’nin kontenjanı sadece 25. Üstelik Galatasaray Hukuk’un taban puanı da 524.640’la zirvede. En yakın takipçisi Ankara Hukuk’un taban puanı ise 449.646.
ÜCRETLER 16-36 BİN TL  
Kamuoyu, vakıf üniversitelerinin devletten en belirgin farkını eğitim-öğretim ücretleri olarak görür. Gündüz öğretim için devlette hiç para ödenmezken, devlette ikinci öğretimin yıllık karşılığı 2013-2014 için 1.155 TL. Vakıf üniversitelerinde ise en düşük yıllık ücret 16.500 TL’den başlıyor.  En yüksek ücret Koç Üniversitesi’nde 36.500 TL’ye kadar çıkıyor. Yüksek ücretlere rağmen vakıflarda tam ve kısmi burslu kontenjanların olduğunu  unutmamak gerekiyor. 2013’te 3 bin 782 ücretli kontenjanın yanında 574 tam burslu, 42 %75 burslu, 506 %50 burslu ve 604 %25 burslu hukuk kontenjanı olduğunu hatırlatmak isterim.
10 BİN MASTER ÖĞRENCİSİ 
Her sene ÖSYM web sitesinde yayınlanan Yükseköğretim İstatistiklerine göre (2012-2013 öğretim yılı) hukuk fakültelerinde 47.582 öğrenci okuyor. Erkekler %52 ile daha ağırlıklı. Ancak mezuniyete kız öğrencilerin öne geçtiği görülüyor. Mezun olan 5.455 kişinin %53’ü kız. Bir ülkenin bir bilim alanında geldiği seviyenin önemli göstergelerinden biri de lisansüstü, (master) ve doktora yapanların sayısıdır. İstatistikler hukuk alanında Türkiye’de yaklaşık 10 bin lisansüstü öğrenci olduğunu gösteriyor ve bunların yılda yaklaşık 800’ü mezun oluyor. Doktora mezunlarının sayısı yılda yaklaşık 90.
317 HUKUK PROFESÖRÜ 
Ülkemizdeki hukuk fakültelerinin akademik kadrosuna göz atacak olursak, üniversitelerimizde 317 profesör, 136 Doçent ve 476 yardımcı doçent görev yaptığını görüyoruz. Kariyer yolu olarak akademik yaşamı seçmiş olan araştırma görevlilerinin sayısı 895. Akademisyen adayı (araştırma görevlisi) seviyesinde kadınlar çoğunlukta iken, akademik unvan olarak ilerledikçe erkeklerin ağırlığı gitgide artıyor. Ülkemizde kadın hukuk profesörü sayısı sadece 62.
Haftaya tıp fakültelerinin tomografisini çekeceğiz...


DÖRT ÖNEMLİ MESLEK ONLARIN TEKELİNDE
İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fatültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk sorularımızı yanıtladı:
- Hukuk fakültelerinin gençlerin gözdesi olmasının  sebebi sizce nedir ? 
İş garantisi ve çeşitliliği. Hakimlik, savcılık, noterlik ve avukatlık hukuk fakültelerinden mezun olanların tekelinde olan dört önemli meslek. Hukuk mezunları bunların dışında da çok sayıda işi başarıyla yapabilmektedir. Örneğin,  akademisyenlik, yöneticilik, diplomatlık, ulusal ve uluslararası kuruluşlardaki görevler gibi. Antik Çağ’ dan bu yana modası geçmeyen en önemli meleklerden biri tıp ise diğeri hukuktur. Hukukun konusu, niteliği gereği, insandır. Konusu insan olan her meslek gurubu daima cazip olmuştur.
- Hukuk fakültesi kontenjanları önemli ölçüde arttı. Buna paralel mezun sayısı da artıyor. Sizce istihdam konusunda  gelecekte bir doygunluk yaşanması söz konusu mu ? 
Almanya’da şu anda, pek çoğu kalitesini kanıtlamış 44 hukuk fakültesinde 98.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Hemen hemen aynı nüfusa sahip olan Türkiye’de bu sayı 60.000 bile değil. Önemli olan nicelik değil, niteliktir. Türkiye’de nitelikli fakülte sayısı yok denecek kadar az. Kaliteli hukukçu bakımından doygunluğa ulaşması söz konusu değildir.
- Hukuk alanında başarılı bir öğrencinin kariyer için neler yapması gerekir ? 
İyi bir hukuk fakültesi öğrencisini hukuk yaşamına iyi hazırlayan fakültedir. Bu amaçla, fakültede inşa edilen mahkeme salonlarında sanal yargılamalar yapmak başta olmak üzere, yargı yerleri özellikle de ulusal ve uluslararası yüksek Mahkemelerle  sıkı bir işbirliği zorunludur. İyi bir yabacı dil bilmek önemli bir faktördür.
Bir hukukçu erdemli, ahlaklı, vakur, adil, saygın, fedakar, bilgili, çalışkan, disiplinli ise ve  insan sevgisini gönlünde hissediyorsa, ancak o zaman iyi bir hukukçu olabilir.
Cüzdan ile vicdan arasında gelip giden bir hukukçu, hukukçuluk vasfını yitiren; yargıyı çürüten ve çökerten bir kişi olmaktan kendini kurtaramaz.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR