468x60

SON YAZILAR

latest

Öğretmenlere Fazla Çalışma Mesai Ücreti Verilecek mi?

11/08/2013

/ by okulsoru
TÜRKİYE KAMU-SEN
TÜRK EĞİTİM-SEN
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI
Murat Paşa Mah. Murat Paşa sok. Murat Apt. No:8/4 Aksaray-Fatih– İstanbul Tel/Faks (0212)6212424  (0216)383 47 84

Bilindiği üzere, 10.10.2013 tarih ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan Anayasa Mahkemesinin 2011/139 E., 2012/205 K. Sayılı ve 27.12.2012 tarihli kararı ile 666 sayılı KHK’nin bazı hükümleri, 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal edilmiştir. 02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 73. maddesinin (a) fıkrası ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler içerik olarak aynen korunmuştur. Ancak bugüne kadar Hükümet ve Maliye Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapmadığından Üniversitelerde 2. Eğitim’de zorunlu olarak görev yapan  memurlar, araştırma görevlileri ve uzmanlar fazla çalışma ücretlerini alamamıştır.

Türk Eğitim-Sen olarak, Başbakanlık makamı, T.B.M.M. Başkanlığı, ve Maliye Bakanlığına gönderdiğimiz yazılarda, 666 sayılı KHK ile ödemesi durdurulan Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan idari ve akademik personelin fazla mesai ücretleri, MEB’de görev yapan şef ve MEM yöneticilerinin ek ders ücretleri ile Yurt-Kur’da çalışan personelin ikramiyelerinin yeniden ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi hususunda talepte bulunduk.

Başbakanlığa yazdığımız yazıda; Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilen hükümler incelendiğinde, 666 sayılı KHK ile ortak bir ek ödeme sistemine geçildiği gerekçesiyle bazı kamu kurumlarında yıllardır ödenmekte olan kurumsal ek ödemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemelerin önemli bir kısmının iptal edildiğini hatırlattık. Yine, 666 Sayılı KHK ile kamu personelinin bir kısmı ek ödemeler konusunda kapsam dışı bırakılırken, önceden kurumsal ek ödemesi göreceli olarak yüksek olan kamu personelinin çoğunun maaşlarında düşüş yaşandığını belirttik. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi 666 Sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’na eklenen Ek 12.Maddenin 1. ve j bendi hariç 2. Fıkrasını iptal ederek, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi teşkilat kanunlarında belirlenen döner sermaye payı, ikramiye, ek ödeme gibi ödemeleri düzenleyen maddelerini iptal eden maddenin iptaline karar verildiğini ve bunun da 10.10.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini vurguladık.
                                                                                                                                   
02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 73. maddesinin (a) fıkrası ile Anayasa Mahkemesi tarafından 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal edilen hükümlerin içerik olarak aynen korunduğunu kaydettik.

Netice olarak; 666 sayılı KHK ile ödemesi durdurulan Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan idari ve akademik personelin fazla mesai ücretleri, MEB’de görev yapan şef ve MEM yöneticilerinin ek ders ücretleri ile Yurt-Kur’da çalışan personelin ikramiyelerinin yeniden ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi suretiyle mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini ve işin sürüncemeye bırakılmamasını istedik.


Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı
 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo