468x60

SON YAZILAR

latest

Üniversiteye Yerleştirmede Okul Puanı Karmaşası Devam Ediyor

5/04/2013

/ by okulsoru
SON birkaç aydır gençler üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul puanlarının etkili olup olmayacağına ilişkin yargıdan gelecek karara kulak vermiş durumda.

Değişiklik olmazsa Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) olarak da bilinen bir okulun tüm öğrencilerinin Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda gösterdiği başarının yerleştirme puanlarına etkisini ifade eden okul puanı etkisiz olacak. Yerine de öğrencilerin diploma notları yani bireysel başarı puanları etkili olacak.

Bu konuda ilk karar Anayasa Mahkemesi’nden çıktı ve gençlerin beklentilerinin aksine oldu. Mahkeme okul yerine başarı puanının kullanılmasını “uygun” buldu. CHP’li milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne iptali için taşıdıkları ve reddedilen 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı eğitim kanunuyla ilgili aldığı kararda okul başarısı da yer aldı. Eğitim yasasının iptalini isteyen milletvekilleri okul başarı puanıyla ilgili düzenlemeye de karşı çıkıyordu.

“Yükseköğretime geçiş kurallarını belirleme yetkisi YÖK’te olmasına rağmen okul başarısının kaldırılmasına ilişkin düzenleme 4+4+4 yasasıyla yapılıyor. Bu durum Anayasa’nın YÖK’ün yetkilerini belirleyen 131. maddesine aykırıdır” diyordu.

Mahkeme önce bu gerekçeyle ilgili karar verdi: “Anayasa’da yükseköğretim kurumlarına girişte uygulanacak merkezî sınav notunu etkileyecek ortaöğretim başarı notunun hesaplama yöntemini belirleme yetkisinin YÖK’e ait olduğu yolunda doğrudan bir hüküm bulunmadığı gibi dolaylı olarak da bunu zorunlu kılan herhangi bir düzenleme yok.

Bu nedenle düzenleme Anayasa’ya aykırı değil.” Milletvekillleri ikinci gerekçelerini de şöyle sıralıyordu: “Bu düzenleme şu anda yüksek puanla girilen okullarda okuyan öğrencilerin kazanılmış haklarının ihlalidir. Onlar bu düzenlemeden önce bu okullara girdiler.

Okulların müfredatı da eşit değil.” Mahkeme bu gerekçeyi de kabul etmedi: “Kazanılmış haktan söz edebilmek için bu hakkın, yeni yasadan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerek. Bir statüye bağlı olarak ileriye dönük beklenen haklar, kazanılmış hak değildir.

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce ortaöğretimde okuyanlar da hesaplama yöntemi yönünden kazanılmış hakka sahip değildir.“ İşte mahkemenin “okul puanının” kullanılmasına karşı çıkışının gerekçeleri.

Dün Danıştay’a yürütmenin durdurulması istemiyle dava açan öğrencilerin avukatlarıyla görüştüm ve yorumlarını sordum. Avukatlardan Aziz Demir, “Danıştay’ın yürürlülük maddesinin ertelenmesine karar verme yetkisi bulunuyor. Biz de iptal değil, şu anda öğrencileri kapsamayacak şekilde yürütmesinin durdurulmasını istedik. Bizim davamız ayrı” dedi. Bu durumda da okul puanında henüz son söz söylenmiş değil.
04.05.2013    08:44

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo