wb_sunny Mayıs, 8 2025

Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri (2013 HAZİRAN SEMİNER)

Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri (2013 HAZİRAN SEMİNER)

Hızlı Okuma, uygulamada yüzyıllardır var olmasına rağmen sistemli hale getirilmesi ve eğitiminin yapılması çok yeni bir durumdur. 1950'li yıllarda gözetleme kulesi görevlilerinin ve pilotların gözlerini çevik görmeye alıştırmak maksadıyla ‘takistoskop’ adını verdiğimiz bir cihaz yapıldı. Bu cihaz gözün çevikliğini geliştiren basit bir mekanizmaya sahipti. Merceği saniyenin 25’te, 50’de ve 100’de biri hızla açılıp kapanan bu araçla, pilot ve gözcülerin görme çevikliklerinin artırılabildiği tespit edildi. Daha sonra bu durumun eğitime aktarılabileceği düşünüldü ve böylelikle Hızlı Okuma Teknikleri ortaya çıktı.
          Türkiye'de Hızlı Okuma 42 yıldır var; ancak uzun bir dönem insanların çok fazla dikkatini çekmemiştir. 1998-1999 eğitim öğretim yılından itibaren MEB tarafından ders olarak okutulmaya başlanmış olup eğitmen yetersizliğinden dolayı vazgeçilmiştir. Bunun yanında özel kurslarla da bu dönemde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Bizde elimizden geldiğince bu alana birkaç taş koymayı başarabildiysek ne mutlu bize.
          Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi ciddi bir eğitim faaliyetidir. Öncelikle bilinmesi gereken şey şudur: "Ben hiçbir şey yapmasam da kursa katılsam hızlı okuyabilir miyim?" sorusunun cevabı net olarak "HAYIR" dır. Kursumuza sadece katılırsanız Anlayarak Çok Hızlı Okumanın ne olduğunu öğrenebilirsiniz, bu eğitimin mantığını alabilirsiniz; ancak okuma hızınızda ciddi değişiklikler olmasını sağlayamazsınız. Böyle bir kursa katılmayı düşünen bireyler günde 15-20 dakikalarını bu işe ayırmayı göze almış olmalılar.
          Anlayarak Hızlı Okuma Eğitiminin temeli, gözlerin ve zihnin uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktır. Bireyler ne kadar yavaş okurlarsa o kadar iyi anlayacaklarını düşünürler; oysa bu düşünce çok yanlıştır. Okumayı yeni öğrenen öğrenciler çok yavaş okurlar; ancak sorulduğunda okuduklarından hiçbir şey anlamadıkları ortaya çıkar. Zihnimiz her zaman tam kapasite ile çalışır. Eğer biz onu yeterince meşgul edemezsek, yani yavaş okuyarak zihnimizin büyük bir bölümünü boş bırakırsak okuma eylemi dışında birçok şey zihnimizi meşgul edecektir. Nitekim öğrencilerin: "Ders çalışırken zihnime başka düşünceler geliyor ve kendimi bu düşüncelerden alamıyorum." şeklindeki şikâyetlerinin temeli işte bu noktayla yani zihni yeterince meşgul edememekle ilgilidir. Biz daha hızlı okuyarak zihnimizi meşgul edebilirsek başka düşünceler zihnimizde yer bulamayacak böylelikle daha kolay bir yoğunlaşma sağlamış olacağız.


Ders çalışma, kitap okuma, okuma hızı ve anlama gibi alanlarda gelişim sağladınız peki ya sınavlarda?
         
Sınavlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Bazılarımız bu sınavları zorlanarak da olsa geçerken bazıları potansiyelini açığa çıkaramamaktadır. Bu durumu başarısızlık olarak tanımlarsak eğer başarısızlığın birçok nedeni olabilir. En temel neden ise yöntem eksikliğidir. Yöntem bilgisinin eksikliği aslında çok yaygın ve eski bir hatadan kaynaklanır. Eğitim sistemimizin son birkaç yılını saymazsak, hep ne öğreteceğine ve ne soracağına odaklanmıştı sistem. Temel mesele ne öğreteceğimiz değil de nasıl öğreneceğini öğretmek (yapılandırmacı yaklaşım) olarak algılanırsa birçok sorun ortadan kalkar. Eğitim öğretim süreci içerisinde bireylere binlerce saat ders vererek bilgileri öğrettiğimiz sistemde “test biçimindeki sınavlarda yöntem ne olmalıdır” sorusunun cevabı için 1 saat bile ayırmadığımız açık bir gerçekliktir. Başarısızlık nedenlerinden bazıları sorulara yaklaşım tarzı, sorunun nasıl okunacağı ve soru stiline aşina olamamak gibi sıralanabilir. Eğer “doğru yöntem ve sınav stratejisi” bulunursa sınav başarısı ardından gelecektir.
Doğru yöntemi bulamayan bireylerin kullandığı cümlelerden bazıları:
  • Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor.
  • O soru da yanlış yapılır mıydı?
  • Çok fazla işlem hatası yapıyorum.
  • İşaretleme hataları yapıyorum.
  • Önce hangi dersten başlasam daha iyi olur acaba?
  • Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları vs. dikkatimi dağıtıyor.
  • Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum.
  • Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor.
          Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığımızla değil sorunun mantığına göre hareket etmemiz gerekmektedir ve tüm bunlar test teknikleri eğitiminin karşılığıdır. Birey bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.
          Test teknikleri eğitimi; soru çözerken yapılan kusurları tespit etmek adına örnek bir sınav uygulaması ile başlayan, yapılan kusurlu davranışların yerine yeni davranış biçimleri ve sınavlar hakkında bilgilerin verildiği, sınav stratejilerinin bireye aktarıldığı, beynin nasıl çalıştığından verimli ders çalışmaya kadar bireyin başarısı için birçok kilit noktayı içinde barındıran bir eğitim sürecidir. Birey zihni modelleri doğrultusunda olaylara ya da durumlara tepkiler verir. Sınavlarda ya da okulda yaşanabilen başarısızlıklardan sonra bireyin kendini gerçekleştiren kehanetlerle birçok kez karşılaşması olasıdır. Bu nedenle test teknikleri eğitimimiz boyunca odak noktamıza aldığımız motivasyon süreci; bireylerin öncelikli ihtiyacını oluşturmaktadır.
Anlayarak Çok Hızlı Okuma ve Test Teknikleri Eğitimiyle;
  • Okuma hızınız en az 2–4 kat artacak.
  • Okuduklarınızı daha iyi anlayacaksınız.
  • Sınavda (SBS-YGS-LYS-KPSS-ALES) zamanı daha iyi kullanabileceksiniz.
  • Şıklı sınavlarda 1/6 oranında zaman kazanmayı garanti ediyoruz.
  • YGS’de 30, SBS’de 20 dakika.
  • Test tekniğini öğreneceksiniz.
  • Aynı soruyu tekrar tekrar okumaktan kurtulacaksınız.
  • Sorularla ilgili dikkatsizlik problemleriniz giderilecek.
  • Ders çalışma prensiplerini öğreneceksiniz.
  • Sınavlarla ilgili okumaya bağlı çok önemli bilgiler alacaksınız.
  • Sınav stratejisi oluşturmayı öğreneceksiniz.

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR