wb_sunny

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 30.Sayfa Cevapları Kimyanın Uğraş Alanları (Yeni Müfredat)

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 30.Sayfa Cevapları Kimyanın Uğraş Alanları (Yeni Müfredat)

Kimya Bilimi (1.Ünite)Güncellenen öğretim programlarına uygun olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9. Sınıf MEB yayınlarının etkinlik cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. 2017-2018 Lise ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


9.Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları (Yeni Müfredat 2018-2019)

Kimya Bilimi (1.Ünite)
KİMYANIN UĞRAŞ ALANLARI

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı 30.Sayfa Cevapları Kimyanın Uğraş Alanları (Yeni Müfredat) 

ARAŞTIRALIM

Kimya ile ilgili mesleklerde görev yapan kişilerle görüşünüz. Mesleki hayatlarında kimya bilimi ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptıklarına dair röportaj yapınız. Çalışmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
CEVAP: Röportaj: Kimyager Betül Kaya / Kimyager Meclis Üyesi
Sn. Denizligil kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1985 yılında Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun oldum.
1986-1988 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi İnorganik Kimya alanında Fitolosiyaninler konusunda master yaptım. Aynı tarihler arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde asistanlık yaptım. 1988-1992 tarihleri arasında aynı üniversitede Organik Kimya alanında Fonksiyonel Polimerler konusunda doktoramı  tamamladım ve asistanlığıma devam ettim. 1992-1993 tarihleri arasında Hahn Meitner Ensititüsünde Polimerlerin UV Işığı altındaki davranışları konusunda araştırma yaptım. 1994 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Organik Kimya alanında Yrd. Doçentlik yaptım. 1995 yılının yaz dönemi Hahn Meitner Ensititüsünde araştırma yapmaya devam ettim. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Doçentlik yapmaya başladım. 1996-1997 tarihlerinde Alexander von Humboldt Vakfı’nın bursu ve BASF iş birliğiyleJohannes Gutenberg Universitat’ da araştırma yaptım.
1997 yılında Türkiye’ de Henkel firmasında deterjan ve  kozmetik alanındaAr-Ge Uygulamaları Depertmanında Teknik Müdür olarak çalışmaya başladım. Böylece akademik kariyerimi sonlandırmış bulundum. 2001-2003 tarihleri arasında   Cognis Deutschland GmbH&Co.KG firmasında Proje Lideri olarak çalıştım. 2003-2007 tarihleri arasında Cognis Kimya firmasında, ev bakım kimyasalları konusunda Güney Avrupa Ülkeleri (Türkiye, İtalya, Fransa ve Orta Doğu) Teknik Müdür pozisyonunda rol aldım. 2007-2011 tarihleri arasında Cognis Kimya firmasında bu görevlerime ek olarak Fabrika Yöneticiliği, 2009 yılında yine Güney Avrupa Ülkelerinde Pazarlama Yöneticiliği sorumluluğunu almış bulundum. 2011 yılından beri BASF firmasının Türkiye’ deki tüm firmalarının Fabrikalar Müdürü olarak çalışma hayatıma devam etmekteyim.
BASF’ nin uluslararası sanayide ve Türkiye sanayisinde yaptığı çalışmalardan söz eder misiniz?                        
BASF olarak, kimyasallar, plastikler ve deri kimyasalları, dispersiyonlar ve pigmentler, bakım kimyasalları, özel kimyasallar ve bitki koruma gibi birçok alanda faaliyette bulunuyoruz. Ürünlerimiz elektrik ve elektronik, otomotiv, inşaat, deri, deterjan ve temizlik, ilaç ve kozmetik ile hayvan yemi, tarım ve gıda gibi sektörlerde kullanılıyor. Türkiye’de Dilovası, Çayırova, Gebze, Trabzon, Adana ve Pendik’te olmak üzere 6 üretim tesisimiz bulunuyor. Gebze’de  inşa edilen Yapı Kimyasalları Lojistik ve Teknik Geliştirme Merkezi binası LEED Platinum alarak, en yüksek LEED derecesiyle sertifikalanan Türkiye’deki ilk endüstriyel bina olma özellliğini taşıyor. Dilovası fabrikamız ise “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Gold” sertifikasına sahip.
Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz’ söylemini benimseyen bir şirket olarak, toplumun bugüne ve geleceğe dair ihtiyaçlarını karşılamak adına, hemen hemen bütün endüstriyel alanlarda bilim ve inovasyon aracılığıyla müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Ürünlerimiz ve çözümlerimizle kaynakların korunmasına, sağlıklı gıda teminine ve hayat kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyoruz.
Globalde 2015 yılı itibariyle 150. kuruluş yılımızı kutluyoruz. Türkiye’de ise 135 yıllık bir geçmişe sahibiz. 150 yıllık tarihimiz bize kimyanın yeni fikirler ve çözümlerle ilgili kolaylaştırıcı etkisini gösteriyor. Dünyanın lider kimya şirketi BASF olarak, 2015’te, sürdürülebilir dünya için akıllı enerji, gıda ve şehir yaşamı gibi üç temel zorluk üzerinde odaklanacağız. Bu doğrultuda www.creator-space.basf.com web sitesinde Creator Space™ platformunu hayata geçirdik. Bu platformda müşteriler, bilim insanları, halk ve BASF uzmanları, düşünce ve fikir alışverişinde bulunabiliyor. 2015 yılında bu platformdan elde edilecek veriler, canlı ya da sanal ortamlarda gerçekleştirilecek aktivitelerin temelini oluşturacak. 21. yüzyılın inovasyonları yeni stratejiler, araçlar ve sosyal bağlantılar gerektiriyor. Herkesi Creator Space™ platformumuza katılmaya davet ediyoruz.
İş hayatınız dışında hobileriniz nelerdir?
Haftanın üç günü spor yaparım. En çok voleybol, tenis oynamaktan ve kayak yapmaktan zevk alırım.
Bu zamana kadar aldığınız uluslararası ve ülkemizde aldığınız ödüller ve akademik yayınlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle benim için en büyük ödül, yayınlarımın Bilim Adamları tarafından okunmasıdır. Akademik yayınlarımın isimleri ;
  • Fuctional Polyamides. 1. New Polymeric Azoinitiators from Formaldehyde and Azonitriles.
  • Functional Polyamides. 2. The Use of Multifunctional Polyazoamide for the Synthesis of Block Copolymers.
  • Preperation of Multiphase Block Copolymers by Redox Polymerization Process.
  • Functional Polyamides. 3. Synthesis and Chelating Properties of a New Poly(amidethioether).
  • Functional Polyamides. 4. Synthesis and Characterization of Poly(amide-sulphones).
  • Bifunctional Initiators V. Preparation of Polymers with Azo Linkage by using Azo-Benzoin Initiators and Their Use in Block Copolymerization.
  • Novel Polymeric Photo initiators and Their Use in Block Copolymerization.
  • Polymers with Acyloxime Ester in the Main Chain: Synthesis and Characterization and Initiator Properties of Azo- Containing Ester initiators.
  • Synthesis of Block Copolymer by Using Polysilanes.
  • Photoinitiated Cationic Polymerization Using o-Phthaldehyde and Pyridinium Salt.
  • Thermal and Photochemical Free Radical Promoted Cationic Polymerization Using Allyl Sulphonium Salt.
  • Photoinduced Synthesis of Amino-Functional Telechelics.
  • Bifunctional Polytetrahydrofuran Initiator for Sequential Photochemical and Thermal Initiation.
  • Photooxidation of Poly(vinyl chloride) at =254 nm in the absence and presence of Phthalate Plasticizers.
  • Photosensitized Cationic Polymerization using allyl Sulfonium Salt.
  • Polytetrahdrofuran macroinimer
  • Cationic Polymerization Using Allyl Sulfonium Salt.
  • Photolys of dialkyl Phthalates and Poly(vinyl chloride) plasticized with dialkyl phthalates at wavelengths exceeding 290 nm.
  • Deutsche Patentanmeldung for BASF DE-P 196 52 312.5 Verfahren zur Herstellung von Linearen Blockcopolymeren.
Ayrıca Türkiye Kimya Sanayiciler Derneği Üyesi ve Kocaeli Sanayi Odası’nın Komite Başkan Yardımcısı görevindeyim.
BASF olarak Ar Ge konusunda Genç Kimyagerlerimize verilen iş ve staj olanaklarınız nelerdir?
Kimya sektöründe AR-GE’ye verilen önem günden güne artıyor. İşimizin bilim ve teknolojiyle birlikte ilerlediğini düşündüğümüzde bunun doğal bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. İnovasyon, gelecekte karlı bir büyüme elde edebilmenin temelini oluşturması sebebiyle rekabet gücümüzün merkezinde yer alıyor. BASF olarak 2005 yılından bu yana AR-GE’ye ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.
Büyüme fırsatlarını yakalayabilmek adına sistematik olarak ürün ve teknoloji portföyümüzü genişletiyoruz. Bu paralelde ARGE departmanımızın önemi de giderek artıyor. Dünyadaki tüm BASF şirketleri bünyesinde yaklaşık 113 bin kişi çalışırken, 10.650 kişi ARGE departmanlarında faaliyet gösteriyor. Yani globalde BASF bünyesinde her 10 kişiden biri ARGE ile ilgili çalışıyor diyebiliriz. Çalışanlarımız ile hali hazırda 3000 farklı proje yürütüyoruz. Bu çalışmaların BASF’nin ARGE’ye verdiği önemi ortaya koyduğunu düşünüyorum.
BASF olarak, her çalışanımızı bir yetenek olarak görüyoruz ve çalışanların farklı alanlardaki güçlü yönlerini ortaya çıkartarak devamlı iş büyümesini birlikte gerçekleştirebileceğimiz bir ortam ve kimya yaratıyoruz. Stajyerlerimizin de ilk andan itibaren en iyi ekibin bir parçası olmalarını istiyoruz. Bu vizyondan hareketle, her yıl Mart ayında departmanlardan stajyer taleplerini topluyoruz. Bu talepler doğrultusunda üniversite öğrencilerinin başvurularını alıyoruz. Özellikle kimya mühendisliği, kimya bölümü, çevre mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, ziraat mühendisliği, işletme, iktisat, ekonomi, uluslararası ticaret, lojistik gibi bölümlerde okuyan öğrencilere 20-40 günlük bir staj imkanı sağlıyoruz. Stajyerlerimizi daha çok laboratuvar, kalite, teknik işletmeler, finans, tedarik zinciri, satış gibi departmanlara yerleştiriyoruz. Bu sayede her yıl 120 civarı öğrenci fabrikalarımızda ve ofislerimizde staj yapma şansı buluyor.
Sn. Denizligil özel sektöre geçiş yapmadan önce İTÜ de akademik geçmişinizin olduğunu öğrendik. Özel sektör ile akademik kariyer arasındaki temel farklılıklar nelerdir? Neden özel sektörde kariyer yapmayı tercih ettiniz?(Özel sektör ile birlikte akademik çalışmalara devam ediyor musunuz?)
Akademik kariyeri sevdiğim için tercih ettim. Fakat ilerleyen süreçte evlilik gibi önemli bir kuruma dahil olunca sorumluluklarım arttı. Gerek maddi olanaklar gerek zaman açısından akademik kariyerin yeterli gelmediğini gördüm. Bu nedenle özel sektörü tercih ettim.
Sn. Denizligil dünyanın en büyük Kimya şirketi olan BASF’ın Gebze ve Dilovası’ndaki üç üretim tesisi de dahil olmak üzere Türkiye Fabrika Direktörlüğüne getirilen  ilk Türk yönetici olarak görev yapmaktasınız BASF firmasından ve  bu görevinizin  öneminden bahsedebilir misiniz?
Alexander von Humboldt Vakfı’nın bursu sayesinde Doktora için Almanya’da bulunmam bana farklı bir kültürü ve dili öğrenmemi sağladı. Lokal dinamikleri ve çalışılan ülkenin dilini ve kültürünü bilmenin şirkete büyük katkısı olduğunu düşünmekteyim.
Günümüzde firmalar çok hızlı gelişen bilim, teknoloji ve çok yoğun rekabet şartlarına karşı ayakta durabilmeleri için konvansiyonel üretim yöntemlerinden ileri teknoloji katma değeri yüksek ürünlere ve üretim süreçlerine geçiş yapmaları kaçınılmaz olmaktadır. Ülkemizdeki firmaların yüksek teknolojili ürünlere geçişle ilgili güçlü ve zayıf yanları nelerdir? Neler fırsat neler tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır? Bu durum ve  Üniversite-Sanayi İşbirliği ile ilgili  bilgi verebilir misiniz?
Ar-Ge Merkezi Destekleme yerleri geliştirilebilir. Elbette etkilerini görmek üç seneyi bulur ki oturması seneler alabilir. BASF’nin ürünlerinin patent sayısı Türkiye sanayisinin çıkardığı patent sayısının oldukça üstündedir. Konvansiyonel üretim yöntemlerinin geliştirilmesi için optimizasyon çalışmaları  Ar-Ge  ile olur. Türkiye’ de üretim için maliyet fiyatları oldukça yükseldi, bu nedenle dışarıdan alım arttı. Optimizasyon ve otomizasyon yapılmazsa Türkiye rekabetçi ortama katılamaz. Bu nedenle Türkiye kendini bu alanda geliştirmelidir. Ar-Gr merkezimiz Almanya’ da bulunmaktadır. -.Türkiye’ de ise – Üniversitelerin Endüstri Mühendisliği pozisyonunda akademik kariyer yapan öğrenciler ve hocalarımız ile BASF firmasının ürün geliştirme konusunda çalışmaları sürmektedir.
Sn. Denizligil gerek eğitimleri açısından gerekse BASF gibi kurumsal firmalarda çalışma olanağı için Kimyager meslektaşlarınıza önerebileceğiniz tecrübeleriniz nelerdir?
Kimyager ya da aday Kimyager arkadaşlarımız için önerebileceğim ilk şey gelecekte kendilerini nerede görmek istediklerini kestirebilmeleridir. Şayet akademik kariyer düşünüyorlarsa mezun olduktan sonra bu alanda adım atıp devam etmeleridir. Akademik kariyer düşünmeyip özellikle kendilerini görmek istedikleri sektör varsa o alanda yüksek lisans yapmalarını önerebilirim. Kurumsal firmaların özen gösterdiği ikinci bir unsur ise dil bilmektir.


MEB Yayınları 5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları9.SINIF KİMYA DERSİ MEB YAYINLARI DERS KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Tags

E-Posta Abonelik

Yayınlarımızdan haberdar olmak için abone olunuz.

Yorum Gönder

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR