468x60

SON YAZILAR

latest

Liselerdeki Performans ve Proje Ödevleri Hakkında Tüm Merak Edileneler

11/25/2013

/ by okulsoru
Proje:1)Bir öğrenci birden fazla dersten Proje ödevi alabilir mi? 
CEVAP: İlgili yönetmelik esaslarına göre her öğrenci bir ders yılı için en az bir dersten proje çalışması yapabilir.


1)Bir öğrenci birden fazla dersten Proje ödevi alabilir mi?
CEVAP: İlgili yönetmelik esaslarına göre her öğrenci bir ders yılı için en az bir dersten proje çalışması yapabilir.Bu durumda öğrenciye birden fazla ders için proje ödevi verilebileceği anlaşılıyor.
Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.(MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 50.Madde 1.Bend)
2)Proje ödevi nasıl belirlenir?
CEVAP:Projenin örenci tarafından sahiplenilmesi, verimli bir öğrenme süreci olabilmesi için öğrencinin belirleyen, öğretmenin yönlendiren,aydınlatan olması gerekir. Bir çok çalışmada öğretmen tarafından belirlenmiş projelerin öğrenciler tarafından sahiplenilmediği gözlenmiştir. Ancak öğrencinin kendisine proje ödevi seçebilmesi için öğretmenin akıl açıcı seçenekler sunması, örnek projelerden bahsetmesi gerekir.Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilmesi gerekmektedir.

3) Proje ödevinin farkı nedir?
CEVAP:Projeler de aslında birer performans ödevidir. Ancak, içeriği daha kapsamlı ve uzun süre gerektiren ayrıntılı ödevlerdir. Bu ödevler, öğrencilerin yaratıcılık, araştırma, iletişim gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştirmelidir. Proje çalışmasında bilgi öğrenciye doğrudan verilmemeli, öğrenciler proje konularında yaparak, yaşayarak, inceleyerek bilgi kazanmalıdırlar. Proje ödevinin seçilirken öğrencinin yaparak, yaşayarak, inceleyerek öğrenebileceği ödevler seçilmelidir.
Ayrıca son yönetmeliğe göre ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar da proje kapsamında değerlendirilecektir.
Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir. (MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 50.Madde 2.Bend)
4)Proje ve performans ödevi verilirken nelere dikkat edilmeli?
CEVAP:Öğrencilerin; inceleme, araştırma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, çıkarımlarda bulunma gibi becerilerinin geliştirilmesinde bir araç olma özelliği taşıyan proje ve performans ödevleri, internet üzerinden aynen  alıntılar biçimine dönüşünce bu anlamını kaybetmektedir. Bu nedenle, öğrencilere proje ve performans ödevi verilirken öğrencilerin sadece internete bağlı kalmamalarına, bilgisayar teknolojisinin yanı sıra özellikle öğrencinin çevresinde bulunan kütüphanelerden, kaynak kişilerden, fotoğraf ve dökümanlardan, tarihi, kültürel ve sosyal olanaklardan yararlanmaları hususlarında öğretmenlerce önlem alınması gerekmektedir.
Not: Proje çalışması sınıf rehberöğretmenleri yönetiminde belirlenerekokul yönetimine sunulacak ve Kasım ayı içinde e-Okul sistemine girilecektir.Projelerin snum,değerlendirme ve sonuçlanması Nisan ayında son bulacak. Sonuçların en geç 18 Nisan da e-okul sistemine işlenmesi gerekmektedir
Performans:
1)Performans değerlendirmenin farkı nedir?
CEVAP: Öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri, gerçek hayata aktarmalarını sağlayan kısa sürelerde yapılabilecek çalışmalardır. Performans değerlendirme, öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde tuttarak, onların bilgi ve becerilerini gerçek yaşama aktarmalarını sağlayacak etkinlikler aracılığıyla değerlendirme yapmaktır. Performans değerlendirme, gözlenebilen bir performans (bir müzik parçası çalma), ya da somut bir ürünle (örneğin bir harita çizme) sonuçlanmalıdır. Performansa dayalı ödevlerin/görevlerin,  birden çok cevabı olabilir. Bu nedenle performans ödevleri/görevleri, iyi tanımlanmış ölçütlere sahip, dereceli puanlama anahtarları (rubric) ile değerlendirilmelidir. Performansı ortaya koymaya dayalı görevlerin/ödevlerin değerlendirilmesinde, öğrencilerin kendilerinden ne beklenildiğini bilip ona göre çalışmalarını biçimlendirmeleri amacıyla, bu ödevler öğrencilere dereceli puanlama anahtarı ile birlikte verilmelidir. Öğretmenler, değerlendirme ölçütlerini belirlerken, öğrenci görüşlerinden yararlanmaları faydalı olur.


2) Hangi dersten kaç performans ödevi verilir?
CEVAP: -Haftada 2 (iki) saat dersi olan Dil Anlatım ve Seçmeli Dil Anlatım dersleri için her dönem 2 (iki) performans (başarım) puanı/notu verilecek, bu puanlardan biri yazılıveya görsel sunuma, diğeri yukarıda yer verilen 50. Maddenin 8. Bendine göre takdir edilecektir.
-Haftada 3( üç) saat dersi olan Türk Edebiyatı dersinden her dönem 2 (iki) performans(başarım) puanı/notu verilecek, bu puanlardan biri yazılı veya görsel sunuma, diğeri yönetmeliğin 50. Maddenin 8. Bendine göre takdir edilecektir.
Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilir.(MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 50.Madde 8.Bend)
-Haftada (1) bir saat dersi olan Seçmeli Türk Edebiyatı dersleri için bir performanspuanı/notu verilecek ve 50. Maddenin 8. Bendine göre takdir edilecektir.-
Haftada 1(bir) dersi olan Seçmeli Diksiyon ve Hitabet dersleri için her dönem1 (bir)performans (başarım) puanı/notu verilecek ve performans notu topluluk karşısında(sınıfta veya konferans salonunda ) yapılan bir sunum üzerinden takdir edilecektir.
*Yukarıda belirtilen performans sayılarından daha fazla performans puanı hak eden öğrenciler olursa bu puanların aritmetik ortalaması performans puanınadönüştürülecektir.
 
3) Öğrencilere performans ödevleri grup olarak verilebilir mi?
CEVAP: Öğrenciler performans çalışmalarını bireysel veya grup çalışması halinde yapabilirler. Bu konuda herhangi bir kısıtlayıcı hüküm söz konusu değildir.
 
4) Neler, performans ödevi olabilir?
CEVAP:Bir konu hakkında makale yazma, Günlük hayatta kullanılan dairesel bir cismin alanını hesaplama,sınıftaki öğrencilerin yaş ve boylarını değişik grafiklerle ifade etme, bir haritadan sonuçlar çıkarma,  bir filme, bir öyküye eleştirel yazı yazma, bir müzik parçası çalma, bir dans gösterisi, tanıdığı bir kişinin biyografisini yazma, boyanmak istenen bir evin duvarlarının kaç m² olduğunu ve maliyetini hesaplama gibi konular birer performans ödevi olabilir.
Engin Deniz
Eğitim Yöneticisi

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo