wb_sunny Mayıs, 7 2025

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE HATA YAPMAMAK İÇİN OKUYUN

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE HATA YAPMAMAK İÇİN OKUYUN

Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına dikkat edin! Özel şartları mutlaka okuyun!

1. Kişinin seçmek istediği üniversite hakkında detaylı bilgi sahibi olmaması,
2.  Öğrencinin kendi yetenek ve isteklerini bilmeden mesleki tercih yapması,
3.  Seçilen yükseköğretim programının özel koşullarının gözden geçirilmemesi, (ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları çok Kılavuzu’nda, programların özel koşulları bulunmaktadır. Bu bölge yeterince incelenmeden yapılan tercihler sonrasında bir çok öğrenci yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamaktadır.)
4. “Puanım kaybolmasın  “ anlayışı ile öğrencinin girmek istediği değil, puanının yettiği daha yüksek puanla öğrenci alan bir programı tercih etmesidir.
5. Öğrencinin, programların puan türleri ile kendi puanlarını dikkate almaksızın tercih yapması, edebilmektedir. Bu tür ayrımların detaylı biçimde bilinmemesi tercih hatalarına yol açmaktadır.

Başarı sırasına göre tercih yapın
Tercih yaparken ‘Y’ ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF,Y-TS, Y-DİL) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu bölümde ise daha çok kullanacağınız sütun ‘Alanında’ sütunu. Bu sütunda yer alan ve başında ‘0(sıfır)’ olan rakam sizin o puan türündeki sıralamanızı gösterecek. Tercih yaparken bu sıralamayı kullanmaya özen gösterin. Puanlar yanıltıcı olabilir.

Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına dikkat edin
Devlet üniversiteleri dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden ücret alırlar. Bazı öğrenciler vakıf üniversitelerinin puanının düşüklüğüne aldanarak dikkat etmeden vakıf üniversitelerini seçiyor. Kayıt için gittiklerinde de ücret miktarını duyunca şok oluyorlar. Bu nedenle tercih ettiğiniz üniversitenin devlet mi, yoksa vakıf mı olduğunu iyi bilmeniz gerekiyor. Dikkatli olmakta fayda var.

Özel şartları mutlaka okuyun
Tercih kılavuzunda puan ve sıralamanın yanında özel koşul numaraları bulunuyor. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösteriyor. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin bu koşullarda diyebilir ki, “Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var.” ya da “Bu yılki derslerimiz merkez kampüste değil, farklı bir ilçede görülecek.” Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için özel koşulları incelemenizde fayda var.


Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR