468x60

SON YAZILAR

latest

Liselerde Ortak Yazılılar İle İlgili Tereddütlere MEB Cevap Verdi

11/09/2013

/ by okulsoru
MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Eylül ayında Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Çok önemli değişikliklerin yapıldığı yönetmelikle ilgili ortak yazılılarda tereddüte düşülen hususlar vardır. MEB yetkililerinin ortak sınavlarda tereddüte düşülen hususlarla ilgili açıklamalar yapması yerinde olacaktır.

Madde 45- 1/a:  Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz. Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır.

Madde 45 -1/b: Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.

Madde 45-2: Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin sınavlarından biri test usulüyle de yapılabilir.

SORU: Ortak yazılı tarihlerini kim belirleyecek? Okul idaresi mi, zümre öğretmenleri mi?

CEVAP: Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-okul sistemi üzerinden ilan edilir deniliyor. Yani sınav takvimini okul idaresi ve zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklardır. Okul idaresi , derslerin durumuna göre ortak sınav takvimini hazırlayacaktır.

SORU: Zümre öğretmenleri kurulu kararıyla yazılıların biri veya birkaçı ortak yapılmayabilir mi?
   
CEVAP: Yönetmelik maddesi çok açıktır. Yazılıların tamamı ortak yapılacak ve ortak değerlendirilecek. Yazılı sorularını zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklar ve birlikte cevaplayacaklar.

TEREDDÜTE DÜŞÜLEN HUSUSLAR

SORU 1: Ortak sınavlar “A” ve “B” olarak 2 grupta soru sorularak yapılabilir mi?Yapılabilirse gruplardaki soruların aynı olması mı gereklidir?

SORU 2: Ortak sınavları zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacak deniliyor. Soru kağıdında okul müdürünün adı yazılacak mı? Okul Müdürünün, imza ve mühür kullanarak bütün yazılı sorularını onaylamasına gerek var mı?

SORU 3: Sınav sorularını zümre öğretmenleri komisyon kurarak hazırlayacaksa komisyon başkanı olarak zümre başkanının adı mı yazılacak yoksa komisyon başkanı olarak okul müdürünün adı mı yazılacak?

SORU 4 : Yazılı sınavlar , klasik/yoruma dayalı yapılır deniliyor. Bu soruların içine Boşluk Doldurma / Eşleştirme / Doğru-Yanlış soruları / Parçalı soru tipi  gibi soru çeşitleri konabilir mi?

SORU 5: Her dönemde her dersin sınavlarından biri test şeklinde yapılabilir deniliyor. Test soruları sadece çoktan seçmeli soru tipini mi karşılıyor, yoksa test sorularından kasıt çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru-yanlış, eşleştirme sorularının tamamını mı karşılıyor?

Orta Öğretim Genel Müdürlüğü de 22 Ekim 2013'te tereddüte düşülen bir hususla ilgili resmi yazı göndermişti.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
( Hide )
  1. Benim okulum, sadece 10. sınıfların değil, 11.sınıfların seçmeli dersler için de ayrı sınav planlamış. Bu doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OKULUNUZDAKİ UYGULAMA YANLIŞ. SEÇMELİ DERSLER İÇİN SINAVLARIN AYRI AYRI YAPILMASI UYGULAMASI 10. SINIFTA BAŞLAR. SEÇMELİ DERSLER İLGİLİ YÖNETMELİKTE:
      Haftalık ders çizelgeleri, 2013–2014 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının 10.sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır

      Sil
  2. Okul ilgilileri bu konuda, diyorlar ki,

    "Haftalık ders çizelgeleri, 2013–2014 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının 10. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır." maddesi sadece ders çizelgeleri konusunda geçerli.

    Ama, "Dil ve Anlatım, Seçmeli Dil ve Anlatım; Tarih, Seçmeli Tarih ve Matematik, Seçmeli Matematik gibi derslerin değerlendirmeleri Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin hükümlerine göre ayrı ayrı yapılır. Bu dersler, farklı öğretmenler tarafından okutulabileceği gibi aynı öğretmen tarafından da okutulabilir." şeklindeki açıklama da var.

    YanıtlaSil
  3. EN ÜSTTE İLGİLİ MADDENİN YAZMASI ZATEN YENİ LİSTENİN 10. SINIFLARA UYGULANMASI ANLAMINA GELİYOR. KADEMELİ OLARAK UYGULANACAK DEMEK BUNDAN SONRAKİİ YILLARDA 11. VE DHA SONRA 12. SINIFLARA UYGULANACAK ANLAMINA GELİR. AKSİ TAKDİRDE TÜM SINIFLARA UYGULANACAKTIR DERDİ. AYRICA 11. SINIFLAR ESKİDEN OLDUĞU GİBİ HAFTALIK 30 SAAT OKUYAN SİSTEME BAĞLI. ONLAR İÇİN YENİDEN SEÇMELİ DERSLERR BELİRLENMEZ. SEÇMELİ DERSLRLE İLGİLİ LİSTE İNCELNDİĞİNDE HAFTALIK 35-40 SAATE GÖRE YAYINLANDIĞI GÖRÜLECEKTİR.

    YanıtlaSil
  4. AYRICA HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ İLE İLGİLİ AÇIKÇA ŞÖYLE BİR MADDE VAR:
    2013–2014 eğitim ve öğretim yılında, 11 ve 12. sınıflarda okumakta olan öğrencilere
    20.07.2010 tarih ve 76 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen haftalık ders çizelgeleri
    uygulanacaktır. Ancak bu öğrencilerden sınıf tekrarına kalanlar, tekrarını yaptıkları sınıflarda uygulanan haftalık ders çizelgelerine tabi olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Ortak sınav başarısı sınıf bazında mı yoksa şube bazında mı değerlendirilecek.

    http://www.mebpersoneli.com.tr/sinav-kpss/bakanliktan-sinav-gorus-yazisi-h96196.html
    Ortaöğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 47 inci maddesinin 3 üncü fıkrası "Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır." hükmünde yer alan başarısız öğrencilerin çoğunluğu ibaresinin şube bazında değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim Ali KARATAY Bakan a. Grup Başkanı

    http://mevzuat.meb.gov.tr/html/ortaogrkurumyon_1/ortaogrkuryon_2.html
    3) Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır.

    Başarılı çalışmalarınız için teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınıf ve şube kelimeleri biz öğretmenlerin kafasında farklı algılamalara neden olabiliyor. MEB Şube bazında derkesn örneğin 1. yazılıda 9-a sınıfının başarı oranı yetersizce sadece o sınıf için sınav tekrarlanır demek istiyor

      Sil
  6. Couples and singles will really feel welcome. Taught by the Dancing Duo, due
    to this fact two instructors. Try it, you will prefer it!



    Also visit my web site: dancing in the sky dani and lizzy

    YanıtlaSil

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo