468x60

SON YAZILAR

latest

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BRANŞ DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLMALI?

7/03/2012

/ by okulsoru
Sınıf Öğretmenloerinin branş değişiklikleri rastgele ya da norm kadro yönetmeliği çerçevesinde norm fazlası olanlara yapılmamalıdır. Bunun çok sakıncaları vardır ve haksızlılara, yargı süreçlerine ve kaoslara sebebiye verir. Zira norm kadro yönetmeliği dar ve küçük kapsamlı norm sorunları için tanzim edilmiş bir yöentmeliktir. Bu kadar geniş kapsamlı ve branş değişikliği gibi ciddi konuları da içeren bir süreci norm kadro yönetmliği asla kaldırmaz. Kritersiz isteğe bağlı da yoğun talepte neye göre tercih yapılacağı meçhul olduğu için, başka yönetemlere müracat edilmelidir. Şöyle ki,
 
Öncelikle ortaokullarda ihtiyaç olan branşlar ve ihtiyaç sayıları belirlenecek.
1- Daha sonra sınıf öğretmenliği yapanlardan farklı bölüm mezunları bu çerçevede değerlendirmeye alıanacak. Örneğin Ziraat Mühendisliği mezunu bir Sınıf Öğretmeninin ortaoklulda branşına uygun ders oluşacaksa, o branşa geçirilecek öğretmenin de isteği dahilinde. Ancak öğretmenin isteği yoksa ya da böyle bir branşa ihtiyaç bulunmuyor ise bu branş değerlendirme dışı tutulmalıdır.
2- Bunun yanında öğremenlerden ÇİFT ALAN/YAN ALAN programı uygulayan üniversitelerden mezun olan bir çok öğretmen vardır. (Marmara, İstanbul, Uludağ üniversieleri vs. gibi). Bu üniversiteler 3.00 veya 3.50 ortalamayı tutturan öğrenciler arasından konan kontenjana göre 2. bölüm hakkı verilir. Bölüm özelliğine göre 1, 2 veya en fazla 5 öğrencilik kontenjan verilir ve 3.50 üzeri öğrencilerin başvurusu alınır, ortalamalarına göre sırlanır, gerekirse ek sınavlar yapılarak 2. programa kabul edilir. Kendi asli bölümünde belli bir ortalamanın altına düşmemek ve 2. bölümünde herhangi bir dersten hiç kalmamak ya da bir defa kalmak hakkı verilir. Asli bölümünde belli ortalamın altıan düştüğünde ya da 2. bölümünde herhangi bir dersten kaldığında ya da birden fazla kaldığında 2. bölümünden kaydı silinir. Bu programlar genellikle aynı fakülte içerisinde yakın bölümler arsında uygulanır. Örneğin Eğitim Fakültesinde Sınıf Öğretmenliği okuyan biri TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ, SOSYAL ÖĞRETMENLİĞİ, REHBERLİK ÖĞRETMENLİĞİ gibi bölümleri seçer. Eğitim Fakültesinin belli sayıdaki ortak dersleri dışında kalan 2. bölümün alan derslerinden belli kredide ders alır ve bunun için okuduğu 2. bölüme yönelik ayrı BELGE, SERTİFİKA, DİPLOMA, MEZUNİYET BELGESİ verilir. Dolayısıyla iki mezuniyet belgesiyle mezun olur. Bu tip öğrenciler genellikle asli bölümlerine atanırlar. Bu sebepten bu ÇİFT ALAN/YAN ALAN progarmlarından mezun olup, asli alanı dışında 2. bölümü için ayrı BELGE, SERTİFİKA, DİPLOMA, MEZUNİYET BELGESİ olan SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. BÖLÜMLERİNE BRANŞ DEĞİŞİKLİĞİ YOLUYLA GEÇİRİLEBİLİRLER. Bu YAN ALAN PRORAMALRI diplomaların YAN ALAN SÜTUNUNDA yer alan YAN ALAN ile "karıştırılMAmadır". Diplomalarda yazan Yan Alan programının herhangi bir önemi yoktur. Branş değişikliğinde bir etkisi olmaz. Zira o, yakın bir alan isminin, ikinci görev olarak yapılabilmesi için, tedbiren konmuş bir ifadedir. Halbuki 2. bölüm olarak YAN ALAN, belli şartlarla kazanılan ve okunulan, ilave derslerin alındığı ve ayırı BELGE, SERTİFİKA, DİPLOMA, MEZUNİYET BELGESİ'nin verildiği bir programdır.
3- Ayrıca branşı ve mezuniyeti Sınıf Öğretmeni olan bir öğretmen master/yüksek lisanslarını farklı branşalrda yapabiliyorlar. Şöyleki branşı Sınıf Öğretmeni olan birisi üniversitede Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği gibi bölümlerde TEZLİ yüksek lisansa yapmakta, Yüksek Lisansın ilk yılında yoğun alan dersleri alıp, yine alanıyla ilgili ciddi tezler hazırlayabilmektedir. Dolayısla bu tarz Sınıf öğretmenlerini de TEZLİ yüksek lisans yaptığı alana branş değişikliği yoluyla geçirilebilir.
Bu üç yöntemle önemli sayıda Sınıf Öğretmeni fazlalığı eritilecektir. Ek işlemlere gerek kalmayacak ya da çok az gerek kalacaktır.
Bir örnek de tekrar ilave edeyim: Bir Türkçe Öğretmenliği öğrencisinin üniversitesinde mezun olması için alması gereken kredi, atıyorum 120. Bu kişinin alacağı derslerin ilgili mevzuata göre pedojik formasyon+alan dersleri+genel kültür derslerinden oluşması gerekiyor. Dolayısıyla genel kültür dersleri kapsamında aldığı tarih, coğrafya gibi dersler Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinin alanına da gidiği için, diplomada yan alanına Sosyal Bilgiler Öğretmenliği yazılabilir. Aynı şekilde bir İnglizce Öğretmenliği öğrencisi alan dersleri kapsamında aldığı dil/anadili derslerinden ötürü diplomada yan alanına Türkçe Öğretmenliği yazılabilir. Bunlar ilave bir bölüm bitirdiği anlamına gelmez, mevuzat çerçecesinde alması gereken dersler ve krediyi tamamlama çerçevesinde oluşmuş doğal bir süreçtir. Ayrıca branş değişikliğinde diplomada yazan bu ifade de göz önüne alınırsa çok seviniriz. Zira hiçbir kriter olmadan, sadece norm fazlası olduğu için yapılan branş değişikliğinden daha makbuldur.
Ancak arz ettiğim üzere 2. bölüm olarak YAN ALAN, belli şartlarla kazanılan ve okunulan, ilave derslerin/kredilerin alındığı ve ayrı BELGE, SERTİFİKA, DİPLOMA, MEZUNİYET BELGESİ'nin verildiği bir programdır...
AKADEMİSYEN
www.okulsoru.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo