468x60

SON YAZILAR

latest

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 87.Sayfa Cevapları Periyodik Sistem (Yeni Müfredat)

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 87.Sayfa Cevapları Periyodik Sistem (Yeni Müfredat)

9/04/2017

/ by okulsoru
ATOM VE PERİYODİK SİSTEM (2.Ünite)Güncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 2017-2018 Lise ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


9.Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları (Yeni Müfredat 2018-2019)

ATOM VE PERİYODİK SİSTEM (2.Ünite)

PERİYODİK SİSTEM

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 87.Sayfa Cevapları Periyodik Sistem (Yeni Müfredat) 

NELER KAZANDIK?

1. Aşağıda verilen periyodik özelliklerin aynı periyotta soldan sağa ve aynı grupta yukarıdan aşağıya değişme eğilimlerini okların üzerine yazınız.
CEVAP: Katman sayısı, o elementin periyodik sistemdeki periyot numarasını verir. Son katmandaki elektron sayısı değerlilik elektron sayısıdır ve elementin grubunu belirler.
Her katmandaki elekt­ron sayısı bellidir.
1. yörüngede  2 elektron, 2. yörüngede  8 elektron, 3. yörüngede  8 veya 18 elektron  bulunur.
Periyodik tabloda, soldan sağa gidildikçe: Atom numarası artar. Kütle numarası artar. Atom Kütlesi artar. Elektron ilgisi  ve ametallik artar. Elektronegativitesi artar. Değerlik elektron sayısı artar. Yükseltgen özelliği artar ve indirgen özelliği azalır. Asitlik özelliği artar, baziklik azalır. Atom çapı ve atom hacmi azalır.

2. Değerlik elektron sayısı periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: Periyodik tabloda bazı ipuçları vardır. Elementler hakkında bize ipucları verir.
-->Değerlik elektron sayısı periyodik sistemde, soldan sağa gidildikçe artar.
-->
Değerlik elektron sayısı periyodik sistemde değerlik elektron sayısı değişmez. 

3. Atom yarıçapı periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: Atom yarıçapı bir atomun çekirdeği ile çekirdeğe en uzak mesafedeki elektronun arasındaki uzaklığı belirtir.   
Bir periyotta soldan sağa doğru gidildikçe atomların proton sayısı (çekirdek yükü) ve elektron sayısı artar fakat enerji katmanı (enerji seviyesi) sayısı sabit kalır. Proton sayısı artıp enerji katmanı sayısı değişmediğinden çekirdeğin en dış enerji seviyesindeki elektronlara uyguladığı çekim kuvveti artar. Bu sebeple aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe atom yarıçapı azalır.   
Bir grupta yukarıdan aşağı doğru inildikçe yine proton, elektron ve enerji katmanı sayısı artar. Enerji katmanı sayısının artması elektron başına düşen çekim kuvvetinin azalması yani atomun hacminin artması demektir. Dolayısıyla aynı grupta yukarıdan aşagı inildikçe atomun yarıçapı artar.   Nötr bir atom elektron vererek katyon (+ yüklü) durumuna geçerse, kalan elektronlarına çekirdek tarafından daha büyük bir çekim kuvveti uygulandığından atom yarıçapı azalır.   
Nötr bir atom elektron alarak anyon (- yüklü) oluşturursa çekirdek yükü daha fazla elektron tarafından paylaşılacağından atom yarıçapı artar.  

4. İyonlaşma enerjisi periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: İyonlaşma enerjisi gaz halindeki bir atomdan bir elektron koparmak için verilmesi gerekli olan enerjiye denir.
İyonlaşma enerjisi aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe artar.
İyonlaşma enerjisi aynı grupta yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe azalır.

5. Elektron ilgisi periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: Bir elementin elektron ilgisi bir atoma bir elektron yerleştirmek için gereken enerjiyle ilgilidir.
Bu atomların elekton almalaro halinde birbirine ne kadar güçlü şekilde bağlı olduğunun göstergesidir.
Bu bağlanma ekzotermik bir olaydır ve bu tepkime sonunda enerji açığa çıkar. Bu olay gaz halinde olan atomların elektron alarak anyona dönüşmesiyle açığa çıkan enerjididr.
Elektron ilgisi aynı periyot boyunca soldan sağa doğru artar ve aynı grup içinde yukarıdan aşağıya doğru azalır.

6. Elektronegatiflik periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: Elektronegatiflik, bir maddenin bağ yaparken kullandığı elektronların bağdaki atomlara doğru çekilme gücüdür. Elektron ilgisi ile karıştırılmaktadır. Ancak elektron ilgisi, bir atomun elektron alma eğilimi veya ilgisi olarak tanımlanır. Elektropozitiflik, elektronegatifliğin karşıtı olup; dış enerji seviyelerindeki elektron sayısına bağlı özelliklerdir. Klor atomunun dış enerji seviyesinde 7 elektron bulunur ve güçlü bir elektronegatiftir. Lityum gibi dış enerji seviyesinde az atom (lityumda 1'dir) bulunduranlar ise kolayca elektron verebilir ve güçlü bir elektropozitif özelliği taşımaktadırlar.
Çekirdeklerine uzak bir enerji seviyesinde elektron bulunduran yüksek atom numaralı elementlerin de düşük elektronegatifliğe sahip olduğu unutulmamalıdır.
Periyodik cetvelde bu özellik, (atom çapları, atom numaraları gibi özellikler de baz alınarak düşünüldüğünde) soldan sağa doğru artış gösterir. Yukarıdan aşağıya azalır.

7. Metal özellik periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: -Periyodik tabloda, bazı özellikler soldan sağa ve yukarıdan aşağıya değişir.
Periyodik tabloda, soldan sağa gidildikçe metallik özellik AZALIR.⇒Periyodik tabloda yukarıdan aşağıya inildikçe metallik özellik ARTAR.
Ayrıca,
-Metaller, bileşik oluşturmaları durumunda elektron verirler.Yani metalik özellik elektron verme eğilimi olarak bilinir.
-Bir diğer metalik özellikte, iyonlaşma enerjisinin düşük olmasıdır.

8. Ametalik özellik periyodik sistemde (tabloda) soldan sağa ve aynı grupta yukarından aşağıya nasıl değişir?
Cevap: -Periyodik tabloda, bazı özellikler soldan sağa ve yukarıdan aşağıya değişir.
Periyodik tabloda, soldan sağa gidildikçe ametallik özellik ARTAR.⇒Periyodik tabloda yukarıdan aşağıya inildikçe ametallik özellik AZALIR.
-Periyodik tablonun sağ tarafında ametaller bulunur. Ametallerin elektronegatifliği yüksek olduğundan hidroksitleri asidik özellik gösterir.


MEB Yayınları 5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları9.SINIF KİMYA DERSİ MEB YAYINLARI DERS KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ
( Hide )

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

Don't Miss
© all rights reserved
made with by templateszoo