468x60

SON YAZILAR

latest

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 142. Sayfa Cevapları 3.Üniteyi Bitirirken

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 142. Sayfa Cevapları 3.Üniteyi Bitirirken

11/21/2017

/ by okulsoru
9.Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Güncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 2017-2018 Lise ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

9.Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları (Yeni Müfredat 2018-2019)

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER (3.Ünite)

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 142. Sayfa Cevapları 3.Üniteyi Bitirirken

ÜNİTEYİ BİTİRİRKEN…

25. Zayıf etkileşimlerle ilgili
I. H2O molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur.
II. Yemek tuzu su içinde çözünürken iyon-dipol etkileşimleri oluşur.
III. He atomları arasında sadece London kuvvetleri bulunduğu için oda koşullarında gaz hâldedir.
Yukarıdaki bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
A) Yalnız I 
B) Yalnız II 
C) Yalnız III 
D) I ve III 
E) I, II ve III

Hidrojen bağı demek hidrojen elementi ile flor-oksijen- azot elementi den her hangi bir element arasında yaptığı bağa denir. şu bileşiğinde bu yüzden hidrojen bağı vardır. yemek tuzu demek NaCl( sodyum klorür) demektir ve iyonalardan meydana gelmiştir. bu yüzden suda iyonlarının ayrışır. su molekülü dipol etkileşime örnektir ve tuz ile şu arasında iyon dipol etkileşimi gerçekleşir. son 3 ncü öncül ise doğrudur. helyum atomları arasında sadece London kuvvetleri vardır. Cevap e seçeneği

26. Oda koşullarında Cl2 gaz, Br2 sıvı, I2 ise katı hâlde bulunur. Bu moleküllerle ilgili
I. Moleküller arasında London kuvvetleri bulunur.
II. Kaynama noktaları I2 > Br2 > Cl2 şeklindedir.
III. Elektron sayıları Cl2 < Br2 < I2 şeklindedir.
Yukarıdaki yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur?
A) I, II ve III 
B) II ve III 
C) I ve III 
D) Yalnız II 
E) Yalnız I

Hidrojen bağı demek hidrojen elementi ile flor-oksijen- azot elementi den her hangi bir element arasında yaptığı bağa denir. şu bileşiğinde bu yüzden hidrojen bağı vardır. yemek tuzu demek NaCl( sodyum klorür) demektir ve iyonalardan meydana gelmiştir. bu yüzden suda iyonlarının ayrışır. su molekülü dipol etkileşime örnektir ve tuz ile şu arasında iyon dipol etkileşimi gerçekleşir. son 3 ncü öncül ise doğrudur. helyum atomları arasında sadece London kuvvetleri vardır. cevap e seçeneği

27. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi karşısında verilen etkileşim türünü içermez?
A) HCl – HCl Hidrojen bağı
B) Ar – Ar London etkileşimi
C) C2H5OH – H2O Hidrojen bağı
D) KCl – H2O İyon dipol etkileşimi
E) H2S – H2S Dipol dipol etkileşimi

Apolar moleküller arasında London kuvvetleri,
F,O,N gibi elektronegatif atomların H'e bağlı olduğu durumlardaki bileşikler arasında H bağı,
Bir iyonla polar bir bileşik arasında iyon-dipol etkileşimi,
İki polar molekül arasında da dipol-dipol etkileşimi gözlenir.
Bu açıklamalara dayanarak şıkları incelediğimizde HCl-HCl arasında H-bağının oluşamayacağını çünkü F,O,N gibi elektronegatifliği yüksek bir atom içermediğini görürüz.
Doğru seçenek A şıkkı.

28. Aşağıdaki kimyasal türlerin hangisi hidrojen bağı oluşturmaz?
A) CH3COOH 
B) H2O 
C) NH3 
D) H2 
E) HF

Hidrojen (H) atomunun; azot (N), oksijen (O) ve flor (F) gibi elektronegativitesi yüksek atomlarla oluşturduğu bağa hidrojen bağı denir.
Hidrojen bağının oluşumu sırasında H atomu kısmen pozitif yükle yüklenirken, bağ yaptığı F,O ya da N atomu ise kısmen negatif yüklenir. Böylelikle bir kutuplaşma oluşmuş olur. Hidrojen bağı yalnızca hidrojen atomunun varlığında gerçekleşebilir.
Bu durumda şıklara bakacak olursak A ve B şıklarında H atomları O atomları ile, C şıkkında N atomu ile ve E şıkkında F atomu ile hidrojen bağı oluşturmuşlardır.
H2 atomunda ise iki H atomu arasında hidrojen bağı değil, kovalent bağ bulunmaktadır.

29. Aşağıda verilen moleküllerden hangisinde polar kovalent bağ bulunur? (1H, 7N, 8O, 9F, 11Na, 17Cl, 20Ca)
A) NaF 
B) H2O 
C) CaO 
D)N2 
E) Cl2

Polar kovalent bağ, ortak olarak kullanılan elektronların bağlı olduğu atomların elektronegatifliği farklı olduğundan bir tarafta daha fazla durarak bileşiğe kısmi kutup kazandırmasıyla oluşur
Yani aradığımız şeyler, kovalent bağ ve farklı atomlar arasında olmasıdı 
A seçeneğinde Na: Sodyum F: Flor elementleri verilmiştir. Farklı atomlar olmasına rağmen aralarındaki bağ kovalent değil iyonik olduğundan bu şık doğru cevap değildir.
B seçeneğinde H: Hidrojen O: Oksijen elementleri verilmiştir. Farklı atomlardır ve aralarındaki bağ da kovalenttir. Bu durumda doğru cevabı bulmuş oluruz. Ama biz yine de diğer şıklara da bakalım.
C şıkkında Ca: Kalsiyum O: Oksijendir. A seçeneğinde olduğu gibi farklı atomlar olmasına rağmen aralarındaki bağ kovalent değil iyonik olduğundan bu seçenek doğru cevap değildir.
D seçeneğinde N: Azot elementi verilmiştir. Bu şıktaki bağ kovalent bağdır ancak farklı atomlar olmadığından polar değil apolar kovalent bağdır. Bu seçenek de doğru değildir.
Aynı şekilde E seçeneğinde de sadece Cl: Klor elementi verilmiştir. Bu şıktaki bağ da kovalent bağdır ancak farklı atomlar olmadığından polar değil apolar kovalent bağdır. Bu seçenek de doğru değildir.
Sonuç olarak cevap B seçeneğidir

30. Aşağıda verilenlerden hangisi polar moleküldür? (1H, 5B, 6C, 7N, 8O, 9F, 17Cl)
A) NH3 
B) CO2 
C) CCl4 
D) O2 
E) BF3

aynı iki element arasında oluşan bağ kesinlikle apolardır. eğer farklı element atomları Avrupa ise dipol momentine bakılır (yani ortalanmamış elektrik sayısına) merkez atomun ortaklanmamis elektronu var ise molekül polar yok ise molekül apolardır. Bunları göz önüne alırsak cevap a şıkkıdır

31. Aşağıda verilen moleküllerden hangilerinin polarlığı doğru verilmiştir? (1H, 5B, 9F, 15P)
A) Yalnız I 
B) Yalnız II 
C) Yalnız III 
D) II ve III 
E) I, II ve III

aynı cins elementlerden bir araya gelen moleküller apolardır 1.ci öncül doğrudur
fosfor elementi 5A grubunda olduğu için 3 bağ yapar ve 2 tane ortaklanmamis elektron sayısı geriye kalır. Eğer bir moleküldür ortaklanmamis elektron çifti var ise o molekül polardır. 2.ci öncül doğrudur.
bor elementi 3A grubunda olduğu için 3 bağ yapabilir ve ortlanmamis elektron çifti kalmaz bu yüzden vektörel momenti sıfır olur ve molekül apolar olur. 3.ncü öncül de doğrudur.

cevap e şıkkıdır

32. Aşağıda verilen moleküllerden hangisinde atomlar arasındaki bağ polar olduğu hâlde molekül apolardır?
Cevap:


MEB Yayınları 5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları9.SINIF KİMYA DERSİ MEB YAYINLARI DERS KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ
( Hide )

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo