SÜT İZNİYLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER
6111 sayılı Torba Kanun memurlarımız açısından birçok değişiklik getirmiştir.15.04.2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazetede “Kamu Personeli Genel Tebliği” yayımlanarak, bazı kanun değişikliklerinin uygulanma şekli açıklanmıştır.
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde, “… Memurlara, bir yaşından küçük çocukarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.” hükmü yer almaktaydı.
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde, “… Memurlara, bir yaşından küçük çocukarını
Yapılan son değişiklikte(6111S.K.); 104. maddenin (D) fıkrası ile; “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü getirilmiştir.
1- “Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir. “ demektedir.
Bayan memurlar analık izinlerinin bitiminden sonra ilk 6 ay 3, ikinci 6 ay ise günde 1,5 saat süt izni kullanacaklardır. Bayan memurlarımızın daha önce kullandıkları süt izni süresi yeni düzenlemeyle arttırılmıştır. Burada sözü edilen analık izni; doğumdan önceki 8 haftalık ve doğumdan sonraki 8 haftalık izinlerdir ki toplamda 16 haftadır. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi analık iznine 2 hafta eklenerek bu süre 10 haftaya çıkmaktadır. Tabip raporu ile bayan memur, doğuma üç hafta kalana kadar çalışabilir. Kullanılmayan 5 haftalık doğum öncesi analık izni süresi ise doğum sonrası analık iznine eklenerek doğum sonrası analık izni 13 hafta olmaktadır. Doğum sonrası analık izni en fazla 13 hafta olabilmektedir. Genel Tebliğ’de bu süreye atıfta bulunarak süt izninin doğumdan sonra, azami 13 hafta sonra başlayacağını belirtmektedir.
2- “Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakılmıştır.” demektedir.
Süt izninin kullanılmasının tercihi ise tamamen bayan memura bırakılmıştır. Memur süt iznini hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanacağının kararını kendisi verecektir. Süt izni günlük kullanılması gereken bir izin olduğundan bu iznin birleştirilerek kullanılması yasal olarak mümkün değildir. Örneğin, perşembe günü kullanılmayan 1,5 saatlik süt izni cuma günü ne aktarılarak; cuma günü 3 saat süt izni kullanma imkânı bulunmamaktadır. Ayrıca; çoğul doğumlarda(ikiz, üçüz gibi) süt izninin süresinin artması şeklinde bir düzenleme bulunmadığından; süt izninin çoğul doğumlarda artmasının imkânı da bulunmamaktadır.
Bayan öğretmenlerimizin süt izni kullanımını Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 27.12.2004 tarihli ve 4523/93570 sayılı yazıyla açıklamıştır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılan değişiklikle beraber yazının güncelleneceği kanaatini taşımakla beraber ilgi yazıda bayan öğretmenlerimizin süt izni kullanımı konusunda:
“Eğitim-öğretim gibi son derece önemli görevi ifa eden öğretmenlerimizin de kanunla verilen bu haklardan; eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi kaydıyla “süt izni” haklarını da kullanacaklardır.
Bu itibarla, okullarımızda görevli süt izni kullanan branş öğretmenlerinin ders programları, öğretmenlerin istekleri de göz önünde bulundurularak düzenlenmeli, sınıf öğretmenlerinin ise ikili öğretimde; sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurularak belirlenmeli, tekli öğretimde ise; mümkünse öğle arası, bunun mümkün olmaması halinde müzik, din kültürü ve ahlâk bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer branş öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda yararlandırılarak eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen yönetim işbirliği içinde yapılması gerekmektedir.” denilmiştir.
Günde 60 Dakika (16:00/17:00 Arası) Süt izni kullanan okul öncesi öğretmenine haftalık kaç saat ders ücreti tahakkuk ettirilir
- 657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (d) bendinin yeni hali şu şekildedir:"D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır şeklinde değiştirilmiştir. Bu izin, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından; okulöncesi ve sınıf öğretmenlerine eğitim ve öğretim saatleri dışında, diğer öğretmenlere ise çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurularak derslerinin günün belli saatlerine konulması suretiyle kullandırılır.”Anlaşılacağı üzere, okul öncesi öğretmeni süt iznini ders saatleri içinde kullanamayacağından ek dersini etkileyecek bir durum söz konusu değildir.
Süt izni ile ilgili Personel Genel Müdürlüğün 27.12.2004 tarih ve 4523/93570 sayılı yazısında açık bir şekilde öğretmene süt iznin kullanımında ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceği hakkında net bir tanım yok. Sınıf öğretmeni süt iznini kullandığı saatlerde, öğretmene ek ders ücreti ödenir mi?
- Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 25.Maddesine göre, ek ders ücreti ödenebilmesi için ‘ek ders görevinin fiilen yapılmış olması’ veya 16.Maddesine göre yapılan işin ‘ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller’ kapsamında olması gerekir. Süt izni her iki madde kapsamında da olmadığından bu izin süresi için ek ders ücreti ödenemez. Kaldı ki, adı süt izni de olsa sonuçta ‘izinli sayılmadır’.
Yorum Gönder
1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR