468x60

SON YAZILAR

latest

2012 EK YERLEŞTİRME BAŞVURULARI İLE İLGİLİ 10 SORU 10 CEVAP

9/10/2012

/ by okulsoru

 Üniversite sınavının, tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra herhangi bir yere yerleşemeyen adaylar için henüz umutlar tükenmedi.En az 100 bin hatta belki de 150 bin üniversite kontenjanı ek yerleştirmede dolmayı bekleyecek.Bizde egitimajansi.com olarak ek yerleştirme dönemi ile ilgili en çok sorulan sorulara yanıt aradık.

İşte size ek yerleştirme döneminde rehber olacak sorular ve yanıtları; 
1-Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak ?
Uzmanlar, ek kontenjan başvuru işlemlerinin Ekim ayının ilk haftasında başlayabileceğini öngörüyor. Geçen sene ek yerleştirmeler 3 Ekim'de başlamıştı.
3-7 Eylül tarihleri arasında üniversiteler kayıt alıyor. Boş kalan kontenjanlar YÖK'e bildiriliyor.
 YÖK de boş kalan kontenjanlar ve yeni açılan programlara yönelik bir kılavuz yayınlıyor.
Bu kılavuzda şu an itibarıyla 80 bin tane boş yer olduğu, tercih yapmayacaklarla bu rakamın daha da artacağı tahmin ediliyor.
Adayların daha önceki yerleştirme tercihinde olduğu gibi 30 tercih yapma hakkı olacak.
Peki Hangi Bölümlerin Şansı Daha Fazla?
Rehberlik ve Sınav Uzmanı Faruk Ardıç, özellikle fen-edebiyat alanında fizik, kimya, biyoloji alanlarında matematik alanında, su ürünleri gibi, veterinerlik gibi, ziraat gibi bölümlerde kontenjanın çok olduğunu söyledi.
LYS'de bir bölüme yerleşmiş adayların ek yerleştirmede tercih hakkı bulunmuyor.
Diğer adaylardan 4 yıllık bir bölümü tercih edeceklerin ise taban puanı tutturmuş olması gerekiyor.
Ancak, adayların bu süreçte de dikkatli karar vermesi öneriliyor.
Herhangi bir bölüme yerleşen adaylar ister kayıt yaptırsın, ister yaptırmasın, bir sonraki yıl başarı puanları yarı yarıya kırılıyor.
 
 2-Ek Yerleştirme Tercihleri ÖSYM’ye Nasıl Gönderilecek?
 Tercihlerimi internet aracılığıyla kendim göndereceğim:
 Başvuru tarihleri arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak ÖSYM www.osym.gov.tr internet adresindeki TERCİHLER alanındaki 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih başlıklı alanı tıkladıktan sonra T.C. Kimlik Numaranız ile şifrenizi giriniz; Tercih Formuna tercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra ÖSYM’ye gönderiniz. Bu işlemden sonra ekranda “Tercihleriniz … tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir. Bu uyarıyı gördükten sonra yazıcıdan Tercih Listesini alınız.
 Tercihlerimi bizzat kendim Başvuru Merkezi Aracılığıyla göndereceğim:
 Doldurulmuş Tercih Formu ve nüfus cüzdanı/pasaportunuzla birlikte başvuru tarihleri arasında bir Başvuru Merkezine gidiniz (Randevu almanıza gerek yoktur). Başvuru Merkezi görevlisi tercihlerinizi sisteme girip size kontrol ettirdikten sonra ÖSYM’ye gönderecektir. Bu işlemden sonra görevli ile birlikte ekranda “ …… ad/soyadlı adayın tercihleri sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir. Bu uyarıyı gördükten sonra Başvuru Merkezi görevlisi yazıcıdan Tercih Listesini alarak size verecektir. Tercih hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyiniz.
 3-Kimler Ek Yerleştirmeye Başvurabilir, Tercih Yapabilir ?
 Üniversite yerleştirmeleri sonuçlandı, henüz yerleştirilmemiş öğrenciler için ek yerleştirme tercih hakkı devam ediyor. Yakında ek yerleştirme kılavuzu yayımlanacak (Eylül ayının 15inden sonra) 2012 EK Yerleştirmeleri için, kimlerin ek yerleştirmeye başvurabileceği, kimlerin tercih yapabileceği konunun devamında yer alıyor. Bu yazı kılavuz yayımlanınca güncellenecektir.
 • Ek Yerleştirmeye başvurabilmek için ÖSYS’ye girmiş olmak gerekir (LYS ve/veya YGS)
 •  ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir üniversiteye yerleştirilen adaylar (açık öğretim kontenjansız programları hariç) ek yerleştirmede tercih yapamazlar.
 • Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için ÖSYS merkezi yerleştirilmesinde hiçbir yere yerleştirilmemiş veya açıköğretimin kontenjansız bölümlerine yerleştirilmiş olmak gerekir.
 • 1. Tercihi kaçıranlar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar, ek yerleştirme tercihi yapabilir.
 •Merkezi yerleştirmede bir örgün yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler ile kontenjansız açık öğretime yerleştirilen öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin kontenjan sınırlaması olmayan bölümleri için ek yerleştirme başvurusu yapabililer.
Bunlara ek olarak aşağıdaki kuralları ekleyebiliriz:
 • Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilir.
 •Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, o puana eşit veya yüksek puanı olanlar tercih edebilir. (Bu maddenin ayrıntısı için kılavuzu bekleyiniz.)
 • Özel yetenek sınavıyla bir üniversiteye yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme tercihi yapabilirler.
 •Adayların yüksek öğretim programlarını tercih edebilmeleri için özel koşulları karşılamaları gerekir. (Kılavuzdaki tablolarda belirtilecektir.)
 • LYS ve YGS’ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuranlar, sınava başvurduğu halde sınava girmeyenler tercih yapabilir. Ancak özel tabloları takip etmelidirler. Kılavuzun yayımlanmasını bekleyiniz.
4-2012 ÖSYS LYS Ek Yerleştirmeleri Ne Zaman Açıklanacak ?
Özellikle vakıf üniversiteleri başta olmak üzere bir çok üniversitede boş kontenjan mevcut. Boş kontenjan ile yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak okullar arasında Ankara, Ege, 9 Eylül, İstanbul ve Hacettepe Üniversiteleri var: ODTÜ ve Boğaziçi ise tamamen dolu. Bazı üniversite üyelerine göre baraj puanının önümüzdeki sene düşürülmesi gerekiyor. Yine vakıf üniversitelerinin para odaklı eğitimden vazgeçmeleri gerektiği görüşünce olanlar da mevcut. Son dönemler fazlaca vakıf üniversitesi açılması nedeniyle vakıf üniversitelerinin öğrencilerinde büyük bir dağılım var.
 5-Kontenjanı Boş Kalan Bölümler
Özelikle Fen Edebiyat Fakültelerinin fizik ve kimya bölümleri yarı yarıya boş kaldı. Astronomi ve Uzay Bilimleri, Alman Dili ve Edebiyatı, Su Ürünleri Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Biyoloji de kontenjan dolduramadı.
 6-LYS 2012 yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan kontenjanlar
 ÖSYM tarafından açıklanan LYS 2012 yerleştirme sonuçlarına göre lisans düzeyinde, devlet üniversitelerine 301 bin 751, vakıf üniversitelerine 49 bin 396, KKTC üniversitelerine 5 bin 324, diğer ülkelerdeki üniversitelere 871 olmak üzere toplam 357 bin 342 aday yerleşti.
 Devlet üniversitelerinde 26 bin 485, vakıf üniversitelerinde 11 bin 579, KKTC üniversitelerinde 9 bin 487, diğer ülkelerdeki üniversitelerde 851 kontenjan boş kaldı.
 Ön lisans programlarına göre devlet üniversitelerine 259 bin 427, vakıf üniversitelerine 24 bin 422, KKTC üniversitelerine 474, diğer ülkelerdeki üniversitelere 32 aday yerleşti.
 Önlisans programlarında 31 bin 826 boş kontenjan bulunuyor. Buna göre örgün yükseköğretim programlarına 641 bin 697 aday yerleşirken, toplam 80 bin 228 kontenjan boş kaldı.
 7-Tercih Yapmayanlar Ek Yerleştirmede Tercih Yapabilir Mi?
2012 yılında Üniversite tercihi yapmayanlar, tercih süresini kaçıranlar Ek Yerleştirmede tercih yapabilecektir.
 8-Üniversite Ek Yerleştirmeler: Kontenjanlar Nasıl Belirleniyor ?
 3 Şekilde: ÖSYS merkezi yerleştirmesi sonunda boş kalan kontenjanlar,
ÖSYS merkezi yerleştirme ile kayıt hakkı kazanıp kayıt yatırmayan öğrenciler nedeniyle boşalan kontenjanlar
ÖSYS tercih kılavuzunun yayımlanmasından sonra yeni açılan programların kontenjanları 
9- 2012 Ek Yerleştirmeler İçin Bölümlere Göre Boş Kalan Kontenjanlar
ÖSYS Üniversite yerleştirmelerinin yapılmasının ardından boş kalan kontenjanlar ÖSYM tarafından belirlenecek ancak ÖSYM yayımladığı istatistiklerle ek yerleştirmeler için boş kalan bölüm ve üniversiteler hakkında ipucu veriyor. LYS yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapan 1.895. 479 kişiden 865.482′si üniversiteye yerleşti. 80 bin 228 kontenjan ise boş kaldı.  
Genellikle boş kalan kontenjanlar şu bölümlerden:
 Özelikle Fen Edebiyat Fakültelerinin fizik ve kimya bölümleri yarı yarıya boş kaldı. Astronomi ve Uzay Bilimleri, Alman Dili ve Edebiyatı, Su Ürünleri Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Biyoloji de kontenjan dolduramadı
 Başta kalan 80 bin kontenjanından ayrı olarak 24 bin kişi yetenek sınavıyla üniversitelere alınacak.
 Ön lisans bölümleri için toplam 31 bin kontenjan olacak.
10- Ek yerleştirmede Puan Barajı Düşecek mi?
 'Üniversitelerin kontenjanları baraj sorunu yüzünden boş kalacak' şikayetleri üzerine YÖK sorunu masaya yatırdı. Üniversitelerin ve adayların mağdur edilmeyeceği bir formül üzerinde çalışma başlatıldı. Adının açıklanmamasını isteyen bir YÖK üyesi yapılan çalışmada, üniversiteye kayıt olan öğrencilerin ve üniversitelerin durumlarının tek tek ele alınacağını söyledi. Üniversite kayıtlarının sona ermesi ve boş kalan kontenjanların belirlenmesinden sonra üzerinde çalışılan sistem açıklanacak. Vakıf üniversiteleri yetkilileri ise bir taraftan yeni üniversite açılmasına, kontenjanların artırılmasına izin verilirken diğer taraftan baraj sınırlamasıyla adayları bekletmenin rasyonel olamayacağını belirtti.YÖK yetkilileri ise, kısa dönemde ek yerleştirmede barajın 8 ila 15 puan arasında düşebileceğini açıkladı. YÖK'ün gelecek yıllar için baraj sorununu kalıcı olarak çözecek yeni bir sistem üzerinde çalıştığı, bunun sınavsız üniversite formülüne uygun olduğu dile getirildi.  


( Hide )
  1. aykut hocam taban puanı şartı 2 yıllıkalrda varmı ?

    YanıtlaSil
  2. hocam şu ana kadar verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum .yardımınız çok oldu sağolun :)size tekrar birşey danışmak istiyorum . hacettepe ve gazi halkbilim bölümü tutuyor ama çekincelerim var geleceği açısından yardımcı olur musunuz?? şimdiden tşkler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HALKBİLİM İŞ OLANAĞI PEK OLMAYAN BİR BÖLÜM. BUNA RAĞMEN BAZI ALANLARDA ÇALIŞMA İMKANLARI VAR.

      Özel eğitim kurumlarında ve devlete ait bütün eğitim kurumlarında halkbilimi öğretmenliği, medyada somut olmayan kültürel miras program yapımcılığı; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde halkbilimi açık hava müze uzmanlığı ve folklor araştırmacılığı, turizm alanında kültürel animasyon tasarımcılığı, özel sektör tarafından kurulacak kültür merkezlerinde somut olmayan kültürel miras bölümü yöneticiliği yapabilirler. Birçok uygulamalı halkbilimi alanında, halkbilimi eğitimi almış kişilere yeni çalışma alanları açılması sonucunu hazırlayacağı da varsayıldığında, Türk Halkbilimi bölümünden mezun olan öğrencilerin çok farklı eğitim, kültür ve turizm alanlarında iş bulmaları ve iş kurmaları mümkün olabilecektir.

      Sil

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo