468x60

SON YAZILAR

latest

KPSS'de Ders Ders Hangi Değişiklikler Yapıldı?

4/30/2013

/ by okulsoru
Yüz binlerce insanı ilgilendiren 2013 KPSS içeriğinde sınava 2,5 ay kala yapılan değişiklik üzerine, Uzman Kariyer Yayınları ve Uzman Kariyer Eğitim Kurumları adına, konuya dair detaylı bir açıklama yapmayı kendimize öncelikli görev bilmekteyiz.
Sıklıkla değiştirilen KPSS içeriğindeki son değişiklik neticesinde, Genel Yetenek - Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testleri başta olmak üzere hemen her alanda bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Bilhassa, Genel Kültür kapsamında yer alan Tarih dersi özelinde eklenen yeni konular, bu zorlu sınava hazırlanan adayların sınırlı zamanda daha fazla gayret sarf edip, daha detaylı konu öğrenimini ve test/deneme sınavı çözmelerini zorunlu kılmaktadır.
Öte yandan ÖSYM'nin, Genel Yetenek testi kapsamında yer alan Türkçe ve Matematik dersleri müfredatını açıkça belirtilmeyip "Akıl yürütme, muhakeme" ifadeleri ile üstü kapalı olarak vermesi, birçok adayda kafa karışıklığı yaratmıştır.
Eğitim Bilimleri testindeki yeni ifadeler, temelde aynı derslerin alt konuları olması ve daha önceki sınavlarda soru yüzde ve sayılarının düşük olması sebebiyle çoğu öğrenci tarafından dikkate alınmasa da, dağılımdaki değişimler artık, adayların konulara yaklaşım alışkanlıklarını değiştirmeye mecbur kılmaktadır.
Aşağıda detaylı bir biçimde aktardığımız ders, konu dağılımı ve muhtemel soru sayılarına geçmeden önce Uzman Kariyer ekibi olarak, sınava girecek tüm adayların süreci sakin bir biçimde karşılamalarının gerekliliğine önem veriyoruz. Zira yaşanabilecek en ufak bir moral ve motivasyon kaybı, sınav sürecinin son zamanlarını yaşadığımız şu dönemde adayların olumsuz etkilenmelerine yol açacaktır.
Derslere göre konu dağılımlarına bakılacak olursa;
Genel Yetenek - Genel Kültür
Türkçe

Genel Yetenek testinin, Matematik ile birlikte eşit yüzde dağılımına sahip dersine hazırlanmak isteyen adaylar, KPSS içeriğinde yapılan değişikliği göz önüne alarak, bundan böyle sözel muhakeme becerileri gerektiren sorularla da ilgilenmelidir. Diğer yandan konu dağılımları üzerine net bir bildirim olmaması, KPSS'de kökten bir değişiklik yapıldığı anlamı taşımamaktadır. Buna bağlı olarak, önceki KPSS müfredatında yer alan konular yine karşımıza çıkacaktır. Beklenen soru sayısı 30'dur.
Matematik

Genel Yetenek testinin bir diğer dersi olan Matematik için de durum, Türkçe dersi gibidir. ÖSYM'nin üstü kapalı ifadesinden nasibini alan Matematik içerisinde de sayısal muhakeme ifadesi dikkati çekmektedir. Ancak Türkçe için yaptığımız açıklama, Matematik dersi için de geçerlidir. Yani önceden karşınıza çıkan konular, bu sınavda da mutlaka karşılaşacağınız konularla aynı olacaktır. Buradaki tek fark konu yüzdelerinde ve kısmi olarak soru tiplerindeki değişiklik olacaktır. Beklenen soru sayısı 30'dur.
Tarih

2013 KPSS'de en köklü değişikliğe uğrayan ve bu değişikliğin net ifadelerle yer aldığı ders, Tarih olmuştur. KPSS Tarih dersi müfredatında yer almayan, hâlihazırda Ortaöğretim 12. sınıf müfredatında ve LYS'de konusu/sorusu bulunan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihidersiyle birlikte, kapsamı genişletilerek karşımıza çıkacak olan Osmanlı Devletiile şu zamana kadar gelen tarih işleyişi büyük değişiklik göstermiş olup, müfredatta yer alan Ulusal Kurtuluş Savaşı gibi konulara açıklamada yer verilmediği göze çarpmaktadır. Soru yüzdelerinde ve konularda yapılan değişiklikler neticesinde Tarih dersi testi soru sayısı 27'ye düşmüştür.
Coğrafya

Genel Kültür testinin yüzdelik dilimleri haricinde bir değişikliğe uğramayan dersi olan Coğrafya'da, Türkiye'nin Fizikî Özellikleri konusunun soru sayısında artış, Türkiye'nin Ekonomik Özellikleri konusunun soru sayısında ise azalma söz konusu olup, Türkiye'nin Beşerî Özellikleri konusundaki soru sayısı aynı kalmıştır. Ders için beklenen soru sayısı 18'dir.
Temel Yurttaşlık

Yapılan değişiklikten etkilenmeyen ders Temel Yurttaşlık (Vatandaşlık) Bilgisidir. Bu ders kapsamında yer alan yeni konu dağılımı eşit yüzdelerle Hukuk Başlangıcı, Genel Kamu Hukuku ile Anayasa ve İdare şeklinde belirtilmiştir. Bu ders için beklenen soru sayısı 9'dur.
Güncel Bilgiler

Türkiye ve dünya gündemine dair pek çok gelişmenin ve detaylı konuların adaylara yöneltildiği testin soru sayısı 3'ten 6'ya çıkartılmış, Tarih dersindeki soru sayısındaki azalma, bu testin soruları arttırılarak bertaraf edilmiştir.
Eğitim Bilimleri
Eğitim Bilimleri testi içerisinde yer alan Öğrenme Psikolojisi 16,Öğretim İlke ve Yöntemleri 16ve Program Geliştirme 4 soruya gerilemiş, Gelişim Psikolojisi testinin soru sayısı 12'ye çıkmıştır. Ölçme ve Değerlendirme ile Rehberlik ve Özel Eğitimkonularındaki test sayıları sabit kalmıştır. Bununla birlikte, Öğretim Yöntem ve Teknikleri kapsamında yer alan Sınıf Yönetimi ile Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı konuları artık, Eğitim Bilimleri testinde yer alan iki yeni ana konu olarak karşımıza çıkacak olup, 4'er soru ile sınavda yer alması beklenmektedir. Eğitim Bilimleri testindeki toplam soru sayısı ise 80 olarak belirlenmiştir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo