9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 99.Sayfa Cevapları Dünya'nın Şekli ve Hareketleri Ölçme ve Değerlendirme
9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Doğal Sistemler (1.Ünite)
9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 99.Sayfa Cevapları Dünya'nın Şekli ve Hareketleri Ölçme ve Değerlendirme
1. Yandaki şekilde Dünya’nın belirli bir tarihteki konumu verilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi, Dünya şekildeki konumdayken gerçekleşen durumlardan biridir?
A) Kuzeye doğru gidildikçe gündüz süresi kısalır.
B) Gölge boyunun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.
C) Güney Yarım Küre’de yaz gün dönümü yaşanır.
D) Aydınlanma çemberi kutup noktalarından geçer.
E) Kuzey Yarım Küre’de en uzun gündüz yaşanır.
CEVAP: Dünya şekilde gördüğümüz konuma 21 Haziran tarihinde gelir. Bu tarihte Kuzey Yarım Kürede en uzun gündür en kısa gece yaşanır. Cevabımız E seçeneği olacaktır.
----
Aşağıdaki grafikte, bir merkezde bulunan 2 metre boyundaki bir cismin belirtilen tarihlerdeki gölge uzunlukları verilmiştir. Grafikten yararlanarak 2 ve 3. soruları cevaplayınız
2. Grafikten hareketle bu merkezle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?A) Ekinoks tarihlerinde Güneş ışınlarını aynı açıyla alır.
B) 21 Aralık’ta Güneş ışınlarını en dar açıyla alır.
C) En uzun gündüz 21 Haziran’da yaşanır.
D) Güney Yarım Küre’de orta kuşakta yer alır.
E) Öğle vakti gölge yönü devamlı kuzeyi gösterir.
CEVAP: Şekilde gördüğümüz bütün gölge boylarına uyan bölge Kuzey Yarım Küre olacaktır. Kuzey Yarım Kürede 21 Haziranda en kısa ve 21 Aralıkta en uzun gölge görülür. Yanlış olan seçenek sorulduğu için cevap C seçeneği olacaktır.
3. Bu merkezin enlem derecesi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 60° G
B) 23°K
C) 45° G
D) 45°K
E) 60°K
CEVAP: Şekilde gördüğümüz bölge ekinoks tarihlerinde eşit dereceli açı ile güneş ışığı alması sebebiyle Yengeç Dönencesidir. Cevabımız B seçeneği olacaktır.
4. I. Yıl içinde Güneş ışınları iki kez dik açıyla düşer.
II. Sürekli rüzgârlar sağa sapar.
III. Gölge yönü daha çok kuzeye düşer.
Yukarıda verilen özellikler aşağıdaki merkezlerden hangisine aittir?
CEVAP: Sürekli rüzgarlar, Kuzey Yarım Kürede sağa saparak ilerlerler. Yıl içinde iki kere Güneşin dik açı ile aydınlattığı bölgeler ise Oğlak ve Yengeç Dönenceleri arasında kalan bölgedir. Bu bilgiler sayesinde cevabımızın C seçeneği olacağını anlarız.
5. 21 Haziran tarihinde 30° K enleminde gündüz süresi 10 saat, gece süresi 14 saattir. 30° G enleminde ise gündüz süresi 14 saat, gece süresi 10 saattir.
Yukarıda verilen bilgiye göre, 30° K ve 30° G enlemlerinde 21 Haziran tarihinde gece ve gündüz sürelerinin farklı olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dünya’nın şekli
B) Dünya’nın günlük hareketi
C) Dünya’nın eksen eğikliği
D) Dünya’nın ekseni etrafında dönüşü
E) Yörüngenin elips şeklinde olması
CEVAP: Dünya'nın farklı yerlerinde yaşayan insanların Güneş ışınlarını farklı süreler boyunca görmesinin nedeni Dünya'nın eksen eğikliğidir. Cevabımız C seçeneği olacaktır.
Yorum Gönder
1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR