468x60

SON YAZILAR

latest

SINIF ÖĞRETMENLERİ İÇİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİNİN AYRINTILARI

Alan değişikliği kılavuzunun önümüzdeki günlerde yayınlanacağı Bakanlık tarafından duyuruldu.Yapılacak olan alan değişikliklerinde önceki yıllardan farklı olarak; ilke olarak öncelikle öğretmenin kendi görev yaptığı kurumunda alan değişikliğine öncelik verilmelidir.
 
Sınıf öğretmeni olup ikinci bir yan alanı olan ya da ikinci bir alanda eğitim görüp ikinci diploması olanların ve atama branşı ile mezuniyet branşı farklı olanların eğitim gördükleri alanlara öncelikle halihazırda görev yaptıkları eğitimkurumlarına atamaları yapılacak şekilde atanmalarına imkan verilmelidir.

     Bakanlık açıklamasında; ‘’Mezuniyetleri itibarıyla, Sınıf Öğretmenliği alanından başka alanlara geçmekisteyenler başta olmak üzere il genelinde ihtiyaç duyulan alanlara alan değişikliği yapılacaktır.’’ Deniliyor. Umarız sadece mezun olunan alan baz alınmaz.

     Atama branşı sınıf öğretmenliği olup mezuniyet branşı fizik, kimya, biyoloji, tarih v.b. olan öğretmen ve idarecilerin atamalarının isteğe bağlı olarak Fen Bilimleri (ortaokul) /Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler v.b. alanlara da yapılabilmesini öneriyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler 44.Madde 5.fıkrada sadece mezuniyet alanı değil, TTKK’ya göre aylık karşılığı okutabileceği alana da atanabilmekten bahsediyor. 05/07/2012 Tarih ve 97 Sayılı TTKK’da yapılan değişiklikle de fizik, kimya, biyoloji mezunlarının Fen Bilimleri (ortaokul) ve 06/06/2011 tarih ve 65 sayılı TTKK ile de Coğrafya ve Tarih mezunlarının Sosyal Bilimler dersine girmelerinin önü açılmış bulunuyor.      

      Eğer alan değişikliği doğrudan il içi ya da il dışı tercihe açılırsa; bazı öğretmenlere il içi ya da il dışı tayin şansı verilirken birçoğunun da kendi okullarında norm fazlası olarak mağdur olmalarına sebebiyet verilecektir. Bu nedenle birçok öğretmen yerinden yurdundan olup, mağdur olacaktır. Çünkü; norm fazlası öğretmenler zaten düşük puanlı öğretmenlerdir.    
 
Bizce işlem iki aşamalı olarak yapılmalıdır.
Birinci aşamada; bir ilköğretim okulunun aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul olarak dönüşmesi sonucunda; dönüşen okulun ilkokul kısmında yönetici ve öğretmen kademesinde norm fazlalığı ve aynı binada eğitimine devam etmekte olan ortaokul kısmında da yönetici ve öğretmen olarak norm açığı oluşmuşsa; bu durumda dönüşen ilkokulun yönetici ve öğretmenlerinin öncelikli olarak (yöneticilerin yöneticiliklerine halel gelmeden) aynı binadaki ortaokula alan değiştirerek atanmaları sağlanmalıdır.

     Bu işlem bittikten sonra ikinci aşamada da kalan boş yerlere il içi ve hatta il dışındaki eğitim kurumlarını tercih imkanı sunularak devam edilmelidir.Bu şekilde bakanlık hem ilkokuldaki norm fazlalığını kimseyi mağdur etmeden eritmiş olacak hem de ortaokul kısmında norm açığını mevcut personeli ile kapatmış olacaktır.

     Ayrıca; Türkçe alanı mezunlarının Türk Dili Edebiyatı öğretmenliğine; Türk Dili Edebiyatı alanı mezunlarının Türkçe öğretmenliğine geçişine imkan sağlanmalıdır.

      Felsefe, sosyoloji mezunlarının da felsefe grubu öğretmenliklerinin yanı sıra önemli oranda açık bulunan rehber öğretmenlik alanına geçişine imkan sağlanmalıdır.

      İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Ziraat, Arkeoloji, Teknik Eğitim, Almanca, Fransızca v.b. farklı fakülte/bölüm mezunu sınıf öğretmenleri de branşlarına uygun bölümlere geçebilmeli, bu mümkün değilse ihtiyaç olan diğer bakanlıklara geçişlerine muvafakat verilmelidir.

     İstekli sınıf öğretmenlerinin 540 saatlik eğitimle özel eğitim öğretmenliğine geçiş imkanı sağlanması da değerlendirilebilir. Daha önce 160 saatlik  özel eğitim sertifikası alanların durumuda değerlendirilmelidir.  

     Bakanlık Atama Takviminde İlk Atamaların 10 Eylül’de, Alan Değişikliklerinin ise 14 Eylül’de yapılacak olması kanaatimizce norm fazlası mağdurlarının mağduriyetlerini artıracaktır.
( Hide )
  1. yan alanı olan sınıf öğretmeni idarecilere kendi okullarında alan değişikliği hakkı verilmesini istiyoruz

    YanıtlaSil

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo