9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 78.Sayfa Cevapları Harita Bilgisi (Yeni Müfredat)
9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Doğal Sistemler (1.Ünite)
9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 78.Sayfa Cevapları Harita Bilgisi (Yeni Müfredat)
1. I. haritada 10 cm
II. haritada 4 cm
III. haritada da 8 cm
Murat Nehri’nin üç farklı haritadaki uzunlukları yukarıda gösterilmiştir.
Buna göre bu haritaların ayrıntıyı gösterme gücünün en fazla olandan en az olana doğru sıralanışı hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) I-II-III
B) I-III-II
C) II-I-III
D) II-III-I
E) III-I-II
CEVAP: Doğru cevabımız D şıkkıdır.Bir haritada ayrıntı gösterme gücü haritanın ölçeğine bağlı olan bir niceliktir.Bir haritada 10 cm 1 km'ye denk geliyor ise o haritanın ölçeği 1/1.000.000'dir.Diğeri; 1/400.000,diğeri ise 1/800.000'dır.Haritanın ölçeğinde payda büyüdükçe ayrıntı gösterme gücü düşer.Buna göre de en düşük ayrıntı gösterme gücü en büyük ölçekli haritada olur.
----
2. I. Belli bir ölçeğe göre çizilme
II. Kuş bakışı görünüşte çizilme
III. Düzleme aktarılma
Krokiler yukarıda verilen özelliklerden hangisine veya hangilerine sahip değildir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III
CEVAP: Doğru cevap D şıkkıdır.Krokiler kaba taslak çizimler olduklarından herhangi bir ölçeğe de sahip değildir.Kuş bakışı göünüşte çizimleri yapılır.Belirli bir ölçek belirlenemez.I. ve III. seçeneklerdeki özellikler haritanın özellikleri arasında yer alır.
----
3. I. Ağrı ilinin iz düşüm alanı
II. Erzurum-Ardahan şehirleri arasındaki mesafe
III. Edirne’nin enlem ve boylam değerleri
IV. Erciyes’in eğim değerleri
V. Şırnak ilinin jeolojik yapısı
Türkiye idari haritasından yararlanarak yukarıdaki bilgilerden hangilerine kesinlikle ulaşılamaz?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) III ve IV
E) IV ve V
CEVAP: Doğru cevap E seçeneğidir.Bütün haritalardan faydalanarak;İzdüşüm alan ve uzaklık hesaplanabilir.Yerel saat farkları bulunabilir.Konum belirlenir.Yön tayini yapılabilir.
----
4. Türkiye’nin gerçek alanı 814.578 km2 iken iz düşüm alanı 780.576 km2 dir. Türkiye’nin gerçek alanı ile iz düşüm alanı arasında 34.002 km2 lik büyük bir fark vardır.
Bu durumun nedeni aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Dağların doğu-batı doğrultusunda uzanması
B) Kuzey Yarım Küre’de yer alması
C) Bir yarımada ülkesi olması
D) Arazinin dağlık ve engebeli olması
E) Yerel saat farkının fazla olması
CEVAP: Doğru cevap D şıkkıdır.Bunun nedeni ise;Türkiye yer şekilleri baz alınarak hesaplanmış olan alan, izdüşüm alanına göre daha fazladır. Bu fark bize, Türkiye topraklarının birçoğunun eğim değerlerinin %15’in üzerinde olduğunu göstermektedir. Bölge olarakta bu farkın açılmasında Doğu Anadolu Bölgesi önemli rol oynamaktadır.İzdüşüm alan ile farkın en az olduğu bölgemiz ise Marmara Bölgesidir.
----
5. Dünyadaki en eski olduğu düşünülen haritada, volkanik dağlar ve bu dağların eteklerine kurulduğu anlaşılan yerleşmenin basit bir planı bulunmaktadır.
Yukarıda sözü edilen harita, aşağıda verilen ülkelerin hangisindeki kazılarda bulunmuştur?
A) Çin
B) Türkiye
C) İngiltere
D) Fransa
E) İran
CEVAP: Doğru cevap B şıkkıdır. Dünyanın en eski haritası yaklaşık olarak 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te kazı işlemi sonucunda bulunmuştur.
----
6. CBS; dünya üzerindeki karmaşık sorunların çözümüne yönelik, mekâna dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere coğrafi verilerin kullanılmasıdır. CBS’nin kullanımının çeşitli faydaları vardır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi CBS’nin sağladığı yararlardan biri değildir?
A) Acil durumda müdahale analizleri
B) Kritik bilgi analizleri
C) Hızlı ve kolay kullanım
D) Yakında ve uzakta coğrafi veri sorgulama imkânı
E) Tek alanda kullanılma yaygınlığı
CEVAP: Doğru cevabımız E seçeneğidir.CBS,tek alanda kullanılma yaygınlığı sağlamaz.Tam tersine pratik ve çoklu alanlarda kullanılmak için tasarlanmıştır.
1.soru B olmayacak mı?
YanıtlaSil